CHP’li Ataşehir Belediyesi’nde milyarlık vurgun böyle yapılmış

CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, görevini kötüye kullandığı, haksız kazanç elde ettiği, ihaleye fesat karıştırdığı ve gerçeğe aykırı belge düzenlediği iddialarıyla açılan soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı. CHP’de 1994’teki İSKİ skandalından sonraki en büyük belediye vurgunu Ataşehir’de saptandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kızı ve özel kalem müdürünün isminin de karıştığı Buz Residance skandalıyla ilgili çok çarpıcı delilere ulaşan Bakanlık müfettişleri, İlgezdi’nin enişte ve yeğen ve birinci derece yakınlarıyla kurduğu vurgun çarkı yoluyla kamuyu milyarlarca liralık zarar uğrattığını tespit etti. Ataşehir’deki vurgun çarkı işte şöyle işledi:

Giriş Tarihi 08 Aralık 2017, 00:00 Güncelleme 08 Aralık 2017, 17:50
CHP’li Ataşehir Belediyesi’nde milyarlık vurgun böyle yapılmış

İÇİNDEKİLER

1- Battal İlgezdi Belediye Başkanı seçildiği 2009 yılına kadar Ataşehir'de Ali Asker Maraşlı ve Barış Kılıç isimli kişilerle ortak müteahhitlik ve arsa alım-satım işleri yaptı. Başkan seçildikten sonra müteahhitlik faaliyetlerini kendi adına devam ettirmesi mümkün olmadığından işleri birinci derecede yakınlığı olan akrabaları ve ortakları üzerinden yürütmeye başladı. 07.04.2009 tarihinde ise Erguvan İnşaat Ltd. Şti. ve Erguvan İnş. Yap. Ve Day. Tük. Mal. Paz. İnş. Şirketlerindeki Müdürlük görevini ablasının oğlu (yeğeni) Özkan Kınalı'ya devretti.

Battal İlgezdi ve ortağı Barış Kılıç 25.12.2012 tarihinde şirketteki hisselerini, diğer ortakları Ali Asgar Maraşlı ve onun çocuklarına devrettiler. Bunun karşılığında Maraşlı, sahibi olduğu 1900 ada 46 no'lu imar parseli üzerindeki yarı hissesini 3 milyon 156 bin TL bedelle Barış Kılıç'a devretti. Maraşlı, 1900 ada 49 no'lu imar parseli üzerindeki yarı hissesini ise Battal İlgezdi'ye devretmesi gerekirken bu hisseyi, İlgezdi'nin ablasının kocası olan (eniştesi) Nurettin Şahin'e 2 milyon 748 bin TL bedelle sattı.



2- Yakın akrabaları ve ortakları ile birlikte kurduğu vurgun çarkını işletmeye başlayan İlgezdi, belediye başkanı seçildikten sonra 4 büyük inşaat projesini başlattı. Bunlar; CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun kızı ve özel kalem müdürünün kardeşinin, FETÖ'nün firari Belediyeler İmamı Erkan Karaarslan ve onun sağ kolu Nermin Canyurt'un da 4'te 1 fiyatına rezidans olduğu Buz Rezidans, Erguvan Barış Parkı, Oda Kule 1 ve 2 Rezidansları ve son olarak imara aykırı 5 bin metrekarelik özel okul.

İMAR OYUNLARI
3- İlgezdi, belediye başkanı olmadan önce göz koyduğu bugünkü Buz Residans'ın arazisini parsel parsel topladı, fakat 1928 ada 7 no'lu parsel'in belediyeye ait 4'te 3 hissesini almak istedi ancak 2 kez reddedildi. Başkan seçildikten sonra söz konusu arazinin belediyeye ait 4'te 3 hissesini çeşitli imar oyunlarıyla tek parsel üzerinde birleştirdi ve Buz rezidansın inşaatına başladı.

İlgezdi'nin akıllara durgunluk veren arsa ve imar vurgunu şöyle gerçekleşti:

Ataşehir Belediyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Ali Emrah Büyük'ün yüzde 50 hissedarı olduğu Büyük Uzunlar Ltd. Şti. devreye sokuldu. Battal İlgezdi, Erguvan İnş. Şti'nin 9 no'lu parseldeki hisselerini kendi adına devraldı. Eşi ve CHP İstanbul milletvekili Gamze İlgezdi, 9 no'lu parselin hissedarı olan Rafet Ekmen'in mirasçılarının hissesini satın aldı. Büyük Uzunlar Ltd. Şti, 9 No'lu parseldeki İbrahim Kurt'un hissesini satın aldı. Uygun Atalay, 9 no'lu parseldeki hissesinin yarısını Battal İlgezdi'ye, yarısını Büyük Uzunlar Ltd. Şti. ye sattı. Bütün bu işlemler sonucunda 9 no'lu parseldeki mülkiyet durumu, Battal ve Gamze İlgezdi adına 1521.5 metre kare, Yaşar Şahlanoğlu adına 1606 metrekare, Büyük Uzunlar İnş. Ltd. Şti. adına 443 metrekare şeklinde dönüştü.

"HİÇBİR TASARRUF YETKİSİ OLMAMASINA RAĞMEN..."
Ataşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Ali Emrah Büyük'ün ortağı olduğu Büyük Uzunlar Şirketi ile bu şirketin Buz rezidansın üzerine inşa edildiği 1928 ada 7 no'lu parsel üzerinde hiçbir tasarruf yetkisi olmamasına rağmen, söz konusu parselin mülkiyet hakkının kullanılmasına dair kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalandı.

İLGİNÇ MAL EDİNME SERÜVENİ
Bu sırada, İmar vurgun çarkında CHP'li İmar Komisyonu Başkanı Büyük'ün yüzde 50 ortağı olduğu Büyük Uzunlar şirketinin diğer ortakları Mehmet Ali ve Yusuf Uzun'ların amcalarının kızı olan ev hanımı Nurhan Kahvecioğlu devreye sokuldu. Komisyon Başkanı Büyük, 7 no'lu parselde hissesi bulunan Erol Yılmaz'ın hissesini, kendi sıfatı gereği gereği almaktan çekindiği için söz konusu parseli, ortağının amcasının kızı Nurhan Kahvecioğlu adına aldı. Kahvecioğlu, 320 bin TL arsa sahibi Erol Yılmaz'a banka hesabı üzerinden değil sözde elden ödeme yaptığı ve belediyeye de 215 bin TL ödeyerek sahip oldu. Eşi işçi emeklisi, kendisi de hayatı boyunca hiç çalışmamış Nurhan Kahvecioğlu'nun ilginç mal edinme serüveni bununla da sınırlı kalmadı. Kahvecioğlu, Erol Yılmaz'ın hissesini satın aldıktan sonra Ataşehir Belediyesi'nin 1927 ada 7 No'lu parseldeki 2/4 hissesini de tam 1 milyon 617 bin TL bedelle satın aldı. Ev hanımı Kahvecioğlu, hiçbir banka kaydı bulunmayan 2 milyon TL'lik parayla ilgili kendisine "Bu parayı nereden buldun?" diye soran Mülkiye Müfettişlerine "Yurtdışında yaşayan akrabalarım elden gönderdi" cevabını verse de inandırıcı bulunmadı.

KAHVECİOĞLU'NUN ÖDÜLÜ, 2 DAİRE
Kahvecioğlu üzerinden Buz Rezidans arsasını tek parça haline getiren İlgezdi ve ortağı İmar Komisyonu Başkanı Ali Emrah Büyük, söz konusu arsayı 2 milyon TL bedelle Büyük Uzunlar İnş. Ltd Şti. adına satın aldı. Yaklaşık 1 yıl süren bu parsel parsel birleştirme operasyonunda kilit rol oynayan Kahvecioğlu'nun ödülü ise, İlgezdi'nin daha önce yaptığı bir başka inşaattan 2 adet daire oldu.

