Temporal lob epilepsi nedir? (Temporal lob epilepsi belirtileri neler)

Dün evinde ölü bulunan Yavuz Yılmaz'ın temporal lob epilepsi tedavisi gördüğü ve hastalığın ağırlaşan komplikasyonları nedeniyle ağır stres altında olduğu açıklandı. Peki, Temporal Lob Epilepsi nedir? Temporal Lob Epilepsi belirtileri nelerdir? İşte Temporal Lob Epilepsi hastalığı hakkında detaylar.

Giriş Tarihi 17 Aralık 2017, 00:00 Güncelleme 17 Aralık 2017, 16:23
Temporal lob epilepsi nedir? Temporal lob epilepsi belirtileri neler

İÇİNDEKİLER

Dün evinde ölü bulunan ve intihar şüphesi üzerinde durulan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın bir süredir temporal lob epilepsi tedavisi gördüğü öğrenildi.

Yavuz Yılmaz'ın durumu hakkında hastaneden yapılan açıklamaya göre; Yılmaz'ın temporal lob epilepsi tedavisi gördüğü ve ağırlaşan komplikasyonlar nedeniyle ağır stres altında olduğu kaydedildi.

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ NEDİR?
Epilepsi genellikle altta yatan nörolojik bir bozukluğun belirtisidir ve tek başına hastalık değildir. Temporal lob nöbetler, beynin her iki temporal lobundan kaynaklanan nöbetler olarak açıklanmaktadır. Temporal loblar; duyguları, savaşma ya da kaçma tepkilerini işler ve kısa süreli hafıza için çok önemlidir.

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bir uyarı olarak temporal lob nöbetinden önce aura olarak bilinen alışılmadık bir his yaşanabilir. Temporal lob nöbetleri olan herkes auraları yaşamaz ve auraları yaşayanlar da bunları hatırlamayabilir. Aura aslında küçük bir nöbetin ta kendisidir. Gözlemlenen bilinci ve tepki verme yeteneğini bozan nöbetin içine yayılmaz. Aura örnekleri şunlardır:

Ani bir sebepsiz korku hissi

Deja vu deneyimi (o an yaşanan şeyin daha önce de olduğu hissi)

Aniden oluşan garip bir koku veya tat

Karın bölgesinde yükselen bir his

Temporal lob nöbetleri yaşayan insanlar nöbet sırasında kısmen bilinçli kalabilir, ama aynı zamanda etrafında olanların farkında olmaz ve çoğunlukla ne olduğunu hatırlamaz.

Temporal lob nöbeti genellikle 30 saniye ila iki dakika sürer. Temporal lob nöbetlerinin belli başlı özellikleri şunlardır:

Çevrenin farkında olmama

Sabit bakma

Dudak şapırdatma

Tekrarlanan yutma ya da çiğneme

Olağandışı parmak hareketleri, toplama hareketi gibi

Temporal lob nöbetinden sonra şunlar olabilir:

Kısa süreli zihin bulanıklığı ve konuşmakta zorluk çekme

Nöbet sırasında meydana gelen olayları anımsayamama

Başkası söyleyene kadar nöbet geçirdiğinin farkında olmama

Aşırı vakalarda, temporal lob nöbeti olarak başlayan şey bir grand mal (tonik-klonik) nöbetine dönüşebilir (çırpınma ve bilinç kaybıyla kendini belli eder).

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ TANISI NASIL KONUR?
Temporal lob epilepsi tanısı, nörolojik durum, EEG, polisomnografi, MRI ve PET beyin verileri ile konulur.

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ TEDAVİSİ
Temporal lob epilepsisi, antiepileptik ilaçlarla mono veya politerapiye ile tedavi edilir. Cerrahi işlem de uygulanabilir. Kompleks parsiyel nöbetlerin tedavisi zordur ve genellikle yüksek ilaç dozlarına çıkılması gerekebilir. Optimal ilaç tedavisine rağmen bazı hastalar nöbet geçirmeye devam ederler ve bunlar genellikle cerrahiye aday kişilerdir.

YAVUZ YILMAZ'IN ÖLÜM NEDENİ NE?
Beykoz Konakları'ndaki evinde sabah saatlerinde hayatına son veren eski başbakan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz hakkında açıklama geldi. Kent Üniversitesi'nden yapılan açıklamada Yılmaz'ın uzun süredir "Temporal Lob Epilepsi" hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
İcra kurulu üyemiz Sayın Yavuz Yılmaz, bir süredir "Temporal Lob Epilepsi" hastalığından muzdarip olup, tedavi görmekteydi.

Hastalığın doğal süreci çerçevesinde oluşan, son dönemde giderek ağırlaşan ve felce doğru ilerleyen komplikasyonları nedeniyle ağır stres altındaydı.

Bu manevi baskıya dayanamayarak, 16/Aralık/ 2017 günü hayata veda eden çok sevgili Yavuz Yılmaz'ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.

Hatırası ve üniversitemize yaptığı katkılar her zaman hatırlanacaktır.

Nur içinde yatsın.