Babamın soyadını istemiyorum, ne yapmalıyım?

Babamın soyadını istemiyorum, ne yapmalıyım? Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde kaleme aldığı yazıda yine okuyucularımızdan gelen soruları yanıtladı..

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Eylül 2018 Güncelleme 27 Eylül 2018, 02:51
Babamın soyadını istemiyorum, ne yapmalıyım?

İÇİNDEKİLER

Zor bir çocukluk geçirdim. Babam bizi bıraktı gitti. Onun soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?
SOYADI değişikliği talepleri genel ismi ile Nüfus Sicilinin Düzeltilmesi davaları, davayı açanın, yani davacının ikametgahının bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde açılır. Soyadının değiştirilmesi için mahkeme "haklı bir sebebin varlığı" kriterini aramaktadır. Sizin olayınıza benzer bir olayda Yargıtay 3. Hukuk Dairesi şu kararı vermiştir: Babasının soy ismini taşımak istemeyen davacının hiç tanımadığı, görmediği, baba diye bilmediği kişi ile kendisini duygusal açıdan babaoğul ilişkisi içinde görmemesi nedeniyle, onun soy ismini taşımakta sıkıntı çekmesinin makul ve hayatın olağan akışı içerisinde anlayışla karşılanabilecek nedenleri vardır. Bu hususun haklı sebep olarak kabul edilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Bir şirkette kısa süre çalıştım ve işi bıraktım. Fakat şirket yöneticileri bana dava açacaklarını söylüyorlar. Tazminat öder miyim?
4857 sayılı iş Kanunu'muzun ihbar önelini düzenleyen 17. Maddesi gereği iş sözleşmesini fesih etmek isteyen taraf; feshi yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa iletmekle yükümlüdür. Sözleşmeyi bildirim sürelerine uymaksızın fesih eden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek durumundadır. İhbar süresi sözleşmeden değil yasadan kaynaklandığından iş sözleşmesini imzalamamış olsanız bile iş sözleşmenizi ihbar süresine uymaksızın feshettiyseniz 2 haftalık ihbar ücreti ödemek durumunda kalabilirsiniz. İş sözleşmesinin haklı nedenle veya emeklilik nedeniyle feshedilmesi halinde ihbar süresi aranmaz.


SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL