Başkan Erdoğan'dan BM 74. Genel Kurulu'nda önemli açıklamalar

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu Görüşmeleri devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla başladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Dünyanın 5'ten büyük olduğunu tekrar BM kürsüsünden vurgulayan Başkan Erdoğan, "Nükleer güç ya herkese yasak ya da herkese serbest olmalıdır." ifadelerini kullandı. Suriye'de yaşanan krizin çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Aylan bebeği dünya çok çabuk unuttu. Unutmayın ki bir gün aynı durum sizin de başınıza gelebilir. " şeklinde konuştu. "BM kürsüsünden soruyorum; İsrail devletinin sınırları neresidir?" ifadelerini kullanan Erdoğan "1948 mi, 1967 sınırları mı geçerlidir? Yoksa başka bir sınır var mıdır?" dedi.

Giriş Tarihi 24 Eylül 2019, 18:13 Güncelleme 24 Eylül 2019, 20:50
Başkan Erdoğan’dan BM 74. Genel Kurulu’nda önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu Görüşmeleri devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla başladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Adaletsizlik güç mücadelelerini, israfı beraberinde getiriyor. Halbuki bu kurum adaletsizliği kaldırmak için kuruldu. Dünyamız küresel bir adaletsizlikle yüz yüzedir.


DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR
Dünyanın bir tarafı lüks içinde hayatını sürdürürken, diğer tarafta açlığın kol gezmesi kabul edilemez.Dünyanın şanslı azınlığı robotları tartışırken, 1 milyarı aşkın bir insanın açlık sınırının altında yaşaması çok acıdır.Dünya 5'ten büyüktür. Zihniyetimizi de kurallarımızı da değiştirme zamanı çoktan gelmiştir.

NÜKLEER SİLAHLARIN HER KRİZDE KOZ OLARAK ORTAYA KONMASI BİZİ RAHATSIZ EDİYOR
Nükleer silahların her krizde koz olarak ortaya konması bizi rahatsız ediyor. Nükleer güç ya herkese yasak ya da herkese serbest olmalıdır.

SURİYE KRİZİNİ SONA ERDİRMENİN ARTIK ZAMANI GELMİŞTİR
Türkiye insanlığı kucaklayan sorunlara çözüm bulmak için çabalıyor. Suriye küresel adaletsizliğin sembolü haline gelen bir coğrafya oldu. Suriye krizini sona erdirmenin artık zamanı gelmiştir. Türkiye DEAŞ'tan en çok zarar gören ülkedir.

DEAŞ'IN ÇÖKÜŞ SÜRECİNİ BAŞLATTIK
Suriye'de DEAŞ'a karşı en büyük darbeyi Türkiye vurdu. Fırat Kalkanı Harekatı ile 3 bin 500 DEAŞ'lı teröristi etkisiz hale getirdik. Örgütün çöküş sürecini başlattık.

AYLAN BEBEĞİ DÜNYA ÇOK ÇABUK UNUTTU
Aylan bebeği dünya çok çabuk unuttu. Unutmayın ki bir gün aynı durum sizin de başınıza gelebilir. Suriye'de kalıcı siyasi çözüme ulaşıldığında bu ülkenin toprak bütünlüğünü de kendiliğinden tesis edilmiş olacak.

ABD İLE GÜVENLİ BÖLGE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR
Suriye'den kaçanların geri döndüğü tek yer Türkiye'nin güvenli hale getirdiği yerlerdir. PKK/YPG terör yapılanması ortadan kaldırılmalıdır. ABD ile güvenli bölge çalışmalarımız sürüyor.

TÜRKİYE'NİN YENİ BİR GÖÇ DALGASINI KARŞILAMAYA İMKANI YOKTUR
30 km derinlikte bir bölgede 2 milyon Suriyelinin iskanına sağlamayı amaçlıyoruz. Güvenli bölgenin derinliğini Deyr-ez zor, Rakka hattına kadar indirebilirsek 3 milyon Suriyeli buraya döner. Türkiye'nin yeni bir göç dalgasını karşılamaya imkanı yoktur. Sığınmacılar için yürüttüğümüz çalışmalarda tek başımıza bırakıldık. Suriye'de sağlayacağımız istikrar ortamı, komşusu Irak'ı da rahatlatacaktır.

KIBRIS MESELESİ ÇÖZÜME KAVUŞAMAMIŞTIR
Kıbrıs meselesi çözüme kavuşamamıştır. Rum tarafı Doğu Akdeniz'de adaletsiz bir siyaset izliyor. Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarını kazan kazan anlayışına önemli bir işbirliği alanı olarak görüyoruz.

Geçen yıl hunharca katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı olayını takipçisi olacağız.


