HES kodu alma ekranı seyahat için HES kodu nasıl alınır? HES kodu SMS ile nasıl alınır?

Corona virüs ile mücadele kapsamında yapılan seyahat yasağının ne zaman biteceği binlerce vatandaş tarafından merak edilirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından bahsetmesi heyecanlandırdı. Ülkemizdeki vakaların azalmaya başlamasıyla birlikte bazı illerde sokağa çıkma yasağı kaldırıldı, bazılarında ise devam ediyor. Bu kapsamda seyahat izni olan HES kodu SMS ile nasıl alınır? Sorusunun yanıtı merak edilerek çok fazla araştırılıyor. HES kodu alma ekranı sayesinde seyahatlerde yeni bir dönem başlayacak. Peki otobüs seyahatlerinde kullanılabilecek mi? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 24 Mayıs 2020, 17:39 Güncelleme 24 Mayıs 2020, 17:43
HES kodu alma ekranı seyahat için HES kodu nasıl alınır? HES kodu SMS ile nasıl alınır?

İÇİNDEKİLER

Yakın zamanda gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrasında normalleşme kapsamında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından bahsederek oldukça dikkat çekti. Farklı illerdeki memleketlerine ya da yazlığına gitmek isteyen binlerce vatandaş HES kodunun nasıl alındığını arama motorları üzerinden araştırmaya başladı. Seyahatlerde serbest giriş kartı yerine geçen HES kodu ile ilgili tüm bilgileri haberimizde derledik. HES kodu nasıl alınır, kimler alabilir, uygulama nasıl indirilebilir?

HES KODU NEDİR?

Uygulamanın uçağa binerken, serbest giriş kartı olacağını dile getiren Koca, hastalıkla mücadelenin bu döneminde seyahatlerde kişilerden risk taşımadığını göstermesinin isteneceğini kaydetmişti.

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu, "Hayat Eve Sığar" mobil uygulaması üzerinden "HES kodu işlemleri" bölümüne girilerek alınabiliyor. Ardından "HES kodu oluştur" butonuna tıklanacak ve kod kullanım süresi seçilecek ve kod oluşturuluyor.

Uygulamada kod üretimi, üretilen kodun süre ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm yönetim, vatandaşların kendi kontrolünde. Vatandaşlar, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden dilediği sayıda kod üretebilecek. Hangi kodu, hangi kurumla paylaştığının listesini görüntüleyebilecek, dilerse iptal edebilecek ya da yetkilerini kaldırabiliyor.



HES kodu ayrıca SMS yöntemiyle de alınabilecek. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılacak ve 2023'e SMS olarak atılabilecek. Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak. (Kısa mesaj örneği: HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli olacak.)

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI NASIL İNDİRİLİR?

Hayat Eve Sığar mobil uygulaması Google Play Store ve AppStore üzerinden indirilebiliyor. Uygulamayı mobil marketlerden ücretsiz indirebilirsiniz.

HES KODU OTOBÜSTE GEÇERLİ Mİ?

Bakan Koca: "Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması seyahatlerde serbest giriş kartı olacak. Hayat Eve Sığar uygulamasıyla kod alınacak. HES uygulaması ile mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz."
"Herkese özel bir kod olacak. Kod sayesinde kimlik numarası gibi veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak. Önümüzdeki günlerde HES kodunun yaygın kullanılması hayatımızı kolaylaştıracak. Hayat Eve Sığar uygulamasıyla ile bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek."