Başkan Erdoğan Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda konuştu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Macaristan İş Forumu’nda konuşuyor. Erdoğan, "Biz Macaristan'ı bir ticaret üssü ve geçiş noktası olarak görüyoruz. Bunu iş adamlarımıza tanınacak vize kolaylığı, karşılıklı adımlar ile ikili ticaretimizi aramızdaki dostluk bağlarına yakışır düzeye çıkarmamız gerekiyor. Macaristan sadece geçiş güzergahı değil, ürünlerimizin depolanması ve Avrupa'ya ihraç konusunda bir merkez haline gelmelidir." dedi. Öte yandan Erdoğan konuşmasında, "Eylülde açıkladığımız Yeni Ekonomik Programımızla artık bundan sonra katma değeri yüksek ürünlere daha fazla yoğunlaşacağız." ifadelerine yer verdi.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 09 Ekim 2018, 13:38
Başkan Erdoğan Türkiye-Macaristan İş Forumu’nda konuştu

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda konuştu. Konuşmasında önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Eylülde açıkladığımız Yeni Ekonomik Programımızla artık bundan sonra katma değeri yüksek ürünlere daha fazla yoğunlaşacağız." dedi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Macaristan'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda flaş açıklamalarda bulundu.

"VİZE KOLAYLIĞI İLE BURADAKİ YATIRIMLARIMIZ DAHA DA BÜYÜTECEK"

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Bizler Macaristan'ı da yabancı bir ülke olarak görmüyoruz. İstiyoruz ki aramızdaki ticaret hacmini de arttıralım. Macaristan ile ortak işbirliğine girebiliriz. Afrika'nın eksiği çok. Burada Macaristan ile ortak çalışmalar yapmak durumundayız. 2018 yılının ilk 8 ayında 1.8 milyar dolarlık hacme ulaştık ki şimdi hedef 5 milyar dolarlık bir rakamı yakalamak. Bu ortak hedefimizdir. Bu miktar aslında geçen yıla kıyasla kayda değer bir artışa tekabül ediyor. İş adamlarına vize kolaylığı ile buradaki yatırımlarımız daha da büyütecektir.

MACARİSTAN'I BİR TİCARET ÜSSÜ OLARAK GÖRÜYORUZ

Biz Macaristan'ı bir ticaret üssü ve geçiş noktası olarak görüyoruz. Bunu iş adamlarımıza tanınacak vize kolaylığı, karşılıklı adımlar ile ikili ticaretimizi aramızdaki dostluk bağlarına yakışır düzeye çıkarmamız gerekiyor. Macaristan sadece geçiş güzergahı değil, ürünlerimizin depolanması ve Avrupa'ya ihraç konusunda bir merkez haline gelmelidir.

"YENİ EKONOMİK PROGRAMIMIZLA ARTIK..."

Eylülde açıkladığımız Yeni Ekonomik Programımızla artık bundan sonra katma değeri yüksek ürünlere daha fazla yoğunlaşacağız

Macaristan'la özellikle savunma sanayine yönelik bazı adımları atmayı planlıyoruz. Yaptığımız görüşmelerde bu konuların üzerinde de durduk.

ERDOĞAN'DAN FLAŞ MESAJ

Ekonomimiz sağlamdır... Bankacılık sektörümüzü kimse çökertmeyecektir.

Son birkaç aydır Türkiye ekonomisine yönelik spekülatif ve manipülatif saldırılar yaşandığını biliyorsunuz. Bu saldırıların hedefi, ülkemize başta terörle mücadele olmak üzere bekasını ilgilendiren hususlarda milli menfaatleriyle çelişen kararları kabul ettirme gayretleridir."

Toplantıda ilk olarak Macaristan Başbakanı Viktor Orban konuştu.

Çok heyecanlı görüşmelerde bulunduklarını belirterek, olumlu yaklaşımı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Erdoğan 2013'teki ziyaretinde uzun vadeli hedefler belirlediklerini hatırlatan Orban, şunları söyledi:

"Batı dünyasındaki değişimin hepimiz farkındayız. Siyasette rekabet çok hırçınlaştı. Hükümetlere kadar ulaşan yalan haberler ortaya çıktı. Son 20 yılda Avrupa'daki orta sınıfların önünde büyük engeller var. Ayrıca Avrupa'ya büyük bir göç var. Küresel siyaset yerini ulusal siyasete terk ediyor. Brexit'i gördünüz, ülkeler tek tek ulusal siyasete dönüyor. Yaşadığımız dünyada belirsizlik artmış durumda. Bu Avrupa'daki siyasi aktörleri olumsuz etkiliyor. Avrupa'da herkes güvenlik istiyor, liderler ülkelerinde huzur arayışı içinde. Sevgili Türk dostlarımız biz de Macaristan'da kendi yolumuzu arıyoruz. 2010 yılında yeniden iktidara geldik. Bir karar aldık ve kendi Macar devletini yaratma kararı aldık. Vergileri azaltarak, iş imkanlarını artırarak bir model uygulamaya başladık. Geçen yıl Macar ekonomisi yüzde 4 büyüdü. İşsizlik 2012'de yüzde 11'in üzerindeydi, şimdi yüzde 3.5'a düştü. Sayın Erdoğan işsizliği tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz. Hedefimiz budur."

"TÜRK-MACAR ORTAKLIĞI İÇİN ÖNEMLİ İŞLER YAPABİLİRLER"

Macaristan'da yatırımı bulunan Türk şirketlerine teşekkür eden Orban, "Yatırım ajansımızda 8 büyük proje konuşuluyor. Önümüzdeki dönemde yarım milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşecek. 10 milyon nüfuslu bir ülke olarak ihracat potansiyelimiz olağanüstü. İhracatımız 100 milyar euro'yu geçmiş. Eximbank'tan, Türk-Macar şirketleri için uygun koşullarda kredi sağlamak istiyoruz" dedi.

İki ülkenin gençliği açısından işbirliğinin önemine de işaret eden Orban, "150 Türk öğrenciye her sene devlet bursu sağladık. Her sene 150 genç Türkiye'den gelebilir, burada okuyabilir. Türk-Macar ortaklığı için önemli işler yapabilirler" diye konuştu.

ORBAN'DAN BAŞKAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Orban, "Lütfen Macaristan'da gördüklerinizi anlatın ve yatırım yapması için daha fazla Türk şirketini Orta Avrupa'ya getirin. Burada şanslarını denesinler. Çünkü burada iş imkanları çok iyi" dedi.

Orban, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türk ve Macar iş adamlarının ortak yatırımlarına destek verdiğin için teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.