İSRAİL DOYMUYOR, ŞİMDİ DE KALAN TOPRAKLARI ALMA DERDİNDE
Ben merak ediyorum bu İsrail neresi? İsrail doymuyor, şimdi de kalan toprakları alma derdinde.İsrail insanlığın tüm değerlerini ayaklar altına alıyor. BM kürsüsünden soruyorum; İsrail devletinin sınırları neresidir? 1948 mi, 1967 sınırları mı geçerlidir? Yoksa başka bir sınır var mıdır?

AMAÇ TAMAMEN FİLİSTİN'İ ORTADAN KALDIRMAK MI?
Filistin'de çözüm için 1967 sınırlarını anlaşması uygulanmalıdır. Yüzyılın anlaşması denen girişimin amacı Filistin'i tamamen ortadan kaldırmak mı Türkiye mazlum Filistin halkının yanında olmaya devam edecektir.Yukarı Karabağ ve çevresinin hala işgal altında tutulması kabul edilemez.

BM KARARLARINA RAĞMEN KEŞMİR HALA ABLUKA ALTINDA
Güney Asya'nın istikrarı Keşmir meselesinden ayrı düşünülemez. BM kararlarına rağmen Keşmir hala abluka altında. 8 milyon insan Keşmir'den dışarı çıkamıyor.Afganistan'daki çatışmalar küresel seviyede sıkıntılara yol açmaktadır.

KÜRESEL BARIŞA EN BÜYÜK ENGEL İSLAM KARŞITI SÖYLEMLER
Küresel barışa en büyük engel ırkçı, yabancı düşmanı ve yabancı düşmanı İslam karşıtı söylemler.Yeni Zelanda'da müslümanları hedef alan saldırı ne kadar yanlışsa ABD'de Hristiyanları hedef alan terör saldırıları da o kadar yanlıştır. 15 Mart İslam düşmanlığına karşı dayanışma günü ilan edilmeli.

"İNSANLIĞA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Türkiye'nin kadim dünyanın merkezinde yer alan bir coğrafya olarak hem doğunun, hem batının insani birikiminin varisi olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla her iki dünyadaki gelişmeleri de yakından takip etmek, sorumluluk üstlenmek, inisiyatif kullanmak mecburiyetindeyiz. Bugün burada sadece bir kısmını ifade edebildiğim kriz başlıklarının tamamından doğrudan veya dolaylı etkilenen bir ülke olarak, insanlığa karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam edeceğiz. Adalet, ahlak, vicdan temelinde yeniden yapılandırılacak bir Birleşmiş Milletler ve özellikle de Güvenlik Konseyi, insanlığa yeniden umut verecektir. Türkiye olarak, bu konuda atılacak her adımı desteklemeye, buna katkı vermeye hazırız. Bu anlayışla, 75'inci Genel Kurul Başkanlığı görevine talibiz. Bu önemli görev için Avrupa Birliği eski Bakanı ve halen Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır'ı aday gösterdik. Tecrübeli bir diplomat ve siyasetçi olan Sayın Bozkır'ın bu sorumluluğu başarıyla yürüteceğine olan güvenim tamdır. Sizlerin de kendisine desteğinizi esirgemeyeceğinize inanıyorum."

"HERKES İÇİN ÖZGÜRLÜK, BARIŞ, REFAH, ADALET, HUZURLU VE GÜVENLİ BİR GELECEK"
Halihazırda Birleşmiş Milletlerin çeşitli ajanslarının bölge yönetimlerine ev sahipliği yapan İstanbul'u çok daha kapsamlı bir Birleşmiş Milletler merkezi haline getirmek istediklerini belirten Erdoğan, En Az Gelişmiş Ülkeler İçin Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası'nın geçen yıl İstanbul yakınlarında faaliyete geçtiğini anımsattı.

Erdoğan, geçen yılki genel kurulda gündeme getirdiği İstanbul'da Birleşmiş Milletler Gençlik Merkezi kurulması önerisine aldığı olumlu ve teşvik edici yaklaşımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eşbaşkanı olduğumuz Birleşmiş Milletler-Arabuluculuk Dostlar Grubu'nun üye sayısı da 59'a ulaştı. Bu girişimi Birleşmiş Milletlerden sonra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesine de taşıdık. Karşı karşıya olduğumuz her küresel meselede adil, hakkaniyetli, vicdanlı çözümler bulabileceğimizin mümkün olduğuna inanıyorum. Sözlerime şu temennilerle son veriyorum; herkes için özgürlük, herkes için barış, herkes için refah, herkes için adalet, herkes için huzurlu ve güvenli bir gelecek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 74'üncü Genel Kurul çalışmalarının başarılı geçmesini diledi.