Muharrem İnce öğretmenlerin hakkını çaldı

Muharrem İnce’nin, dershane sahibiyken sigortasız çalıştırdığı öğretmenler için 37 bin 500, işçiler için 10 bin 700, defter usulsüzlüğü nedeniyle de 12 bin 700 TL para cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı

Giriş Tarihi 20 Haziran 2018, 00:00 Güncelleme 20 Haziran 2018, 03:42
Muharrem İnce öğretmenlerin hakkını çaldı

İÇİNDEKİLER



CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin; Yalova'da sahibi ve müdürü olduğu Özel Tam Dershanesi'nde çalışan sekiz öğretmeni sigortasız çalıştırdığı gerekçesiyle 67 bin TL para cezasına çarptırıldığı bildirildi.



İNCE, 8 ÖĞRETMENİ SİGORTASIZ ÇALIŞTIRDI
Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Yalova Sigorta Müdürlüğü; Muharrem İnce'yi sahibi olduğu dershanede görev yapan Erdoğan Zorlu, Bekir Özkeser, Sami Aydın, Gülsevil Aydın, Seyit Gündüz, Ali Uysal, Leyla Parlar ve Mehmet Çelebi Kuşcu adlı emekli öğretmenleri kayıt dışı sigortasız çalıştırdıkları gerekçesiyle idari para cezasına çarptırdı.

SSK Yalova Sigorta Müdürlüğü'nün; Muharrem İnce'yi, Özel Tam Dershanesi'nde çalışan öğretmenleri sigortasız çalıştırıldığı gerekçesiyle 37 bin 500 TL, sigortasız işçi bulunması nedeniyle 10 bin 700 TL, dershanede defter ve kayıt geçersizliği gerekçesiyle 12 bin 700 TL idari para cezasına çarptırdığı öğrenildi.



İNCE'NİN; İDARİ PARA CEZASININ İPTALİNE YÖNELİK BAŞVURUSU İKİ DEFA MAHKEME TARAFINDAN REDDEDİLDİ
Muharrem İnce; 23 Mayıs 2002 tarihinde idari para cezasının iptali için SSK Yalova Sigorta Müdürlüğü'ne dava açtı.

Yalova Sulh Ceza Mahkemesi; 30 Ekim 2002 tarihinde verdiği kararda; Muharrem İnce'nin itirazının reddine karar verdi.
Kararda; "Dosyaya toplanan tüm delillerin, idare (SSK Yalova Sigorta Müdürlüğü) tarafından tahakkuk ettirilen para cezasında usul ve yasalara aykırı bir cihet görülmediğinden itirazrın reddine dair karar verilmesi cihetine gidilmesi gerekmiştir. İtirazcı vekilin (Muharrem İnce) reddine karar verilmiştir" denildi.

Aynı mahkeme; Muharrem İnce'nin bir başka itirazını da reddetti. Muharrem İnce, mahkeme masraflarıyla birlikte 67 bin TL idari para cezasına çarptırıldı.



MUHARREM İNCE, 22 MART 1996 TARİHİNDE DERSHANE MÜDÜRÜ OLDU
Özel Tam Dershane ve Okul Gereçleri Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi; 23 Mart 1991 tarihinde kuruldu. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde dershanenin ilk ortaklarının Hasan Mutlu Draman ve Özcan Özel olduğu gözüküyor. Özcan Özel, 24 Haziran seçimlerinde CHP Yalova 1. Sıra milletvekili adayı oldu.

Hasan Mutlu Draman, 22 Mart 1996 tarihinde hisselerini Muttalip Tunç, Muharrem İnce ve Özcan Özel'e devretti. Muharrem İnce'nin şirket ve dershane ortağı olduğu 22 Mart 1996 CHP Yalova İl Başkanı olarak görev yapıyordu. Muharrem İnce'nin şirket hisseleri daha sonra şu an Yalova Belediye Başkanı olan Vefa Salman'a devredildi.



İNCE, SSK MÜFETTİŞİ ALİ TEZEL'İN DERSHANEYE GİRİŞİNE ENGEL OLMAK İSTEDİ
Muharrem İnce'nin sahibi olduğu Yalova Özel Tam Dershanesi'nde sigortasız kayıt dışı eleman çalıştırıldığına yönelik şikayette bulunuldu.
Söz konusu ihbar üzerine SSK müfettişi Ali Tezel, 8 Ocak 2002 tarihinde dershaneye geldi ve dershanede denetimde bulunmak istedi ancak Muharrem İnce müfettişin çalışmasına izin vermedi. Bunun üzerine müfettiş Ali Tezel, Yalova İl Emniyet Müdürlüğü'nden gelen polislerin yardımıyla dershanede incelemede bulundu.