BUZ REZİDANSTAN 17 DAİREYİ KENDİ ADLARINA TAPU KAYITLARINA GEÇİRTTİ
4- Battal İlgezdi, imar kanununa aykırı olarak Buz Rezidans için yapı kullanma izin belgesi düzenletti, kendisi ve eşi Gamze İlgezdi, Büyük Uzunlar Şirketiyle imzaladıkları kat karşılığı inşaat sözleşmesi karşılığında Buz Rezidanstan 17 daireyi kendi adlarına tapu kayıtlarına geçirtti. Arazi mülkiyeti için toplamda sadece 1 milyon 675 bin TL ödeyen Gamze İlgezdi, Buz Rezidanstaki tek bir daireyi 1 milyon TL bedelle satması, vurgunun büyüklüğünü gözler önüne serdi.

ZEYNEP KILIÇDAROĞLU'NA 225 BİN TL BEDELLE SATTI
Türlü imar oyunlarıyla korkunç bir vurgun gerçekleştiren Battal İlgezdi ve Ali Emrah Büyük, 114 daire bulunan Buz Rezidanstaki evlerden birisini CHP Genel başkanı Kılıçdaroğlu'nun kızı Zeynep Kılıçdaroğlu'na 225 bin TL bedelle sattı. Milyonluk dairelere 4'te 1 fiyatına sahip olan isimlerden bir diğeri ise Kılıçdaroğlu'nun özel kalem müdürü Tuncay Ceylan'ın kardeşi Onur Okay Ceylan oldu. Ayrıca FETÖ'nün Belediyeler İmamı firari Erkan Karaarslan'a da tıpkı Kılıçdaroğlu'nun kızı gibi 225 bin TL bedelle daire verildi. Karaarslan'ın sağ kolu ve Ataşehir Belediyesi Mali İşler Daire Başkanı Nermin Canyurt ise dubleks bir daireyi 350 bin TL gibi komik bir bedelle satın almış görünüyor.

ERGUVAN VURGUN
Battal İlgezdi-Ali Emrah Büyük ortaklığı Buz Rezidanstan sonra Erguvan Barış Parkı yapımında da başka bir vurguna imza attı. Belediyenin İmar komisyonu Başkanı Ali Emrah Büyük, Erguvan Barış Parkı'nın yapımı ve işletmesinde hala ve dayı çocukları Uğur ve Halit Emre Atalay kardeşleri ortak yaptığı şirketi üzerinden vurgun yaptı. Belediye Meclis kararından reddedilmesine rağmen Erguvan Barış parkı'nda imara aykırı fiili durum yaratarak 690 metrekarelik bir park ve içirde 4 kafeterya kararı çıkartılıyor. Bundan 2 gün sonra yine imar durumuna uygun olmadığı halde içkili alan ilan ediliyor. Bu tarihten 18 gün sonra da Yusuf Uzunlar, Mehmet Ali Uzunlar ve hala-dayı çocukları Uğur ve Halit Emre Atalay'ın ortağı olduğu Buz İnşaat Limited Şirketi kuruluyor. Ve, adrese teslim ihale yapılarak bu firmaya park ve içkili restoranların işletmesi veriliyor. 4 milyon 500 bin TLl ik maliyet bedeli hesabı üzerinden 30 yıllık işletme hakkı karşılığında, aylık 3 bin 300 TL kira bedeli ile adrese teslim ihale sonuçlanıyor. İsminden de anlaşılacağı üzere İlgezdi ve İmar Komisyonu Başkanı ortağının dolaylı olarak sahibi olduğu bu şirket, ihaleyi kazanır kazanmaz yıllık 1 milyon 500 bin TL'ye bir başka şirkete devrediyorlar. 4 milyon 500 bin TL olarak belirlenen maliyet bedelini 3 yılda çıkaracağı hesabı üzerinden gidildiğinde, 27 yıl boyunca yıllık 1 milyon 500 bin TL'lik havadan gelir elde edildiği de anlaşılıyor. Kamunun zarara uğratıldığına en güzel örnek de bu oluyor.

