4 Mayıs kabine toplantısı alınan kararlar nelerdir? Erdoğan açıklaması son dakika açılacak yerler nereler?

4 Mayıs kabine toplantısı alınan kararlar neler? Kabine toplantısı kararları vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Başkan Erdoğan açıklaması son dakika açılacak yerler nereler? Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde yeni kararlar alındı. Virüs salgınının yavaşlatılması ve kontrol altına alınması sonrasında, alınan tedbirlerde yumuşamaya gidildi. Bunların başında 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağında esneklik ve bazı illerin giriş çıkış yasağının kaldırılması bulunuyor. İşte, kabine toplantısı alınan kararlar ve Başkan Erdoğan son dakika açıklamaları!

Giriş Tarihi 04 Mayıs 2020, 20:23 Güncelleme 04 Mayıs 2020, 20:24
4 Mayıs kabine toplantısı alınan kararlar nelerdir? Erdoğan açıklaması son dakika açılacak yerler nereler?

İÇİNDEKİLER

Başkan Erdoğan açıklaması saat kaçta? Erdoğan ulusa sesleniş konuşması saat kaçta sorusuna vatandaşlar yanıt arıyor. 4 Mayıs kabine toplantısı alınan kararlar neler? Türkiye'nin gözü kulağı bugün yapılan kabine toplantısına çevrildi. Toplantıda Kovid-19 tedbirleriyle ilgili önemli kararlar alınması bekleniyor. Alınacak kararlar arasında YKS ve LGS sınavları ile 65 yaş üstü yasağının esnetilmesi gibi detaylar bulunacağı tahmin ediliyor. Peki, Erdoğan açıklaması saat kaçta?

KABİNE TOPLANTISI ALINAN KARARLAR NELER?

Başkan Erdoğan tedbirlerle ilgili yeni açıklama yaptı. İşte Bakan Erdoğan'ın açıklaması:

65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTINA MÜJDE

İlk müjdemiz 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızadır. 65 yaş üstü gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırılması günlerinin birinde ve 4 saat süreyle yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz. İlk uygulamayı bu hafta sonu Pazar günü saat 11.00 ile 15.00 arası gerçekleştiriyoruz.

20 yaş altında iki grup halinde uygulayacağız. 0-14 yaş grubu 13 Mayıs çarşamba günü 11.00 ile 15 arasında tahditli olarak dışarı çıkabilecek.

7 İL İÇİN KARARI AÇIKLADI

Kurallara riayet düzeyine bakarak sonraki haftalarda aynı uygulamayı devam ettireceğiz. Bu hafta sonu sokağa çıkma sınırlamasını sürdürüyoruz. 31 ilde şehirlerarası giriş çıkış sınırlandırılmasını bu geceden itibaren 7 ilimiz için bitiriyoruz. Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'dır.

Her hafta illerimizle ilgili değerlendirme yapacağız. Diğer illerimizde giriş çıkış sınırlaması 15 gün süreyle uzatılmıştır.

Tek çift ticari plakalı taksi uygulamasını 15 Mayıs'ta kaldırıyoruz.

Berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs'ta faaliyete geçebilecek. Alışveriş merkezleri 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlayabilecek. Kıyafet alışverişinin yapıldığı züccaciye gibi yerler 11 Mayıs'ta açılacak.

ASKERLİK AÇIKLAMASI

Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. MSB'nin atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziran'da başlayacak.

SINAV TARİHLERİNİ AÇIKLADI

YKS sınavı 27 - 28 Haziran'da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran'da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran'da yapılacaktır. Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran'da sona erecek.

MİLYONLARIN GÖZÜ BU TOPLANTIDA

Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek milyonlarca öğrencinin gözü de bu toplantı. Selçuk'un hazırlanan seçeneklerle ilgili sunum yapacağı Kabine'de, 1.8 milyon öğrencinin gireceği LGS takvimi de ele alınacak. Sınavın temmuz ayına sarkmadan haziran ayı içerisinde, son hafta yapılması önerilecek.

Toplantıda ayrıca 25-26 Temmuz'a ertelenen ve 2.5 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren YKS'nin öne alınması konusu da ele alınacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "zaten sıkıntıda olan turizm sektörünün olumsuz etkilenmemesi" için sınavın öne çekilmesini istediği kaydediliyor. Toplantıda tüm bu senaryolar da değerlendirilecek ve bir karar alınacak. Öğrenciler ve aileleri, bir süredir sosyal medyadan YKS'nin öne alınmaması için kampanya yürütüyor.

20 YAŞ ALTINA İZİN YOK!

Milliyet'te yer alan habere göre, Kabine'de merakla beklenen 20 yaş altına ve 65 yaş üstündeki vatandaşların belli gün ve saatlerde sokağa çıkma kısıtlamasının esnetilmesine dönük talep de değerlendirilecek. Bilim Kurulu'nun çoğunluk kararıyla buna sıcak baktığı ve 65 yaş üzeri vatandaşların egzersiz yapmasının önemine dikkat çektiği ifade ediliyor. 21 Mart'tan bu yana evden çıkmaları yasak olan 65 yaş üzerindeki vatandaşlara bu nedenle belli saat aralıklarında olmak ve evin bulunduğu bölgeler olmak kaydıyla sokağa çıkma izni verilmesi bekleniyor. 20 yaş altına ise "şu aşamada" bir izin olmayacağı kaydediliyor.

NORMALLEŞME GÜNDEMİ

Toplantıda Oktay'ın tüm bakanlıklardan aldığı bilgi ve çalışmalarla son halini verdiği "Normalleşme Planı" da görüşülecek. AVM'lerin kademeli açılması, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı içine alan 16-17-18-19 Mayıs'ta dört günlük ve Ramazan Bayramı boyunca 23-24-25-26 Mayıs'ta 4 günlük sokağa çıkma yasağı getirilmesi konuları da ele alınacak.

Kabine'de ayrıca ekonomide alınan önlemlerin yansımaları ve yeni önlemler ile Suriye ve Libya'daki gelişmeler de değerlendirilecek. Toplantı sonrası saat 19.00'da Başkan Erdoğan, yeni kararları açıklayacak.