8 ÖĞRETMEN KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILDI
SSK Başkanlığı Sigorta Teftiş Kurulu Başkanlığı İstanbul 1 Nolu Grup Başkanlığı'nın 18 Ocak 2002 tarihli raporunda; Özel Tam Dershanesi'nde emekli öğretmenlerin sigortasız çalıştığına dikkat çekildi.

SSK müfettişi Ali Tezel tarafından hazırlanan raporda; sınıf öğretmeni Erdoğan Zorlu'nun, 1 Aralık 1991'de; Matematik öğretmeni Bekar Özkeser'in 1 Ocak 1995'te; Türkçe öğretmeni Sami Aydın'ın 1 Ekim 1996'da; Fen Bilgisi öğretmeni Seyit Gündüz'ün 1 Ekim 1997'de; Matematik öğretmeni Ali Uysal'ın 1 Eylül 1998'de; Sosyal Bilgiler Öğretmeni Leyla Parlar'ın 1 Ekim 1999'da; Türkçe öğretmeni Mehmet Ali Kuşçu'nun 2 Ağustos 1997'de Özel Tam Dershanesi'nde işe başladıkları, tespitin yapıldığı 2002 Ocak ayında çalışmaya devam ettiğine dikkat çekildi.



Raporda; Türkçe öğretmeni Gülsevil Aydın'ın 1 Ekim 1996 tarihinde işe girdiği ve 1 Ekim 2001 tarihinde dershaneden ayrıldığı bildirildi.

SSK'YA ÖDENMESİ GEREKEN SİGORTA PRİMLERİ ÖDENMEDİ
Raporda; emekli sekiz öğretmenin kayıt dışı sigortasız çalıştırıldıkları, ücretlerinin elden ödenerek işyeri yasal defter ve belgelerine yansıtılmadığı, kayıt dışı çalıştırma sebebiyle SSK'ya ödenmesi gereken sigorta primleri ile çalışanların ücret gelirleri nedeniyle ödenmesi gereken gelir vergisi stopaj ve damga vergilerinin vergi dairesine bildirilmediği ve ödenmediğine dikkat çekildi.



AYLIK SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ BORDROLARININ SÜRELERİNDE VERİLMEDİ
Raporda; kayıt dışı çalıştırılan sekiz emekli öğretmenlerle ilgili işe giriş bildirgeleri ile her ay SSK'ya verilmesi gereken Aylık Sosyal Güvenlik Destek Primi bordrolarının sürelerinde verilmediği, sekiz öğretmen hakkında Tasarruf Teşvik Fonu kesintilerinin yapılmadığı ve ödenmediğinin belirlendiğine dikkat çekildi



EMEKLİ DE OLSA ÖĞRETMENLERİN SİGORTALI OLMASI GEREKİR
Raporda; öğretmenlerin kayıt dışı çalıştırılmasının olumsuz sonuçları şöyle sıralandı:
- Emekli de olsalar bir hizmet akdi ile (işçi statüsünde işverene bağlı olarak) çalıştırılanların sigortalı olması gerekir. Aldıkları ücretlerden SGDP kesintisi yapılarak işyerindeki iş kazası ve meslek hastalıkları risklerine karşı korunmuş olurlar.
- Kayıtdışı çalıştırıldıkları için ihbar ve kıdem tazminatı almaktan mahrum kalırlar. Çünkü çalışmaları kayıt dışıdır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta primi kaybına, Maliye de vergi kaybına uğrar.
- Öğretmenlik gibi kutsal bir görevin ifasını gerçekleştiren bu kişilerin sigortasız, kayıtdışı çalıştırılmanın kendilerinde, öğrencilerinde ve toplumda oluşturduğu olumsuz ve ahlaki olmayan durum ise izah edilecek bir durum değildir.



"DERSHANE MÜDÜRÜ MUHARREM İNCE TEFTİŞİ ENGELLEDİ"
Aykut Aydın tarafından Sigorta Primleri Daire Başkanlığı'na gönderilen yazıda, Muharrem İnce'nin dershanenin teftişini engellediği açıkça yazıyor:
"Müdürlüğümüzde Özel TAM Dershanesi'ne ait işyeri ile ilgili olarak Müdürlüğümüzce 20 Aralık 2001 tarihinde verilen şikayet dilekçesine istinaden 8 Ocak 2002 tarih yazımızla 1 Nolu Grup Başkanlığımızdan işyerinin teftişi istenmiştir.

