Eski eşim iyi kazanıyor nafakayı arttırmıyor, ne yapmalıyım?

Eski eşim iyi kazanıyor nafakayı arttırmıyor, ne yapmalıyım? Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde kaleme aldığı yazıda yine okuyucularımızdan gelen soruları yanıtladı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2018 Güncelleme 26 Eylül 2018, 05:13
Eski eşim iyi kazanıyor nafakayı arttırmıyor, ne yapmalıyım?

İÇİNDEKİLER




Maalesef bir tekstil atölyesinde çalışıyorum. Maalesef diyorum çünkü günde 14 saat çalışıyorum ama mesaim ödenmiyor. "Yeter artık bu kadar da olmaz" diyerek isyan ettim ve işten çıkartıldım. Hakkımı aramak istiyorum, yardımcı olur musunuz?


İşveren çalışanlarını işten çıkartırken geçerli veya haklı bir nedene dayanmalıdır. İşverenin haklı bir nedeni yoksa geçerli bir nedeni olsa dahi işçinin tüm yasal haklarını ödemek zorundadır. Sizin de fazla mesai ücretlerinizi istemeniz işverene ne geçerli bir sebep verir ne de haklı bir sebep. Dava açarak tüm yasal haklarınızın ödenmesini talep edebilirsiniz. Bu yolla fazla mesai ücretlerinizi de alabilirsiniz. Ayrıca, işyeriniz 30 kişiden fazla işçi çalıştırıyorsa işe iade davası açarak işe geri dönebilir, değilse işvereninizin iş akdinizi kötü niyetle feshettiğini ispat ederek kötü niyet tazminatı da talep edebilirsiniz. Fakat unutulmaması gereken nokta, yeni yasal düzenlemeler gereği artık bu tür davalardan önce öncelikli olarak zorunlu arabulucuya başvurmanız gerekmektedir.


5 yıl önce boşandık. Mahkemenin çocuğumuz için verdiği nafaka yetmiyor. Eski eşim iyi kazanıyor ama nafakayı arttırmıyor. Ne yapmalıyım?


Mahkemenin çocuğunuz için hükmettiği nafaka iştirak nafakasıdır. Mahkeme, kararında iştirak nafakasının yıllık enflasyon oranına göre artırılacağı yönünde karar tesis etmişse, herhangi bir dava açmaksızın eski eşiniz nafakanızı yıllık enflasyon oranına göre arttırarak ödeyecektir. Böyle bir düzenleme yapılmamışsa, nafakanın yıllar içinde kaybettiği değer kaybının telafisi, çocuğun ihtiyaçlarının artması veya nafaka borçlusu eşin ekonomik durumunun eskiye nazaran iyileşmesi nedenleri ile nafaka artırım davası açılabilecektir. Bu davada aile mahkemeleri yetkilidir.



SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL