Ayasofya’da bugün namaz kılınır mı? Ayasofya açık mı ibadet edilir mi? İlk namaz ne zaman?

Ayasofya’da bugün namaz kılınır mı? Ayasofya açık mı? Ayasofya’da ibadet edilir mi? Türkiye’nin gündemine oturan Ayasofya kararının ardından, tarihi yerin ne zaman ibadete açılacağı merak edilmeye başlandı. Danıştay’ın aldığı karara göre Ayasofya’nın müze statüsü iptal edildi ve Ayasofya ibadete açıldı. Peki, Ayasofya’da ilk namaz ne zaman?

Giriş Tarihi 11 Temmuz 2020, 09:37 Güncelleme 11 Temmuz 2020, 09:37
Ayasofya’da bugün namaz kılınır mı? Ayasofya açık mı ibadet edilir mi? İlk namaz ne zaman?

İÇİNDEKİLER

Ayasofya'da bugün namaz kılınır mı? Ayasofya ilk namaz ne zaman? Ayasofya açık mı ibadet edilir mi? İstanbul'un tarihi ve dini sembollerinden birisi olan, her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Ayasofya'nın cami statüsüne dönüştürülmesinin ardından Ayasofya'da namazın ne zaman kılınacağı merak edilmeye başlandı. Ayasofya'da bugün namaz kılınır mı? Ayasofya ilk namaz ne zaman? Ayasofya açık mı? İşte yanıtı!

AYASOFYA İLK NAMAZ NE ZAMAN?

Ayasofya'da ilk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılınacak. Caminin namaz kılınacak bölümlerinde zemine ışık sistemi konulacak. Işık mozaik ve frekslere yansıtılacak, namaz sırasında ise kapalı tutulacak. Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre, mozaik ve fresklerin, ibadet saatlerinde bir perde mekanizmasıyla kapatılması da gündemde. Ancak bu seçenek ön plana çıkmıyor. Tarihi yapıda olumsuzluk yaşanmaması için çok hassas davranılacağı vurgulanıyor.

NOTRE DAME ÖRNEĞİ

Ayasofya'nın ibadete açılmasının tarihi dünya mirası kimliğinden bir şey eksiltmeyeceği, Ayasofya'yı daha fazla turistin ziyaret edebileceği değerlendiriliyor. Paris'te yer alan Notre Dame ve Sacre Coeur kiliselerinde, hem ibadet edildiği hem de gezilebildiği, Avrupa'da tarihi kiliselerin bir çoğunda da aynı yöntemin uygulandığı ifade ediliyor.

Bunun için Ayasofya'nın ibadete açılacak bölümüne halı serilecek. Turistlerin halıya basmamaları için özel koridor oluşturulacak. Ayrıca turistlerin Ayasofya'yı ziyaretlerinde bir gezi güzergahının oluşturulması da gündemde. Ayasofya için oluşturulan planlama, salı günkü Bakanlar Kurulu toplantısında Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

AYASOFYA'DA AKŞAM NAMAZI KILINDI

Danıştayın, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi sonrasında Ayasofya Meydanı'na gelen bir grup vatandaş burada akşam namazı kıldı.

Çeşitli dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının da arasında bulunduğu yaklaşık bin kişi, Ayasofya'da ezan okunmasının ardından tekbir getirdi.

Kalabalık içerisindeki bazı vatandaşların ellerini göğe kaldırarak dua ettiği görüldü.

Yedi Hilal Derneği'nden Ali Cihangir'in kıldırdığı namaz sırasında yerli ve yabancı basın mensupları da görüntü aldı.

Kılınan namazın ardından "Ayasofya" için dua edilirken, çok sayıda turist de merakla namazı izledi.

Namaz öncesinde konuşan YediHilal Derneği Genel Başkanı Salim Sarıyıldız, güzel bir günde şükretmek amacıyla meydanda bulunduklarını belirterek, "Haberi duyduğumuz anda Rabbimize şükretmek için camimimiz açılmasa da kıyısında, köşesinde Allah'a şükretmek için buraya geldik." dedi.

Herkesi sessizlik içerisinde namaz kılmaya davet eden Sarıyıldız, "86 yıldır mücadelesini yürüten, yüzlerce miting yapan vakıflar, imamlar, siyasi büyüklerimize rahmet okumak için buraya geldik. Galip Allah'tır. Bugün Müslümanlara yeniden fethetmeyi nasip eden Allah'ın, bütün Müslümanlara aynı şekilde özgürlüğü nasip edeceğini biliyoruz. Üstad Necip Fazıl'dan, Erbakan hocamıza, bütün siyasi riskleri göze alan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Mabedin açılmasında kimin emeği varsa tekrar tekrar şükranlarımızı sunuyoruz." diye konuştu.

Bu arada Ayasofya'yı barikatlarla kapatan güvenlik güçlerinden zaman zaman sosyal mesafeyi koruyun uyarıları yapıldı.