Kansere yeni 'Umut'! Doç. Dr. Umut Şahin, prostat kanserine karşı Türk ilacı geliştirdi

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Şahin, prostat kanserine karşı Türk ilacı geliştirdi. Tümör hücrelerini tamamıyla yok eden Şahin, bu sayede kanseri bitirdi. Lösemiyi tedavi etti.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Kasım 2019 Güncelleme 12 Kasım 2019, 07:59
Kansere yeni ’Umut’!  Doç. Dr. Umut Şahin, prostat kanserine karşı Türk ilacı geliştirdi

İÇİNDEKİLER


College de France, Fransız biyoteknoloji şirketi Ipsen ve Boğaziçi Üniversitesi, prostat kanserinde yeni bir tedavi için işbirliği yaptı. Projenin yürütücülüğünü Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Şahin üstlendi. İlacın dünyada prostat kanseri tedavisinde bu konseptte geliştirilmiş ilk tedavi olacağı belirtildi.



Şahin, prostat kanserinin erkeklerde kanser ölümlerine bakıldığında ikinci sırada yer aldığını ve erken teşhisin önemli olduğunu söyledi. Umut Şahin, "Amacımız androjen reseptörüne bağlanıp bloke etmek yerine bağlandıktan sonra onu tamamen yok etmek. Androjen reseptörü aslında bir protein. Hücrenin hayatı, döngüsü farklı proteinlere bağlı. Proteinler yıkıma uğruyorlar. Bu yeni ilaç hücrenin o yıkım mekanizmasına yönelmesini sağlıyor" diye konuştu.



Doç. Dr. Şahin, 3-5 sene içinde tüm faz çalışmaları tamamlandığında ilacın kullanılabileceğini müjdeledi.