Ramazan orucu kimlere farzdır?

Allah'a ibadet etmek ve İslam'ın farzlarından birini yerine getirmek amacıyla Ramazan aylarında sabahtan akşama kadar yeme, içme, cinsel ilişki ve benzeri dünya zevklerinden kendini alıkoyma ibadeti olan oruç, yalnızca belli insanlara farzdır. Oruç tutmanın şartlarını sağlayan ve herhangi bir mazereti olmayan her Müslüman, İslam dinine göre Ramazan ayınca oruç tutmalıdır.

Giriş Tarihi 16 Mayıs 2018, 00:00 Güncelleme 16 Mayıs 2018, 09:51
Ramazan orucu kimlere farzdır?

İÇİNDEKİLER

Oruç tutmak için Müslüman olmak gerekir mi?
Bir insana orucun farz olabilmesi için o insanın öncelikle İslam dinine inanması yani Müslüman olması gerekir. Müslüman olmayan ve din olarak İslam'ı seçmeyen insanlar, İslam'ın kural ve yükümlülüklerinden sorumlu değildir. Müslüman olmak; doğuştan olabileceği gibi sonradan din değiştirerek ya da İslam'a inanmaya başlayarak da gerçekleştirilebilir.

Oruç tutmak için ergenlik çağında olmak gerekir mi?
Oruç başta olmak üzere tüm ibadetlerin bir insana farz olabilmesi için o insanın çocukluk çağından çıkarak ergenlik çağına girmesi gerekmektedir. Ergenlik çağına ulaşmayan hiç kimse, İslam'ın kurallarından sorumlu değildir.

Ergenlik; kızlarda regl olmanın başlamasıyla, erkeklerde ise ihtilam (rüyada boşalma) ile gerçekleşir. 15 yaşını tamamlayan ve aklı başında olan her çocuk, bu halleri yaşamasa da artık ergen sayıldığı için oruç tutmakla yükümlü olur.

Akli problemleri olanlar oruç tutabilirler mi?
İslam dininde yer alan ibadetleri yerine getirebilmenin en önemli şartlarından biri de akli dengenin yerinde olmasıdır. Deliler ve çocuklar haricinde aklı başında olan herkes, İslam dinine göre oruç ibadetini yerine getirmek zorundadır.

Hasta olanlar oruç tutmak zorunda mı?
Oruç ibadeti, hasta olan ya da herhangi bir sebeple fiziksel engeli bulunan Müslümanlara farz değildir. Oruç tutmakla yükümlü olabilmek için, sağlıklı olmak ve engeli bulunmamak gerekmektedir. Bu nedenle kadınlar; regl oldukları süreçle birlikte hayız ve nifas hallerinde iken oruç tutmakla yükümlü değildir. Benzer şekilde yaşlı ve güçten düşmüş insanlar da güçleri yettiği sürece oruç tutmaktan sorumlu olurlar.

Yolcu olanlar oruç tutmak zorunda mı?
Ramazan süresince oruç tutmamak için İslam tarafından verilen izinlerden biri de yolculuk halidir. Yolcular, yolcu oldukları sürece Ramazan ayı boyunca oruç tutmakla yükümlü değildir. Fakat yolcu olduğu gerekçesi ile oruç tutamayan Müslümanlar, yolculukları bittiğinde tutamadıkları oruçları tutarak borçlarını yerine getirmelidirler.