Hipotermi nedir, neden olur? Tunceli'de operasyonda hipotermi geçiren iki asker şehit oldu!

Hipotermi nedir, sorusu Tunceli'de teröristlere yönelik operasyonda olumsuz hava koşullarından etkilenen iki askerin şehit olduğu bilgisinden sonra gündeme geldi. Peki, hipotermi nedir? Hipotermi neden olur? İşte hipotermi ile ilgili merak edilenler...

Giriş Tarihi 27 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 27 Ekim 2018, 10:16
Hipotermi nedir, neden olur? Tunceli’de operasyonda hipotermi geçiren iki asker şehit oldu!

İÇİNDEKİLER

Hipotermi nedir? Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde teröristlere yönelik operasyonda olumsuz hava koşullarından etkilenen 2 askerin hipotermi geçirerek şehit olduğu bildirildi. Peki, hipotermi nedir? Hipotermi neden olur? İşte hipotermi ile ilgili ayrıntılar...

HİPOTERMİ NEDİR?

Hipotermi 37 derece olan normal vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düşmesi halinde meydana gelen rahatsızlıktır. Genellikle uzun süreli olarak soğuk ortama maruz kalmaktan kaynaklanan hipotermi, genellikle yağmur, rüzgar, kar veya soğuk suya maruz kalma gibi faktörler tarafından tetiklenir.

HİPOTERMİ NEDEN OLUR?

Hipotermi aşırı üşüme nedeniyle meydana gelir. Uzun süre boyunca soğuk ortamlara maruz kalmanın ardından görülür. Vücudun sıcak tutmaya yetecek kadar kalın giyilmemişse veya başa herhangi bir şey giyilmemişse (vücut sıcaklığının yüzde 20'si kafa bölgesinden kaybedilir) hipotermi riski artar. Çok soğuk olmayan havalarda da hipotermi geçirmek mümkündür. Örneğin yağmurda sırılsıklam ıslanıp ardından iyice kurumadan soğuk bir rüzgara maruz kalınması halinde de hipotermi geçirilebilir. Su ciltten buharlaşırken, vücut sıcaklığı düşer.

TUNCELİ'DEN ACI HABER

Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde teröristlere yönelik operasyonda olumsuz hava koşullarından etkilenen 2 askerin şehit olduğu bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, Tunceli İl Jandarma Komutanlığınca Nazımiye ilçesi kırsalında terörist unsurlara yönelik gerçekleştirilen operasyonda, olumsuz hava koşullarından etkilenen birliklerin hava şartlarının kısmen düzelmesine müteakip bölgeden helikopterle tahliye edildiği belirtildi.

Bölgede 2 jandarma personelinin hipotermi tanısı ile Tunceli Devlet Hastanesine sevk edildiği aktarılan açıklamada, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen 1 jandarma personelinin şehit olduğu, 1 jandarma personeline ise hastanede müdahale edildiği kaydedildi.

Valilikten yapılan ikinci açıklamada ise şehit olan asker sayısının 2'ye yükseldiği duyurularak, "Hastaneye kaldırılan diğer jandarma personelimize uzun süre müdahaleye devam edilmiş olup maalesef kurtarılamayarak şehit olmuştur." bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, "Şehidimize Allah'tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz. Milletimizin başı sağ olsun. İlimizde terörist unsurların bulunmasına ve etkisiz hale getirilmesine yönelik çalışmalar azim ve kararlılıkla sürdürülmektedir." ifadelerine yer verildi.