Gezi'nin merkezi olarak Kadıköy'ün altyapısı mı hazırlanıyor?

İngiliz ve ABD basını son dönemlerde yaptıkları 'İstanbul’un öbür tarafı', 'otoriter yönetimden kaçış yolu' gibi haberlerle Kadıköy'ü turizm merkeziymiş gibi gösterirken Türkiye'yi karalama kampanyası başlattı. Hatta Gezi Dergisi Time Out, Kadıköy'ü dünyada ziyaret edilmesi gereken ‘en havalı 50 semt’ arasına bile soktu. Gezi medyası Cumhuriyet ve Diken'in bu haberlere çanak tutması ve vatan haini Can Dündar'ın "protestoların ilk işaretiydi" dediği havalimanı eyleminin Kadıköy'de yapılması, İsmail Devrim'in canına kıymasının ardından sosyal medya provokatörlerinin Fenerbahçe camiasına ayaklanma çağrısı yapması gibi yaşanan olaylar akıllara "Gezi'nin yeni merkezi olarak Kadıköy'ün altyapısı mı hazırlanıyor?" sorusunu getirdi.

Giriş Tarihi 28 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 28 Eylül 2018, 14:17
Gezi’nin merkezi olarak Kadıköy’ün altyapısı mı hazırlanıyor?

İÇİNDEKİLER

Son günlerde batı medyası ilgisini Kadıköy'e çevirdi. İngiliz Time Out dergisi dünyada ziyaret edilmesi gereken 'en havalı 50 semt' arasında Kadıköy'ü göstererek, New York Times da 'İstanbul'un öbür tarafı' başlıklı yazı yayımlayarak yeni yaşam tartışması başlatmayı hedefledi. Los Angeles Times gazetesi ise gençlerin günümüz Türkiye'sinde ağırlığı giderek artan 'otoriter' yönetimden kaçış yolunu Kadıköy'de bulduğunu yazarak skandala imza attı. Bu haberlerin ardından akıllara "Gezi'nin yeni merkezi Kadıköy mi olacak" sorusu geldi.

YENİ YAŞAM TARTIŞMASI BAŞLATMAYI HEDEFLİYORLAR

Önce İngiliz Time Out dergisi, ardından Amerika'da çıkan New York Times ve Los Angeles Times gazeteleri Kadıköy'le ilgili yazılar yayınladı. Bu haberlerle amaçları yeni bir yaşam tartışması başlatmak.

İşte o skandal haberlerden bazıları:

"EN HAVALI 50 SEMT" ARASINDA GÖSTERİLDİ

Gezi dergisi Time Out son sayısında, dünyada ziyaret edilmesi gereken 'en havalı 50 semt' arasında 43'üncü sırada Kadıköy'e yer verdi. Time Out, Kadıköy için "Turist gibi hissetmeden, oranın yerlisi gibi yiyip içip takılabileceği havalı yerlerden oluşuyor" yorumunu yaptı.

"MİNİMUM BÜTÇEYLE MAKSİMUM EĞLENCE"

Kadıköy'ün son birkaç senede popülerlik kazandığını yazan dergi, "şehrin nasıl takıldığını daha sakin bir ortamda görmek isteyenlere" burada açılan yeni restoran, kafe ve barları önerdi. Yazıda Kadıköy için 'minimum bütçeyle maksimum eğlence' ifadesi kullanıldı.

"İSTANBUL'UN ÖBÜR TARAFI"

New York Times'ta çıkan Lucas Peterson imzalı yazıda ise Kadıköy için 'İstanbul'un öbür tarafı' başlığı kullanıldı. Gazete, İstanbul'un Avrupa yakasının Ayasofya, Sultanahmet gibi noktalarla ilgi kaynağı olduğunu, ama şehrin diğer yakasının ihmal edildiği yorumunda bulundu.

"OTERİTER YÖNETİMDEN KAÇIŞ YOLU"

Time Out ve New York Times'ın Kadıköy'e olan ilgisinin ardından Los Angeles Times gazetesi ise konuyu biraz daha açtı. Kadıköy'le ilgili yayınladığı yazıda, gençlerin günümüz Türkiyesi'nde ağırlığı giderek artan 'otoriter' yönetimden kaçış yolunu Kadıköy'de bulduğunu yazarak skandala imza attı.

CUMHURİYET VE DİKEN DE ÇANAK TUTTU

LA Times, Kadıköy'ün geçmişte hükümet karşıtı birçok protestoya ev sahipliği yaptığını, 2017 yılı Nisan ayında düzenlenen başkanlık sistemi karşıtı yürüyüşün bunlardan biri olduğuna değindi. LA Times'tan çıkan habere Gezi medyası olan Cumhuriyet ve Diken de çanak tuttu.

"GENÇ NESİL SİYASETLE İLGİLENMİYOR" DEDİLER AMA YORUMLAR POLİTİK

LA Times skandal haberinde, "Beş yıl önce hükümet karşıtı protestoların düzenlendiği Gezi Parkı'ndaki siyasi uyanışa gözlerini açan genç nesil artık siyasetle ilgilenmiyor" dedi ama haberlerde yer alan yorumların tamamının politik olduğu dikkatlerden kaçmadı.

Örneğin, gazetenin konuştuğu 23 yaşındaki bir genç, Erdoğan iktidara geldiğinde sekiz yaşında olduğunu, siyasi iktidar söz konusu olduğunda Erdoğan'dan başka hiçbir siyasetçi bilmediğini ve ne yapılırsa yapılsın durumun değişmediğini söylüyor.

KÜSTAH SÖYLEMLER

LA Times haberine göre Kadıköylüler'in çoğu, dindar bir nesil yetişmesini isteyen Erdoğan'ın hayat tarzına nereye kadar müdahale edeceğini sorguluyormuş.

29 yaşındaki bir mimar, Erdoğan'ın hiç durmayacağını, bunun yerine genç neslin Erdoğan'la birlikte değiştiğini söylüyor.

Artık, giydikleri kıyafetler konusunda daha dikkatli davranıyor, gayriresmi giyim kurallarına sessizce uymak zorunda kalıyorlarmış.

Gazetede ayrıca, alkollü içkilere yüzde 600 oranında vergi getirildiğinden, imam hatip okullarının sayısının on kat arttığından söz ediliyor.

AMAÇLARI TÜRKİYE'YE KÖTÜ İMAJ ÇİZMEK

Türkiye'ye kötü bir imaj çizmek amacıyla hazırlanan LA Times haberinde, 40 yaşındaki bir kadının, "Erdoğan tahammülsüzlüğü kabul edilir hale getirdi. Bizi ve hayat tarzımızı görmezden geliyor" şeklindeki sözlerine de yer verildi.

HAVALİMANI EYLEMİ DE KADIKÖY DE OLMUŞTU

Can Dündar kısa bir süre önce, "Havalimanı inşaatında bine yakın işçinin kazan kaldırması, yakında başlayacak protestoların ilk işaretiydi" demişti. Havalimanı işçilerine destek amacıyla düzenlenen eylem de Kadıköy'de olmuştu.

PROVOKATÖRLER AYAKLANMA ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Fenerbahçeli #İsmailDevrim'in canına kıyması sonrası, sosyal medyadaki provokatörler, stadyumu Kadıköy'de bulunan Fenerbahçe camiasını tahrik etmek amacıyla paylaştıkları binlerce içerikle ayaklanma çağrısı yapmıştı.

GEZİ'NİN YENİ MERKEZİ KADIKÖY MÜ OLUYOR?

Son dönemde ardı ardına yaşanan hadiseler ve yabancı basında çıkan bu haberler, Gezi'nin yeni merkezi olarak Kadıköy'ün altyapısı mı hazırlanıyor? sorusunu akıllara getirdi.