Son dakika: Cumhurbaşkanlığı'ndan askerlikte yeni düzenleme açıklaması! Askerlik tek tip mi olacak?

Bedelli askerlik sonrası hükümetin yeni bir askerlik sistemi düzenlemesi yapıp yapmayacağı merak ediliyordu. "Tek tip askerlik mi geliyor?, Askerlik 9 aya mı inecek?" gibi sorular sorulmaya başlandı. Bu sorulara Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın son noktayı koydu. Kalın, askerlikte yeni düzenleme adına "Bugün itibariyle yürüyen bir çalışma yok" ifadesini kullandı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 03 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 03 Ekim 2018, 19:53
Son dakika: Cumhurbaşkanlığı’ndan askerlikte yeni düzenleme açıklaması! Askerlik tek tip mi olacak?

İÇİNDEKİLER




Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın askerlikte yeni düzenleme hakkında konuştu. Kalın , "Şöyle ifade edeyim bununla ilgili zaman zaman gündeme getirilen bir konu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Tek tip askerlik dediğiniz şey de o. Şimdi tabii bu uzun vadeli bir proje. Şunu da söyleyeyim TSK ordu mensupları itibariyle yüzde 50 civarında profesyonellemiş durumda. Bunlar müzakere edilecek. Şu an itibariyle yeni düzenleme, tasarı gündemde değil. Bu konunun sıcak olduğunu biliyorum. Muhtemelen önümüzdeki günlerde bu konu gündemde olmaya devam edecek..." dedi.



TEK TİP ASKERLİK NEDİR?


Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, "Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir" değerlendirmesi yapılıyor.



ASKERLİK 9 AYA DÜŞECEK Mİ?

Normal askerlik süresi 15 ay iken 1 Ocak 2014 tarihinden sonra askerlik süresi 12 aya olmuştu. Kısa dönem askerlik ise 6 ay yapılmaktaydı. Bedelli askerliğin çıkmasının ardından vatadaşlar normal askerlik süresinin de düşmesini istiyor. Yeni askerlik süresinin de 9 ay olması bekleniyor. Fakat bu konu hakkında henüz resmi bir karar yok.