Kurban Bayramı sokağa çıkma yasağı var mı? Kurban Bayramı yasak olacak mı?

Kurban Bayramı yasak olacak mı? Kurban Bayramı sokağa çıkma yasağı var mı? Türkiye’nin Kovid-19 salgınıyla mücadelesi sürüyor. Ramazan Bayramı için alınan sokağa çıkma yasaklarının ardından Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte gözler bayram için alınacak kararlara çevrildi. Bilim Kurulu’ndan çıkacak kararlar hakkında araştırma yapılıyor. Peki, Kurban Bayramı sokağa çıkma yasağı var mı? İşte son bilgiler!

Giriş Tarihi 08 Temmuz 2020, 17:44 Güncelleme 08 Temmuz 2020, 17:44
Kurban Bayramı sokağa çıkma yasağı var mı? Kurban Bayramı yasak olacak mı?

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramı yasak olacak mı? Kurban Bayramı sokağa çıkma yasağı var mı? 2020 Kurban Bayramı tarihi yaklaştıkça bayramda yasak olup olmayacağı merak edilen konulardan birisi oldu. Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla Ramazan Bayramı'nda yasak getirilmiş ve vatandaşlar bayramı evde geçirmişti. Peki Kurban Bayramı sokağa çıkma yasağı var mı? Kurban Bayramı yasak olacak mı? İşte yanıtı!

KURBAN BAYRAMI SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Şu an için alınmış herhangi bir yasak kararı bulunmuyor. Vaka sayılarında artış yaşanmadığı takdirde yasak kararının alınmayacağı tahmin ediliyor.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kurban Bayramı'na ilişkin bir öngörünüz var mı?" sorusuna geçtiğimiz günlerde yanıt vermişti.

Koca, şunları kaydetti: "Zannediyorum 1 aydan fazla bir zaman dilimi var. Önümüzdeki haftalardaki vakaların seyri, salgının seyri bu anlamda belirleyici olacak. Bilim Kurulu'nda gündeme gelmediği için net bir şey söylemem doğru olmaz. Kurban Bayramı'nda kısıtlılık olabileceğini şimdiden söylemem zor ama kısıtlılığın Ramazan Bayramı'ndaki gibi olmayacağı kanaatindeyim. Bilim Kurulu'nun gündemine gelir. Kararı verecek olan Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanımızın bu noktadaki iradesi.

2020 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı 2020 yılında 31 Temmuz'da başlayacak. 30 Temmuz ise arefe günü olacak.
Kurban Bayramı 1. Gün: 31 Temmuz Cuma
Kurban Bayramı 2. Gün: 1 Ağustos Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Gün: 2 Ağustos Pazar
Kurban Bayramı 4. Gün: 3 Ağustos Pazartesi

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN KURBAN BAYRAMI ÖNLEMLERİ

İstanbul Valiliği, yaptığı açıklama ile Kurban Bayramı'nda il genelinde alınacak önlemleri açıkladı.

Valiliğin sitesinden yapılan açıklama şu şekilde;

Covid-19 pandemi etkisi altında idrak edeceğimiz Kurban bayramında, vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli bir şeklide dini vecibelerini yerine getirmeleri, hijyen tedbirlerine uygun olarak hazırlanmış hayvan satış yerlerinden kurbanlık temin edebilmeleri, usulüne uygun olarak kesim yapılarak, muhtemel salgın hastalıkların bulaşma ve yayılma risklerinin önlenmesi için ilimiz dahilinde gerekli tedbirler alınmaktadır.

Ülkemizde Trakya Bölgesi, Dünya Sağlık Teşkilatı(OIE) tarafından 25 Mayıs 2010 tarihinde "Şap Hastalığından Aşılı Ari Bölge" olarak kabul edilmiş ve korunmuş bölge olarak tanımlanmıştır.

Bu statünün korunması amacıyla şap hastalığına duyarlı hayvanların Trakya Bölgesine geçişinde belli kısıtlamalar getirilmiş olup, kan analizleri yapılmış ve veteriner sağlık raporu düzenlenmiş hayvanların geçişine izin verilmektedir.

Yetiştiricilerimizin mağduriyet yaşamamak için bu hususlara dikkat etmeleri, belgesiz ve analiz raporu olmayan kurbanlık hayvanları Trakya Bölgesine nakil etmemeleri gerekmektedir.

Bu sebeple Jandarma, Emniyet ve Zabıta ekipleri ile koordineli olarak İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından 7 gün 24 saat esasına göre Riva ve Çamlıca Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktasında yapılan denetimler yoğunlaştırılmıştır.

İstanbul'a giriş yapan hayvan yüklü araçlardaki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların hastalık ve belge kontrolleri yapılarak, uygunsuz hayvanların İlimize girişine izin verilmeyecektir.

Böylece İlimizde hayvan hareketlerinin kontrolü sağlanarak, zoonoz hastalıkların bulaşması ve yayılımının engellenmesi amaçlanmaktadır.

Ayrıca hayvan varlığımızın korunması ve hayvancılığımızın sürdürülebilmesi amacıyla gebe ve damızlık dişi hayvanların pazar yerlerine girişi önlenecek, kurbanlık olarak kesilmelerine müsaade edilmeyecektir.

İlimize yapılacak hayvan sevkleri ve mevcut hayvan varlığımız ile vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan ihtiyacı karşılanacak, kurbanlık temininde herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen "HaySag" mobil uygulaması üzerinden satın alınacak kurbanlık hayvanın kulak küpe numarası ile tür, ırk, cinsiyet, yaşı ve aşılama bilgilerini sorgulanabilecek, ayrıca zoonoz hastalıklar, hayvan refahı ile hayvan sevklerinde bulunması gereken belgelerin bilgisine de ulaşabilecektir.