Nişanlım takılan altınları vermiyor

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi 04 Eylül 2018
Nişanlım takılan altınları vermiyor

İÇİNDEKİLER

Geçen ay büyük bir heyecanla nişanlandık. Ailesinin ve nişanlımın bir çete olduğunu öğrendim. Nişanda kendisine pırlanta set, 5 bilezik, 44 çeyrek, 11 yarım altın takıldı. Nişanlım nişanı atacağını söylüyor. Fakat altınları da geri vermeyeceğini gizlemiyor. Dava açarsam bir şansım olur mu?
NİŞANLILIKTA takılan altınlar nişan evlilikle sonuçlanmışsa kadının olacaktır. Fakat Türk Medeni Kanunu'nun Nişanlılığı düzenleyen maddelerinden "Hediyelerin geri verilmesi" başlıklı 122. Maddesi, "Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir" şeklindedir. Yine altınlar aynen geri verilemiyorsa yani örneğin satıldıysa bu durumda da 122/2 gereği, "Hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır" şeklinde bir düzenlemeyle dava açılabileceği düzenlenmiştir. Ayrıca, TMK 120 gereği şartları var ise nişanlınıza karşı maddi ve manevi tazminat davası da açabilirsiniz. Nişanlılığın sona ermesinden doğan dava hakları, sona ermenin üzerinden bir yıl geçmekle zaman aşımına uğrar.
Yanlış tedavi uygulayan doktora dava açabilirsiniz
Kolumdan ameliyat oldum. Fakat doktor hatası nedeniyle kolumda his kaybı var. Haklarım nelerdir?
HATALI tedaviden kaynaklanan mal praktis davaları hakkında borçlar kanununun haksız fiile ilişkin maddeleri uygulanır. Buradan hareketle, hatalı tedavi nedeniyle hem doktordan hem de hastaneden maddi ve manevi tazminat talep etme hakkınız bulunmaktadır. Maddi tazminatın kapsamına giren talepler, hatalı tedavi nedeniyle oluşan durumun düzeltilmesi için yapılacak yeni tedavi masrafları, ömür boyu sürecek tedavi masrafları, bakıma muhtaç hale gelen hasta için ömür boyu sürecek bakım masrafı, hastanın uğradığı geçici ve sürekli işgücü kaybı nedeniyle mahrum kaldığı ve kalacağı geliridir. Yine hasta hatalı tedavi nedeniyle yaşadığı üzüntü acı, ızdırap ve psikolojik sarsıntı için de mahkemece takdir olacak manevi tazminat alabilecektir.
Yeniden evlenmek için 300 gün beklemek zorunda değilsiniz
İkinci evliliğimi yapmak üzereyim. Fakat ilk boşanma davamda verilen karar tebliğ edilmediğinden kesinleşmemiş ve bu durumu öğrenir öğrenmez tebliğe çıkartarak geçtiğimiz hafta kesinleştirdik. Bu defa da 300 gün beklemem gerektiği söyleniyor. Bunun için ne yapabilirim.?
TÜRK Medeni Kanunu Madde 132'de iddet müddeti başlığı altında bu konuyla ilgili bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre; "Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez." Bu maddenin koyulma amacı hamile olmanız halinde çocuğun iki evlilik arasında soybağının karışmasını önlemektir. Bu süreyi beklemeden evlenmek istiyorsanız, hamile olmadığınızı doktor raporuyla ispatlayarak iddet müddetinin kaldırılmasını mahkemeden talep edebilirsiniz.


SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL