ABD'den Türkiye karşıtı Kapalı Maraş açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kıbrıs Kapalı Maraş hakkında Türkiye karşıtı açıklamalarda bulundu. Yunan basınında yer alan haberlere göre Pompeo, Yunan mevkidaşı Hıristodulides'e gönderdiği mektupta, "Türkiye'nin Maraş'ı tek taraflı olarak açmak istemesi BM kararlarına aykırıdır" ifadesini kullandığı ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2019, 12:13 Güncelleme 26 Eylül 2019, 12:47
ABD’den Türkiye karşıtı Kapalı Maraş açıklaması!

İÇİNDEKİLER

Yunanistan'ın çok okunan İngilizce gazetelerinden Ekathimerini, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 13 Eylül 20019'da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı (GKRY) Nikos Hristodulidis'e gönderdiği mektubun detaylarını okuyucularına duyurdu.

Pompeo'nun mektupta mevkidaşına, Türkiye'nin tek taraflı olarak Kapalı Maraş'ı açma isteğinin Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olduğunu ve bölgedeki barış görüşmelerine zarar verebileceğini söyledi.

Washington'daki bir kaynağa dayandırılan haberde, "ABD, çözüm için bütün tarafların kararlara saygı duymasını istiyor ve bu aynı mesajı Türkiye'ye de açıkça iletecektir" ifadesi kullanıldı. Pompeo'nun mektubunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 550 ve 789 sayılı kararlarını hatırlattığı öne sürüldü.

KAPALI MARAŞ NEREDE VE HİKAYESİ NEDİR?
Maraş, KKTC'nin Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, ülkenin en ünlü bölgesiydi. Maraş, Akdeniz'in Las Vegas'ı olarak biliniyordu. 'Hayalet Şehir' olarak da bilinen Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı.

1974 yılında 13 Ağustos'ta (o gün son bulan) İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos'ta İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi.

1974 öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, şu sıralar Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran "Yeşil Hat" tampon bölgesindedir. İçerisinde BM'ye ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır. Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler Maraş İkon Kilisesi'nden öteye gidememektedirler. Ancak 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştır. Askeri kartı olanlar, yurtlarda kalanlar ve kayıtlı taksiler haricinde hiçbir şekilde sivil araç ve yaya Kapalı Maraş Bölgesi'ne alınmamaktadır.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Kapalı Maraş, tarihi belgeler ışığında hakkaniyetli bir şekilde malların iadesi sağlanarak kullanıma açılacaktır." ifadelerini kullanmıştı. Oktay, "Ada'nın kıta sahanlığındaki doğal kaynakların tek sahibi olduğunu zanneden Kıbrıs Rum tarafının girişimlerine göz yummayacağımızı burada bir kez daha vurgulamak istiyorum. Akdeniz Harekatı kapsamında çelikten irademizle Doğu Akdeniz'deyiz." açıklamasında bulunmuştu.