İşyerinin 1. Nolu Grup müfettişlerinden Ali Tezel tarafından teftişi sonucu düzenlenen 12 Şubat 2002 tarihinde rapor düzenlenmiştir. Raporun incelenmesinden dershane müdürü Muharrem İnce'nin o tarihte CHP İl Başkanı olduğu, yine aynı dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı yürüten Sayın Yaşar Okuyan ile siyasi sürtüşmede olduğu, müfettişin siyasi amaçla geldiğini öne sürülerek dershane müdürü tarafından teftişin engellendiği, bunun üzerine müfettişin Emniyet Müdürlüğü'nden yardım alarak teftişi gerçekleştirdiği, konunun o tarihte Hürriyet gazetesinde Yalçın Bayer'in köşesine taşındığı anlaşılmıştır. İdari para cezasına karşı yapılan itirazlar mahkemece reddedilerek kesinleşmiş olup 16/284 ek sayılı genelge hükümlerinde yeniden yapılandırılmıştır."



TEZEL: AMACIMIZ SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRILMASINI ÖNLEMEK
Ali Tezel, 18 Ocak 2002 tarihinde Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer'in köşe yazısında, Muharrem İnce'yle yaşadıkları şöyle anlatmıştı:
"Yalova'da denetimdeyim. TAM Dershanesi'ne sigortasız çalıştırdıkları 12 eski öğretmenin tek tek ihbarı üzerine gittim. İçerde sekretere kendimi tanıttım, kimliğimi gösterdim. O sırada dershane müdürü Muharrem İnce gelerek 'Sizi kim gönderdi?' dedi. Kendisini nezakete davet ettim. 'Ben CHP İl Başkanı'yım, Yaşar Okuyan'la husumetim var, siz onun adamısınız. Size denetim yaptırmıyorum, reddi müfettiş yapıyorum' dedi. Böyle bir hakkı yoktu, 'reddi hákim' deyimiyle karıştırıyordu.

Dershane girişinde bir tabelada 19; bordroda ise 9 öğretmenin ismi vardı; bir sekreter, bir odacı ve 7 de öğretmen sigortalıydı. Nedenini sordum, 'Ben ne bildirirsem odur' dedi. Sigorta hakkının isteğe bağlı değil, zorunlu olduğunu hatırlattım; ister öğretmen, ister emekli öğretmen olsun... Beyefendi celallendi, 'Buyrun dışarı' dedi. Ben de en yakın karakola giderek polis getirttim. Biz bir yere talimatla değil şikáyet üzerine gideriz. Amacımız sigortasız işçi çalıştırılmasını önlemektir. İnceleme ve yazışmalarımızdan sonra gereken rapor düzenlenecektir.''


ERDOĞAN: 'İNCE DERSHANE MÜDÜRLÜĞÜ YAPARKEN HUKUKSUZ ÖĞRETMEN ÇALIŞTIRDI, BÜYÜK CEZA ÖDEDİ'
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisince Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Büyük İstanbul Mitingi"nde konuştu. Erdoğan, "Dürüst ol Muharrem dürüst. Yalova'da kendisinin (Muharrem İnce) dershane müdürlüğü yaparken hukuksuz bir şekilde öğretmen çalıştırdığından ve bu yüzden çok büyük cezalar ödediğinden hiç bahsetmiyor" dedi.

Erdoğan, 14 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşen canlı yayında, Muharrem İnce'yi eleştirerek, "Kalkıp da, patronu olduğu bir dershanede öğretmenlerin sigortasını ödemediği için bir sıkıntı yaşanmışsa, bir defa bu halktan da o öğretmenlerden de özür dilemesi lazım" ifadelerini kullandı.


İNCE: 120 ÖĞRETMEN ÇALIŞTIRIYORDUK. ONUN İÇİN BEN GENÇLERİN GİRİŞİMCİLİK RUHUNA İNANIYORUM.
CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ise, 9 Haziran 2018 tarihinde NTV'de yayınlanan 'Seçime Doğru programında Ahmed Arpat'ın sorularını yanıtladı.

İnce, 26 yaşındayken öğretmenlikten istifa ettiğini belirterek, "Tek maaşlıydım geçinemiyordum köylerde şal sattım. Oradan para kazandım. O paralarla bir öğretmenin yapabileceği tek şey dershane açtık. Yanımızda 26-27 yaşında 120 öğretmen çalıştırıyorduk. Onun için ben gençlerin girişimcilik ruhuna inanıyorum. Girişimcilik desteği vermek, arge desteği vermek devlet bunlara yaparsa uçururuz bu ülkeyi" dedi.

KENAN KIRAN / SABAH