Teröre mali destekten 418 kişiye gözaltı! Şüpheliler PKK, FETÖ, DHKP-C ile irtibatlı

MASAK ve İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce yürütülen çalışmalar kapsamında, yurt dışındaki 28 bin 88 hesaba, tarihi itibarıyla döviz kurları üzerinden yaklaşık 2,5 milyar lira gönderdiği tespit edilen 418 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.ABD'de yaşayan Musevi kökenli İran uyruklu 103 kişinin hesabına para aktaran şüphelilerin ise FETÖ, PKK, DHKP-C ve Hizbullah bağlantısı olduğu öğrenildi. İşte haberin tüm detayları...

Giriş Tarihi 03 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 03 Ekim 2018, 13:46
Teröre mali destekten 418 kişiye gözaltı! Şüpheliler PKK, FETÖ, DHKP-C ile irtibatlı

İÇİNDEKİLER


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 1 Ocak 2017'den itibaren birbirleriyle organize hareket edip Türkiye'den ABD'ye en azı 5 bin TL olmak üzere toplamda 2 milyar 455 milyon TL para transferi yapan 418 kişilik organize şebekeyi takibe aldı. 13 Ağustos 2018'de yoğun para trafiği olunca soruşturmanın düğmesine basıldı.

HESAPLAR ARASI BAĞLANTI VAR
Takibe alınan 267 şüphelinin hesap hareketlerinin incelenmesi neticesinde yurtdışında gerçekleştirdikleri transfer işlemlerinin ardında komisyon şeklinde ödemeler aldıkları tespit edildi. Şüphelilerin yurtdışı transfer işlemleri genel olarak ele alındığında şahısların birçok husus kapsamında birbirbirleriyle ilişkili oldukları belirlendi.

TİCARİ BAĞ SÖZ KONUSU DEĞİL
Bu işlemlerin kişi bazlı olarak mali ve ticari profilleriyle uyumsuz olarak gerçekleştirildiği ve organize bir ilişkiyi gösterdiği tespit edildi. Özellikle 2017'den itibaren Türkiye üzerinden ABD de yerleşik ve çoğunluğu İran uyruklu şahıslara yönelik yüksek montajlı transferlerde, herhangi bir ticari bağın kurulamadığı ve işlem alıcılarının da Türkiye'deki gibi bu parayı belirli kümelerde parçaladıklarının düşünüldüğü öğrenildi.

PKK, FETÖ, DHKP-C'YLE İRTİBATLI
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'nın veri tabanı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden elde edilen istihbari verilerde yurtdışına para gönderen şüphelilerin PKK, FETÖ, DHKP-C ve Hizbullah gibi terör örgütleriyle bağlantılı oldukları belirlendi. Soruşturmaya bu nedenle para akışındaki terör bağlantıları da dahil edildi. Şüphelilerin para transferleriyle terör örgütlerine mali kaynak sağladıkları öğrenildi.

MUSEVİ KÖKENLİ 103 İRANLI
MASAK raporunda belirtilen 267 şüpheli şahsın haricinde yapılan çalışmalar neticesinde soruşturmanın ucu ABD'ye uzandı. Yapılan araştırmada Türkiye'den çeşitli zaman aralıklarında onlarca hesaptan, ABD'de yaşayan Musevi kökenli 103 İranlı isme yüksek miktarda para transferi yapıldığı saptandı. Para gönderen ve İranlı grubun da yer aldığı toplam 418 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.