Son dakika: İstanbul Yeni Havalimanı açıldı! Başkan Erdoğan Yeni Havalimanının ismini açıkladı

Türkiye bugün 95'inci yıldönümünü kutladığı Cumhuriyet Bayramı'nı muhteşem bir açılışla taçlandı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, açılışı yapılan yeni havalimanının isminin "İstanbul Havalimanı" olduğunu açıkladı.

Giriş Tarihi 29 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 29 Ekim 2018, 20:48
Son dakika: İstanbul Yeni Havalimanı açıldı! Başkan Erdoğan Yeni Havalimanının ismini açıkladı

İÇİNDEKİLER

Tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük ve en modern havalimanı olacak yeni havalimanı açılış töreni gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde yeni havalimanının resmi ismini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İstanbul Havalimanı açılış törenindeki konuşmasından notlar:

* Saygıdeğer bakanlar ve milletvekilleri sizleri selamlıyorum. Bugün burada sizlerle iki büyük mutluluğu bir arada yaşıyoruz. İstanbul Havalimanımızın açılışını kıymetli dostlarımızla yapıyoruz. Yeni havalimanımızın hayırlı olmasını temenni ediyorum.

* Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıldönümü de kutlu olsun. Öncelikle bu güzel günümüzü bizimle paylaşan Arnavutluk Cumhurbaşkanı, Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Kosova Cumhurbaşkanı, KKTC Cumhurbaşkanı, Makedonya Cumhurbaşkanı, Sırbistan Cumhurbaşkanı, Moldova Cumhurbaşkanı, Bosna Hersek Başbakanı, Bulgaristan Başbakanı, Azerbaycan Meclis Başkanı ve diğer ülkelerden gelen bakanlara çok çok teşekkür ediyorum.

"ADINI İSTANBUL OLARAK AÇIKLIYORUZ"

* Endonezya'daki düşen uçakta ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum, Endonezya halkının başı sağolsun. İstanbul bizim sadece şehrimiz değil, ülkemizin en değerli markasıdır. Bu İstanbul şehri ki ona paha biçilmez, öyle bir incidir ki iki deniz arasında yeridir dünyada güneş ile tartılsa.... Paha biçilmez bu şehre böylesine yaptığımız eser. Adını İstanbul olarak açıklıyoruz.

"ATATÜRK HAVALİMANI MİLLET BAHÇESİ OLACAK"

* Atatürk Havalimanı'nın faaliyet dışındaki alanları 'millet bahçesi' olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da İstanbulumuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Orası Atatürk Havalimanı ve burası İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun.

* İstanbul Havalimanımızı yapmak için 2013 yılında ihalesini gerçekleştirdiğimizde Yıldırım ifade etti. Pek çok çevrenin bu projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ettiğini biliyoruz. Buraları iyi bilirim. Buralarda Cahit Bey'in hazırlıklarını yapması lazım. Kalan çukurlarda bir çevre düzenlemesi yapmak suretiyle inşallah onları da oralarda gayet güzel çevre şehircilik açısından göller haline getirmek, geçerken bir taraftan yeşili bir taraftan gölleri izlemek başka bir keyif verecektir.

"BURADA ÇAKILAN KAZIKLARDAN HABERİN VAR MI?"

* Geçenlerde bir TV kanalında kendini çok beğenen biri burası çöker diyorlar, niye çökermiş burada çakılan kazıklardan haberin var mı? Tüm bunlar neden yapılıyor. Bu elinizdeki teknolojinin bize verdiği imkanlardır. Bugün finansmanından inşaatına kadar bu dev projeyi tamamladık, ilk resmi töreni sizlerle beraber yapıyoruz. 4 etaptan oluşan projenin ilk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasitelidir. İlk etapta 3 pistle açılan havalimanımız, 6 pistle 6,5 metrekare apron büyüklüğü, raylı sistemi, kargo ve kapalı açık otoparkları, destek birimleri ve sosyal tesisleri ile bir eserdir. 2. etapta doğu ve batı paralel pisti var. 3. etapta ilave pist taksi yolu, son etapta taksi yolları paralel pist terminal ve taksi yolları var. Önümüzdeki 10 yıl boyunca havalimanımız büyümeye devam edecektir. Çevreci tabiat dostu proje olan havalimanımız için 120 bin kişi görev yapmaktadır.

