Patara ne demek, Patara plajı nerede ve nasıl gidilir? İşte Patara yılı ile ilgili detaylar

Başkan Erdoğan'ın açıkladığı Patara yılı vatandaşlar tarafından yoğun şekilde araştırılıyor. Bu bağlamda Patara plajı nerede ve nasıl gidilir? Sorularının cevaplarını sayfamızda bulabilirsiniz. Patara Plajı, Kalkan'a 15 kilometre mesafede  bulunmaktadır. D400 karayolu'nu kullanarak Patara Plajı'na ulaşabilirsiniz. Kaş'tan 45, Fethiye'den 81, Antalya'dan 376 kilometre uzaklıkta bulunan Patara Plajı'na şahsi aracınız ile çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ayrıca Fethiye-Kaş arasında sefer yapan otobüsler ile Ovaköy mevkiinde inerek yaklaşık 3.5 kilometrelik bir yürüyüş veya taksi yolculuğu ile de Patara'ya ulaşabilirsiniz.

Giriş Tarihi 12 Şubat 2020, 15:39 Güncelleme 12 Şubat 2020, 16:33
Patara ne demek, Patara plajı nerede ve nasıl gidilir? İşte Patara yılı ile ilgili detaylar

İÇİNDEKİLER

Başkan Erdoğan'ın açıkladığı Patara yılı vatandaşlar tarafından yoğun şekilde araştırılıyor. Resmi adıyla Gelemiş Köyü, Likya dilindeki adıyla ise Patara, Fethiye ile Kalkan arasında kalıyor. Patara Antik Kenti yakınında yer alan 12 kilometre uzunluğundaki Patara kumsalı ise dünyanın en güzel plajları arasında gösteriliyor. Likya uygarlığının en önemli ve en eski şehirlerinden biri olan Patara, günümüzde uçsuz bucaksız plajıyla tatilcilerin akın ettiği lokasyonlar arasında yer alıyor. Patara'yı diğer tatil bölgelerinden ayıran bir diğer özelliği ise 10 kilometrekarelik bir alanı kapsayan antik kent. Peki Patara yılı nedir? Patara ne demek, Patara plajı nerede yer alıyor?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

PATARA PLAJI'NA NASIL GİDİLİR?

Patara Plajı, Kalkan'a 15 kilometre mesafede bulunmaktadır. D400 karayolu'nu kullanarak Patara Plajı'na ulaşabilirsiniz. Kaş'tan 45, Fethiye'den 81, Antalya'dan 376 kilometre uzaklıkta bulunan Patara Plajı'na şahsi aracınız ile çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Fethiye-Kaş arasında sefer yapan otobüsler ile Ovaköy mevkiinde inerek yaklaşık 3.5 kilometrelik bir yürüyüş veya taksi yolculuğu ile de Patara'ya ulaşabilirsiniz.

PATARA PLAJI 2020 GİRİŞ ÜCRETİ

Patara Plajı, Patara Antik Kenti'nin içinde yer almaktadır. Bu nedenle plaja girişte müzeye giriş yapar gibi giriş yapılıyor. Müzekartınız var ise ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Bunun dışında günübirlik giriş ücreti ise 24 TL.

PATARA ANTİK KENTİ

Likya uygarlığının en önemli eserlerini görebileceğiniz Patara Antik Kenti, Ksanthos Vadisi'nde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemini koruyan kentlerden biridir.

Patara, antik dönemde Likya Birliği'nin üç oy hakkına sahip altı kentinden biri ve belki de en önemlisidir. Likya birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı.

Hititçe'de Patar, Likya dilinde Pttara olarak anılan kentin MÖ 8. yüzyılda var olduğu yapılan kazılar sonucu ele geçen somut verilerle kesinleşmiştir ve İskender'in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara limanı, hububat deposu ve sevki açısından önem taşımıştır, bu nedenle doğu Akdenizde bulunan 3 hububat deposundan biri (Granarium) Patara'da bulunmaktadır. Bizans döneminde de gelişmesini sürdüren kent, Hristiyanlarca da önemli sayılmış. Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas'ın da Pataralı olduğu söylenir.

