Son dakika: Erdoğan'dan Almanya'da Mesut Özil tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Köln'de inşa edilen DİTİB Merkez Camisi'nin açılışında kalabalığa hitap etti. Erdoğan, buradaki konuşmasında ırkçılık ve terör konusunda dikkat çeken mesajlar verdi. Erdoğan, İngiltere ziyaretinde Mesut Özil ve İlkay Gündoğan ile fotoğraf çektirmesinin ardından yaşanan süreci de sert ifadelerle eleştirdi.

Giriş Tarihi 29 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 29 Eylül 2018, 19:15
Son dakika: Erdoğan’dan Almanya’da Mesut Özil tepkisi

İÇİNDEKİLER

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"SON DERECE VERİMLİ BİR GÖRÜŞME YAPTIK"
"Hamd olsun kritik bir dönemde son derece verimli, son derece samimi bir görüşme yaptık. Merkel ve Steinmeier ile görüşmelerde ikili ilişkileri ele aldık. Alman yatırımcılarla yeni yatırımları görüştük. İki günlük görüşmelerin Almanya ile köklü ilişkileri daha da perçinlediğini düşünüyorum. Almanya ile yeni dönemde ortak menfaatlerimize odaklanmamız gerekiyor. Her alanda işbirliğimizi güçlendireceğiz."

"Bu işbirliğinin faydalarını herkesten önce Almanya'da yaşayan 3.5 milyon insanımızın hissedeceğini düşünüyorum. Bugün burada hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Kimi dar görüşlü çevreler bu caminin inşaasına karşı çıkmışlardı. Bu protestolara rağmen, birçok Alman siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu üyesi bu caminin yapılması için teşvik etti. Kendilerine teşekkür ediyorum. Farklı dinden, farklı ülkelerdeki dostlarımız da birçok destek verdi. Marjinal çevrelerden gelen tehditlerden çekinmeden çalışan işçilerimiz Almanya'ya böyle güzel bir eser sundular."



"İSLAM, BARIŞ DİNİDİR"
"Buradan feyzini, nasibini alan teröre karışmaz. İslam, barış dinidir. DEAŞ falan filan bunun İslam ile alakası yoktur. Müslümanlar bunun bilincinde olmalı. Bu bilinçle hareket etmeli. Bu eserle Türk toplumu bu toprakların ayrılmaz bir parçası olduğunu göstermiştir."

"BU KUBBE ALTINDA TRİLYARDER DE OLSAN SÖKMEZ"
"Bu kubbe altında rütbeler geçmez. İster Cumhurbaşkanı ol, ister Başbakan, Meclis Başkanı, istersen trilyarder ol burada sökmez. Omuz omuza saf tutarsın. İmam arkandan trilyarder kişi niyetine demiyor, er kişi niyetine diyor. Mezara koyunca da yanında çok durmazlar da. Yarım saat sonra herkes gider. Bu dünya böyle, azığımızı yanımızda götüreceğiz. Bu dünyada insanların derilerinin, renklerinin, ırklarının, Afrikalı ya da Avrupalı olmalarının da bir önemi yoktur."

"Kadınların ayaklarını camilerden kesiyorlar. Kadınlarımız da camilerimizde yerini alacak. Gayrimüslimlerin de buraya gelmelerine izin vermeliyiz. Onlar da gönül rahatlığı ile gelsin. Burası bizi Avrupa'nın ötekisi gibi gösterenlere inat, bu topraklarda varlığımızın timsali olmalıdır."

"İSLAMİ TERÖR KAVRAMI YANLIŞTIR, BUNU ÜRETENLER İYİ NİYETLİ DEĞİLDİR"
"Adı, iddiasıi ideolojisi ne olursa olsun teröre karışan, hiç kimsenin İslam ile alakası yoktur. İslami terör kavramı yanlış ve hatalıdır. Bu kavramı piyasaya sürenler kesinlikle iyi değildir. Terör örgütleri arasında asla ayrım yapmadık. 15 Temmuz şehitlerimizi nasıl görüyorsak, dünyanın her yerinde terör mağdurlarını aynı görüyoruz. FETÖ'nün okullarında şöyle kişiler yetişiyor. O pilotlar da çok iyiydi. Omuzları falan da epeyce doluydu. 15 Temmuz'da gelip benim vatandaşlarımı şehit ettiler, gazi ettiler. f-16'larla bombalar yağdırdılar."

"HALA NEYİN KANITINI İSTİYORSUN?"
"Hala stratejik ortaklarımız delil diyor, Ya ne delili! Türk mahkemeleri bunlarla ilgili kararı verdi.Sizin yargılarınızın verdiği kararlar geçerli, bizim ülkemizdekiler geçersiz. Hangi kanıtı istiyorsun daha!"

"MESUT'A YAPILANLARI HAZMEDEMEDİM"
"Artık isim vermeden geçemeyeceğim, bana darılır. Mesut Özil'imiz, İlkay Gündoğan'ımız bir fotoğraf çekindik diye dışlandı. Ben bunu Cumhurbaşkanı olarak hazmedemedim. Bir keresinde Şansölye ile maç izliyoruz. Mesut, Türkiye'ye gol attı, birlikte alkışladık. Benim takımıma attı, ben alkışladım. Sporun güzelliği burada. Mesut Özil napıyorsun, kendi takımına gol attın demedik. İsterdik ki ırkçılık savrulmasına düşenlere karşı ortak bir tavır alınsın"