* Son teknolojiye sahip şekilde tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Kara yolu, deniz ve alternatif sistemde ulaşım sağlanacak, pek çok yeniliğe imza atılacaktır. Yatırım bedeli 10 milyar 247 bin avro. Devlete bu kira sürecinde 22 milyar 152 bin avro olmak üzere 32,4 milyar avro ekonomik büyüklüğü ifade ediyor. İlk etabın finansmanının 4,5 milyarlık kısmı Ziraat, Halkbank ve Vakıf Bank ile sağlanmasını çok önemli görüyorum. Toplam bütçe içerisinde sembolik bir rakamı ifade eden projenin işletme süresinin 12 yılı, 342 milyon avro dış hat yolcu garanti edilmiştir. Hem mimari, işletme, inşaat ve finansmanı ile ülkemizin yüz akı dünyada örnek olacak bir projedir. Kamu kurumlarımıza, bankalarımıza, taşeronlara, mimarından mühendisine, işçisine teşekkür ediyorum. Değerli misafirler coğrafi olarak İstanbul tarih boyunca stratejik konumda yer almıştır. İstanbul Havalimanı ile en önemli transit merkezi olmuştur. 60 ülkeyi 20 trilyonluk ekonomileri birbirine bağlıyor. Bu havalimanı ile kilit yolu daha da ileriye taşıyoruz. Sadece ülkemize değil, bölgemize ve dünyaya yaptığımız büyük bir hizmet olarak görüyoruz.

"AKILLI HAVALİMANI OLARAK FAALİYET GÖSTERECEK"

* Teknoloji alanındaki öncülüğü ile akıllı havalimanı olarak faaliyet gösterecektir. Avrupa hava sahasının yeniden düzenlenmesi gerekecektir. Uçuşların güzergahı büyük ölçüde değişecektir. Ülkemizde inşa edilmesi tesadüfi değildir. Türkiye eğitimden sağlığa her alanda dev yatırımlarla kendisini bu geleceğe hazırlamıştır. Havacılıktaki seviyemiz dahi başlı başına bir başarı hikayesidir. Ülkemizdeki havalimanı sayısı göreve geldiğimizde 26'ydı. Bugün 56'ya çıkarmış bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde inşası devam edenlerle 64'e çıkacaktır. Destinasyon olarak dünyada bir numarayız. Havacılık sektörümüzün cirosu 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükselmiştir. Bu başarılara son 5 yılda yaşadığımız nice provokasyona, nice tuzağa ve nice saldırıya rağmen imzayı attık. Türkiye milli gelirine göre dünyada 17. satın alma paritesine göre dünyada 13. sıraya yükselmiştir.

"TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİ OLACAK"

* Geleceğine güven ve ümitle bakan bir Türkiye olarak hedeflerimize kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz. Cumhuriyetimizin 95. yılında bu muhteşem eserle 2023 hedeflerimiz bir kez daha güçlenmiştir. Milletimizin bu vesile ile Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere ülkemizin kuruluşunda kanı olan herkesi, şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum.

* Güvenlik güçlerimize şükranlarımızı sunuyorum. Bu ülke için dökülen tek damla kan da alın teri de boşa gitmemiştir. Yaptığımız her işi milletimizin takdirine emanet ediyoruz. 2053 ve 2071 vizyonlarımızın altyapısını, hedeflerimizle oluşturuyoruz. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya, refahın sembolü haline gelmeye de kararlıdır.

İşte dakika dakika yaşananlar:

YILDIRIM: EN BÜYÜK TEBRİĞİ İŞÇİLER HAK EDİYOR

Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Yeni Havalimanı'nın açılışında açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Bu havaalanının yapılışı sırasında her alanında bulunan biri olarak gurur duyuyorum. Bu harikulade eseri meydana getirmek için İGA'nın içinde yer alan Cengiz, Kolin ve Limak gruplarına teşekkür ediyor, emekleri için kutluyorum. Karşılaştıkları zorluklar karşısında kararlılıkla çalıştılar. Bu eserin isimsiz kahramanları, mimarlar, mühendisler, gece gündüz demeden çalışan işçilerimiz, emekçilerimizdir. En büyük tebriği onlara ediyor, alkışlarınızı istiyorum." dedi.

2011'DEKİ ANISINI ANLATTI

"Yüreğimizi coşturan, heyecanımızı artıran böyle bir eser milletimiz onurudur" diyen Yıldırım, "Dünyada ses getirecek önemli bir eserdir. Teknolojinin son hali bu havalimanında mevcuttur. Projenin gerçekleştirilemeyeceği söylenmişti, kaynak bulunamayacağı söylenmişti. Çalışmaktan usanmadık, inatla murattır diyerek bugünlere ulaştık. Bu alanı havadan incelediğimiz 2011'i dün gibi hatırlarım. 'Burası kömür çıkarılan alan, burası delik deşik oldu, burada havalimanı nasıl olacak?' demiştiniz. Bu araziyi İstanbul'un en güzel havalimanı haline dönüştüreceğiz demiştim. Sağ olun kabul ettiniz. Zorluklar karşısında pes etmek sizin mizacınıza asla uymuyor. 15 Temmuz'da bunu gördük." diye konuştu.