BALLI OKUL VE ODA KULE REZİDANS 1-2
Ataşehir'de dur durak bilmeden vurguna devam eden İlgezdi'nin, bir başka marifeti de konut imarı üzerinden sözde konut yaptığı ama imara aykırı olmasına rağmen özel okula kiraya verdiği proje üzerinden oldu. 4 milyon 750 bin TL'ye Battal İlgezdi'nin kızkardeşinin eşi üzerine alınan arsaya önce okul için imar isteniyor ancak Büyükşehir belediyesi'nden dönüyor. Ellerindeki konut imarı üzerinden 1+1 dairelerden oluşan inşaata başlanıyor, bu arada Büyükşehir belediyesi'nin CHP'li Meclis üyeleri burasının okul için yapıldığına dair suç duyurusunda bulunuyor. Savcılıkta soruşturma devam ederken inşaat bitiminden sonra aylık 150 bin dolar olduğu tahmin edilen bedel üzerinden özel bir okula kiraya verilen 5 bin metre karelik inşaatla ilgili, 2012 yılında Ataşehir Belediyesi yetkililerinin gerçeğe aykırı belge ile Savcılığı da yanılttığı ortaya çıktı.

İŞTE ATAŞEHİR'DE DÖNEN VURGUN ÇARKININ SEBEPLERİ
Aynı süreçte bir spor kulübü başkanı olduğu söylenen Mehmet Karaköse isimli kişi Erguvan Teknik Gurup İnş. AŞ ve Suberk AŞ'yi kuruyor. Battal İlgezdi'nin yeğeni Özkan Kınalı da Erguvan Teknik Grup inş AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanlığına getiriliyor. Okul inşaatı bu şirkete devrediliyor. İlgezdi'nin eniştesi Nurettin Şahin, 5 milyon TL'ye hisselerini sattığını beyan ediyor. Aynı gün, İlgezdi'nin yeğenine 5 milyon 750 bin TLlik Odakule İnşaattan daire satışı yapılıyor. Enişte ve bir kızı ve oğlu üzerine toplam 6 daire sahibi yapılıyor. Özkan Kınalı'ya da 1 daire satışı görülüyor. İmara ve ruhsata aykırı olduğu için daha önce 2 kez yıkım kararı alınmasına rağmen okul inşaatında olduğu gibi yine İlgezdi ve CHP'li İmar Komisyonu Başkanı ortağının yakın akrabaları üzerinden yapıldığı belirlenen Oda Kule rezidansları ile hiçbir işlem yapılmaması, Ataşehir'de dönen vurgun çarkının sebebini de ortaya koyuyor.

"KANUNA AYKIRI TÜM İŞLEMLER İÇİN BELEDİYENİN VE KAMUNUN GÜCÜNÜ KULLANDIĞI..."
İlgezdi'nin Belediye Başkanı seçildikten sonra müteahhitlik işlerine akrabaları ve arkadaşları üzerinden devam ettiği, kanuna aykırı tüm işlemler için belediyenin ve kamunun gücünü kullandığı ve devlet ihale yasasına aykırı işlemlerden dolayı görevini kötüye kullandığı, ihaleye fesat karıştırdığı ve haksız mal edinme ile gerçeğe aykırı belge düzenlemesine göz yumulması fiillerini işlediği gerekçeyle hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturma neticesinde soruşturmanın selayeti açısından İçişleri Bakanlığı'nca görevinden uzaklaştırıldı.

ŞEBNEM BURSALI