Niyet etmeden oruç tutunca kabul olur mu?

İslam alemi bir zaman Ramazan ayına daha erişmenin mutluluğunu yaşıyor. 24 Nisan Cuma günü başlayacak olan Ramazan orucu 30 gün boyunca devam edecek. Ramazan ayının en önemli ibadeti olan oruç tutmak bazı gereklilikleri de beraberinde getirir. Müslüman vatandaşlar niyet etmeden oruç tutunca kabul olup olmadığını gündemde sıklıkla sorgulamaya başladı. İşte yanıtı…

Giriş Tarihi 23 Nisan 2020, 13:02 Güncelleme 24 Nisan 2020, 10:25
Niyet etmeden oruç tutunca kabul olur mu?

İÇİNDEKİLER

Niyet etmek yapılan her şeyin başında gelir. Niyet etmeden yapılan bir işin değeri olmaz. Dolayısıyla oruç tutmadan önce niyet etmek gerekir. "Niyetsiz yapılan amel ibadet değeri kazanmaz" sözünden yola çıkarak her ibadette olduğu gibi oruçta da kalben niyet etmek önemlidir, dil ile söylenmese de olur.

ORUCA NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Diyanet'in açıklamasına göre;
Oruç için niyetin vakti, akşam namazı vaktinin girmesiyle birlikte başlar. Oruç için sahura kalkması fiili bir niyettir. Kimi sahura kalkmamış olsa bile sabah bu bilinç içinde ise niyetli sayılır.

Ramazan orucu ile günü belirlenmiş adak orucu ve nafile oruçlarda niyet etme zamanı, öğle namazına yaklaşık bir saat kalana kadar devam eder. Bunların dışındaki, kefaret, kaza, günü belirlenmemiş adak oruçlarında ise "imsak"tan önce niyet edilmesi gerekir.

ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ

Oruç ile ilgili hadislerinde Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: "Adem oğlunun her ameli katlanır. Bir iyilik yedi yüz misline kadar katlanabilir. Yalnız oruç müstesna. Çünkü onun mükafatını Allah verecektir. Oruçlu iken iki ferah vardır. Birincisi iftar zamanının sevinci, diğeri Rabbine ulaştığı zamanki sevinçtir" (Müslim)

Allah buyurmuştur ki: "Oruçlu kimse benim rızam için yemesini, içmesini ve cinsi münasebetlerini bırakmıştır. Oruç doğrudan doğruya benim için yapılan (riya karışmayan) bir ibadettir. Onun mükafatını doğrudan doğruya ben veririm." (Buhari)

"Kim mazeretsiz olarak Ramazan'da bir gün oruç yerse, ebediyen oruç tutsa da onu kaza etmiş olmaz." (Tirmizi)

"Oruç sahibini koruyan bir kalkandır. Oruçlu kimse saygısızlık yapmasın, ahlaksızca konuşmasın. Eğer birisi kendisiyle dövüşmeye veya sövüşmeye kalkışırsa, iki defa, "Ben oruçluyum, ben oruçluyum" desin, Ona bulaşmasın."

" Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Kıyamet günü Oruç tutanlar o kapıdan çağırılacaklardır. Kim oruç tutanlardan ise o kapıdan cennete girecektir. Kim de o kapıdan girerse ebedi olarak susuzluk çekmeyecektir."

-Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) [Nesai]

-(Oruç tutan müminin susması tesbih, uykusu ibadet, duası müstecap ve amelinin sevabı da çoktur.) [Deylemi]

-(Allah yolunda bir gün oruç tutanı, Allahü teâlâ yetmiş yıllık mesafe kadar cehennemden uzaklaştırır.) [Buhari]

"Cennette bir kapı vardır ki buna reyyan derler. Kıyamet gününde buradan oruçlular girecektir. Müteakiben bu kapı kapanacak başka kimse alınmayacaktır." (Müslim)

Oruç bir kalkandır. Oruçlu kötü söz söylemesin. Oruçlu kendisi ile dalaşmak isteyene iki defa ben oruçluyum desin. Cenab-ı Hak'ka yemin ederim ki oruçlunun açlık kokusu, Allah indinde misk kokusundan daha temizdir.

ORUÇ TUTMANIN FAYDALARI NELERDİR?

-Oruç tutmak hem ruhsal hem de bedensel sağlık için faydalıdır.
-Ruhsal olumsuzlukları giderir, erken yaşlanmayı geciktirir.
-Sabrı ve şükretmeyi öğretir.
-Şevkat ve merhamet aşılar.
-Hafızayı kuvvetlendirirken kanseri önler.
-Sindirim organlarının dinlenmesini sağlar.