'CUMHURİYETİN TEMELİNİ BU YAPTIĞIMIZ ESERLE SAĞLAMLAŞTIRIYORUZ'

Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Attığımız her damla, yaptığımız her eserle Cumhuriyetin temellerini daha da sağlamlaştırıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne de Cumhuriyetimizi geliştirmek için geçtik. Bu mutluluğa ortak olmak için buraya gelen konuk devlet başkanlarına, konuklara ve aziz milletimize teşekkür ediyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum"

17:28: Sunuculuğunu,oyuncu Oktay Kaynarca ve sunucu Burcu Esmersoy'un yaptığı tarihi tören başladı.

17:20: Müzik dinletisi sonrası, havalimanını inşa eden konsorsiyumun hazırladığı tanıtımı filmi gösteriliyor.

17.14: Açılış töreni kapsamında konuklara müzik dinletisi sunuldu.

17.07: Açılışa 6 bini aşkın konuk katılım sağladı. Tüm konuklar yerlerini aldı.

17.03: Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yolcunun yaşadığı prosedürü yaşayarak biletini alıp konuşma yapacağı alana doğru ilerledi.

16.58: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile devlet başkanlarının yer aldığı aile fotoğrafı çekildi.


16.51: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan havalimanının içine giriş yaptı, alana doğru yürüdü. Erdoğan'ın yanında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Meclis Başkanı Binali Yıldırım yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dağıstanlı Dövüşçü Khabib Nurmagomedov'la selamlaştı.

16.42: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, uçaktan iniş yaptı. Törenin yapılacağı alana gitti.

16.30: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağı havalimanına iniş yaptı.

HAVALİMANINA BÖYLE İNİŞ YAPTI

İstanbul Yeni Havalimanı açılışı gerçekleştiriliyor. İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışını gerçekleştirecek Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a bir çok devlet başkanı eşlik ediyor. Başkan Erdoğan'ı taşıyan uçak yeni havalimanına böyle iniş yaptı...

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI OLACAK

Bugün havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ilk fazı faaliyete başlayacak. İstanbul 3. Havalimanı'nın terminal büyüklüğü 1,3 milyon metrekare, toplam inşaat alanı ise 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine kuruldu. Bütün fazlar tamamlandığında İstanbul 3. Havalimanı 6 bağımsız pist, 500 uçak kapasitesi 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcusu ile dünyanın en büyük havalimanı olacak. Atatürk Havalimanı'ndan taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçağın iniş-kalkış yapabileceği yeni havalimanında, 350'den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek ve 250 havayolu şirketine hizmet verilecek.

BİRÇOK İLKE İMZA ATIYOR

İstanbul 3. Havalimanı, büyüklüğünün yanı sıra, sahip olduğu diğer özellikleri ile de havacılıkta birçok ilke imza atıyor. Yaklaşık 5 yıl gibi rekor bir sürede yapımı tamamlanan yeni havalimanının 76,5 milyon metrekarelik yüz ölçümü, dünyanın en kalabalık havalimanlarından 2 kat daha büyük olması ile dikkat çekiyor. Havalimanının 1,3 milyon metrekarelik ana terminal binası da, tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binası olacak. Terminal binasında İstanbul'un Boğaziçi görüntüsünün verileceği bir duty-free alanı yer alacak.

150 OTOBÜS HİZMET VERECEK

İstanbul'un 3. Havalimanı'na farklı ulaşım alternatifleri bulunuyor. Şehrin farklı noktalarından otobüs seferleri ile havalimanına ulaşmak mümkün iken, ilerleyen tarihlerde raylı ulaşım ile de havalimanına ulaşım sağlanacak.

İstanbul 3. Havalimanı'na 18 hat üzerinden 150 otobüsle yapılacak olan bagajlı taşımacılığı Otobüs A.Ş. sağlayacak. Günde 75 bin yolcu taşıması beklenen otobüs hatlarında ücretler 12 ile 30 TL arasında değişiyor. Söz konusu hatlarda 6 yaşına kadar olan çocuklardan ise ücret alınmayacak. Ayrıca, ilk iki ay boyunca otobüsler yüzde 50 indirimli hizmet verecek.