Tel Rıfat Türkiye için neden önemli?

Giriş Tarihi 28 Mart 2018, 00:00 Güncelleme 28 Mart 2018, 19:33
Tel Rıfat Türkiye için neden önemli?

İÇİNDEKİLER


TEL RIFAT KİM İÇİN NE İFADE EDİYOR?
Afrin'den sonra PKK işgalindeki Tel Rıfat'ta da kontrol sağlandı. Peki Tel Rıfat neden önemli, PKK için burası ne ifade ediyordu, TSK ve ÖSO'nun Tel Rıfat'ı terörden temizlemesi neleri beraberinde getirir, Taha Dağlı yanıtladı.

TEL RIFAT İLE TERÖR KORİDORU ENGELLENMİŞ OLUYOR MU?
Fırat'ın batısında, İdlip ve Halep'in kuzeyinde yani Türkiye sınırına yakın noktalarda PKK işgalindeki yer kalan sınırımıza en yakın yer Tel Rıfat. Buranın PKK'dan arındırılması Suriye'nin kuzeyindeki terör koridoru projesinin çökmesi anlamına geliyor.

SINIRDA GÜVENLİ BÖLGE OLUŞUYOR
Tel Rıfat Türkiye sınırına yaklaşık 20 kilometre mesafede. Doğusu, batısı, kuzeyi tamamen TSKtarafından terörden temizlenmiş olan ve Suriye'nin yerel unsurlarına bırakılan bir kasaba. Böylece Afrin'den Cerablus'a kadar olan bölüm ve bu hattın güneyinde boylu boyunca güvenli bir bölge oluşturulmuştur.

MÜLTECİ YÜKÜ BUNDAN SONRA HAFİFLER Mİ?
Suriyeliler, tıpkı Azez-Cerablus hattında olduğu gibi terörden arındırılmış bu koridorda güvenli şekilde yaşam alanları bulacaklardır. Azez, Cerablus, El Bab'ta yaklaşık 1,5 yıldır sağlanan güven, şimdi daha emniyetli bir hale getirildi ve bu durum gerek Guta'dan kaçan siviller gerek Türkiyesınırındaki Suriyelilerin evlerine dönmesi açısından da önem taşımaktadır.

TEL RIFAT'TAKİ PKK İŞGALİ
Terör örgütü 2016'dan bu yana Tel Rıfat'ı işgal altında tutuyordu. Burada neredeyse hiç sivil halk bırakmadılar, çoğunu sürgüne gönderdiler.

TEL RIFATLILAR NEREDE?
Bugün Tel Rıfat halkı Azez ve diğer Fırat bölgesi sınırlarındaki kasabalarda. Tel Rıfat'ta ise PKKteröristleri var. O nedenle Tel Rıfat halkı, bir an önce operasyon istiyor, Türk bayraklarıyla gösteriler yapıyor ki bu sayede evlerine dönebilsinler.

TEL RIFAT PKK'NIN GERÇEK YÜZÜNÜN EN NET GÖRÜLDÜĞÜ YER
Tel Rıfat Suriye'deki PKK işgalinin tam olarak resmidir. Çünkü buradaki sivillerin neredeyse tamamı sürgün edildiler, etrafı hendeklerle kazılı, bir terör kasabası haline getirilmiş bir yer.

Afrin'den kaçan PKK'lıların da sığındığı bir yer. Türkiye hep Suriye topraklarında Suriyelilerin egemen olması gerektiğini savunuyor, Tel Rıfat bu anlamda en net örnek çünkü burada Suriyeli sivil kavramı bırakılmadı, terör örgütü buradaki demografik yapıyı tamamen hiçe saydı.

TEL RIFAT'TA PKK-DEAŞ İTTİFAKI
Tel Rıfat bölgesi 2012-2014 arası muhaliflerdeyken 2014'te DEAŞ işgaline girdi. 2016'da ise PKK-PYD, burayı DEAŞ'ten teslim aldı. Tıpkı Telabyad, Rakka, Münbiç, Ayn el Arab ve daha bir çok ilçe ve kasabada olduğu gibi Tel Rıfat da, terörle mücadele adı altında iki terör örgütü PKK ile DAEŞ'in işbirliği yaptığı yerlerin başında geliyordu.



TEL RIFAT'IN ÖNEMİ NEDİR?

Tel Rıfat Kilis-Halep karayolu üzerinde bulunuyor, bir de burada Minnig askeri üssü var. PKK'nın kaçış noktası aynı zamanda Fırat bölgesine sızma için kullandıkları bir yer. Afrin'in kontrol altına alınmasıyla PKK burada sıkıştı. Bir taraf Afrin diğer tarafı Azez ile çevrili. Bu aşamada PKK teröristlerinin Tel Rıfat'tan çıkarılması, terör örgütünün Afrin-Azez ile Halep ve İdlib'in kuzeyindeki bağlantılarının kesilmesi anlamına geliyor. Ayrıca Zeytin Dalı harekatında bir sonraki aşamada olası Münbiç operasyonu için de kontrol altında tutulması gereken bir yer.



RUSYA'NIN TEL RIFAT TAVRI?
Tel Rıfat'ta Rus askerleri de vardı yaklaşık 100 kişilik bir güç, bunların çekildiği bilgisi geliyor. Türkiyeile Rusya arasındaki Suriye işbirliğinin getirdiği bir sonuçtan bahsedebiliriz. Rusya artık Fırat'ın batısında PKK-PYD teröristlerinin barınmasını istemiyor. 20 Ocak öncesi Afrin'de de aynısını yapmışlardı. Rusya her ne kadar PYD'yi terör örgütü olarak ilan etmese de, Türkiye ile yakın işbirliği Ruslar için öncelikli ve PKK-PYD konusunda Türkiye ile ortak hareket ediyorlar.

TEL RIFAT DAHA ÖNCE KİMDEYDİ?
Suriye'de iç savaş süreci başladığında muhaliflerin kontrolündeki Tel Rıfat, rejime yönelik direnişte Halep bağlantısının güzergahı olması nedeniyle büyük öneme sahipti. Ancak 2016'ya gelindiğinde PKK-PYD terör örgütü Tel Rıfat'ı işgal etti ve Halep bağlantısı kesildi.