Seyahat izni nasıl alınır? (E-devlet) Seyahat izni kimlere veriliyor? ALO 199 hattı

Corona virüsle mücadele kapsamında, sosyal izolasyon sağlamak amacıyla iller arası giriş çıkış yasaklanarak seyahat kısıtlaması getirildi. Vaka sayılarının azalmasıyla birlikte bazı illerdeki seyahat yasağı kaldırılırken 15 ilde hala devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bakanlıktan bir açıklama yapıldı ve seyahat izni alınabileceğinden bahsedildi. Bu gelişmeyle birlikte son günlerin en çok araştırılan konuları arasında seyahat izni yer aldı. Şehirler arası seyahat ermek isteyenlerin alması gereken “seyahat izni” hakkındaki bilgiler sıkça sorgulanıyor. Peki e-devlet üzerinden seyahat izni nasıl alınır? Seyahat izni kimlere veriliyor? ALO 199 hattı nedir, ne işe yarar?

Giriş Tarihi 19 Mayıs 2020, 11:22 Güncelleme 19 Mayıs 2020, 11:22
Seyahat izni nasıl alınır? E-devlet Seyahat izni kimlere veriliyor? ALO 199 hattı

İÇİNDEKİLER

Corona virüs salgınını önlemek amacıyla şehirler arası giriş çıkışlar yasaklandı. Sadece bazı durumlarda izin veriliyor, bunun için seyahat izin belgesinin alınması gerekiyor. Seyahat yasağının kalkmadığı şehirlerde yaşayan vatandaşlar seyahat izni nasıl alınır sorunun yanıtını merak ediyor. Seyahat izni e-devlet veya ALO 199 hattı üzerinden alınabiliyor. Peki seyahat izni almak için hangi şartların bulunması gerekiyor? Herkesin alamayacağı seyahat izin belgesinin başvuru şeklini ve şartlarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

SEYAHAT İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?

Seyahat edecek vatandaşlarımızın artık kaymakamlıklara gitmesine gerek kalmadı. Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Değerlendirme sonucu başvurucuya SMS ile bildirilecek. Başvurusu onaylananlar, otogar veya havalimanlarında oluşturulan başvuru masalarından vatandaşlık numaraları ile doğrulama yapıldıktan sonra kabul edilecek

SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ!

SEYAHAT İZİN BELGESİ BAŞVURU HATTI NEDİR?

Genelgeye göre, Seyahat İzin Belgesi isteyen kişiler, İçişleri Bakanlığına ait "Alo 199" hattı üzerinden seyahat izin belgelerini temin edebilecekler.

KİMLER SEYAHAT İZİN BELGESİ ALABİLİR?

İçişleri Bakanlığı, araç giriş kısıtlamasına ilişkin istisnaları belirleyen ek genelgeyi valiliklere gönderdi.
Uygulamaya ilişkin istisnalara yer verilen genelgede Seyahat İzin Belgesi alabilecek kişiler şu şekilde sıralandı:

"- Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan veya önceden alınmış doktor randevusu, kontrolü olanlar.
- Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için seyahat edecek olanlar.
- Ölüm nedeni Kovit-19 olanlar hariç 4 kişiyi geçmemek şartıyla cenaze nakil işlemine refakat edecek olanlar.
- Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyenler.
- Tedavi olduğu hastaneden taburcu olanlar, bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelen ve kalacak yeri olmayanlar ile askerlik hizmetini tamamlayanlara seyahat izin belgesi verilebilecek
- Seyahat izin belgeleri, özel araçlar için yolcu taşıma kapasitesi ile sınırlı, D2 yolcu taşıma belgesine sahip maksimum 20 yolcu kapasiteli ticari araçlar için ise yolcu sayısı kapasitesinin yarısını geçmemek şartıyla kullanılabilecek
- Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyenler.
- Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olanlar.
- Ceza infaz kurumlarından salıverilenler
- Yurt dışından geldikten sonra yerleştirildikleri Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda 14 günlük karantina ve gözetim süresi dolanlar."
- İzin belgesi özel araçlarda, yolcu sayısıyla sınırlı olacaktır.

ŞEHİRLER ARASI YOLCULUK YASAĞI DEVAM EDEN İLLER
Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak illerinde ise şehir giriş-çıkış kısıtlaması uygulamasına devam edilecek.

SEYAHAT YASAĞI KALDIRILAN İLLER

İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği genelgeye göre;
Adana, Denizli, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mardin, Ordu, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Trabzon illerinde şehir seyahat kısıtlamaları 11.05.2020 Pazartesi günü saat 24.00'dan itibaren kaldırıldı.
Geçtiğimiz hafta yayımlanan genelgeye göre Aydın, Antalya, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'da kara, hava ve deniz yoluyla giriş ve çıkış kısıtlaması kaldırılmıştı.