400 metre genişliğinde ve 1600 metre derinliğindeki Patara limanının kumla dolmaya başlaması ve teknelerin yanaşmakta güçlük çekmeleri, Patara'nın giderek önemini yitirmesine neden olur. Rüzgarın savurduğu kumlar zamanla limanı doldurur ve kenti büyük ölçüde örter. Bugün kentte görülebilecek kalıntıların bir bölümünün kumlar altında olduğu dikkati çekecektir. Ancak son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarla kent, üzerini örten kumlardan arınmaya başlamıştır.

Gelemiş köyünden 2 km sonra yol kenarında Patara'daki kalıntıların en görkemlilerinden Roma Zafer Takı görülür (Metius Modestus). Zafer takı, MS 1. yüzyıl sonlarında yaptırılmıştır. Tepeye doğru görülebilecek kalıntılar arasında Bizans bazilikası ve kutsal alanlar bulunmaktadır. Tiyatro tepenin yamacındadır. Tiyatronun yaslandığı tepede büyük bir sarnıç ile bir anıt mezar bulunmaktadır. Eski liman şimdi sulak alan durumunda.

Ayakta kalan en eski demokratik meclis binası bu şehirdedir. 2010'da TBMM tarafından restore edilmiştir

PATARA PLAJI KUM TEPELERİ

Patara'nın birçok Yeşilçam filmine ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz?

Çölü andıran ve bazı noktalarda yüzlerce metre yüksekliğe uzanan Patara Plajı'nın kum tepeleri birçok Yeşilçam filminde çöl sahnelerine ev sahipliği yapmıştır.

Tamamen doğal şekilde oluşan kum tepeleri, Patara Plajı'na benzersiz bir atmosfer katıyor. Özellikle gün batımında, kum tepelerinin üzerinde başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz bir manzaraya tanık olacaksınız.

Viking kılıcı bulundu

Antik kentte yapılan kazılarda, Liman Hamamı bölgesinde 2018 yılında, 9 veya 10'uncu yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen bir Viking kılıcı bulundu. Roma İmparatoru Neron tarafından MS 64-65 yıllarında yaptırılan Neron Deniz Feneri ise dünyada ayakta kalan en eski deniz feneri özelliği taşıyor. Restorasyon süreci devam eden 26 metrelik deniz fenerine ait taşlar üzerine kabartma şeklinde 2 bin yıllık yunus balığı betimi de gün yüzüne çıkarıldı.

Antik geminin replikası yapıldı

Bu yılki en önemli gelişmelerden biri de 14 metre uzunluğunda ve tamamen kamıştan yapılan antik gemi replikası 'Abora-IV', sergilenmek Patara Antik Limanı'na getirildi. Alman arkeolog Dr. Dominique Görlitz'in tasarladığı gemi, Bulgaristan'ın Varna Limanı'ndan 1 Ağustos'ta denize indirildi. 'Barış ve uluslararası anlayış için yelken açmak' sloganıyla Karadeniz'den Akdeniz'e yol aldı. Yaklaşık 3 ay önce Kaş Limanı'na ulaşarak buradan da kara yoluyla 43 kilometre uzaklıkta yer alan Patara Antik Kenti'ne taşındı.

Çölleri aratmayan kumsal

Patara Antik Kenti yakınında yer alan 12 kilometre uzunluğundaki Patara kumsalı ise dünyanın en güzel plajları arasında gösteriliyor. İnce kuma sahip ve çöl sahnelerini aratmayan görselliğiyle birçok film çekiminde de kullanılan kumsal, dünyada nesli tehlike altındaki caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının da Akdeniz kıyılarındaki en önemli yuvalama alanlarından biri. Patara'nın antik plajında, bu yıl caretta caretalar tarafından 286 yuva oluştu. Tüm zamanların en çok yuva sayısına ulaşıldığı 2019'da, 21 bin 821 yumurtadan çıkan 17 bin 323 yavru caretta caretta denize ulaştı.