Tahran’da kritik zirve

Suriye’de çözüm için yapılan Türkiye-Rusyaİran Liderler Zirvesi’nin üçüncüsü bugün İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleştirilecek. Zirveye Başkan Erdoğan, Putin ve Ruhani katılacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Eylül 2018 Güncelleme 07 Eylül 2018, 02:04
Tahran’da kritik zirve

İÇİNDEKİLER

Suriye'de siyasi geçiş için oluşturulan Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran arasındaki üçüncü liderler zirvesi, bugün İran'ın başkenti Tahran'da yapılacak. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ev sahipliğindeki zirveye Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılacak.

GÜNDEM YOĞUN
İlki geçen yıl 22 Kasım'da Rusya'nın Soçi kentinde, ikincisi 4 Nisan'da Ankara'da yapılan zirvenin üçüncü ayağı olan toplantının ana gündem maddesi İdlib'te yaşanan son gelişmeler olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'e yönelik bir askeri operasyona yönelik endişelerini ve bölgeye olumsuz etkilerini Putin ve Ruhani'ye anlatacak. Toplantıda, Suriye'deki siyasi geçiş sürecine yönelik çalışmalar, insani yardım çalışmaları, Suriye'de Anayasa Komisyonu'nun oluşturulması ve çalışmalarına başlaması için atılacak adımlar da ele alınacak. Toplantıda, terörle mücadelede işbirliği konusu da değerlendirilecek. Zirve kapsamında, liderler ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.

BENİN'E FETÖ UYARISI
Başkan Erdoğan, Ankara'da ağırladığı Benin Cumhurbaşkanı Talon'a FETÖ uyarısı yaptı. "FETÖ bir virüs" diyen Erdoğan "Her ülkeye, her türlü kılığa girerek sızıyor, giriyor. Ve aynı şekilde tabi Benin'e de girmiş vaziyetteler. ABD, kendisine 400 dönüm arazi tahsis etti ve bu arazide kendisi bütün dünyadaki örgütlerini oradan idare ediyor. Ve Charter okullardan ABD, bu örgüte yıllık 800-850 milyon dolar ödüyor" dedi.