Liseye girişte yeni sistemin ayrıntıları belli oldu

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye girişte uygulanacak yeni sistemde sadece 8. sınıftan soru sorulacağını söyledi. Bakan Yılmaz, sınav süresinin 135 dakika olduğunu, soru sayısının ise 90 olduğunu açıkladı

Giriş Tarihi 27 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 27 Kasım 2017, 11:09
Liseye girişte yeni sistemin ayrıntıları belli oldu

İÇİNDEKİLER

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye geçişte yeni sistemle ilgili olarak TRT Haber'de açıklamalarda bulundu.

Bakan Yılmaz'ın açıklamaları şu şekilde:
Sadece 8. sınıftan soru sorulacak. Bir önceki açıklamamızda 60 soru soracağımızı söylemiştik ancak biz bunu yaparken bizim öğrencilerimiz, ortaokulu bitirecekler liseye geçecekler. Aynı şekilde liseyi bitirip üniversiteye gidecekler. Daha sonra soru sayısını 90'a çıkardık. 135 dakikalık bir süre içinde.

SORU DAĞILIMI
20 Fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 Yabancı Dil sorusu sorulacak.

ADRESE DAYALI KAYIT, İSTEĞE BAĞLI SINAV
"TEOG'un kaldırılmasının ardından "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" adı verilen yeni bir sistem getirilmişti. Yeni sisteme göre, öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçecek.

Evlerine yakın okullara yerleştirilen öğrencilerin oranı yüzde 90 civarında olacak. Belirlenecek nitelikli okullara girmek isteyen 8. sınıf öğrencileri için ise Milli Eğitim Bakanlığı'nca merkezi sınav yapılacak.

SADECE 8. SINIFLARDAN SORU SORULACAK
Bu sistemde sadece 8. sınıflardan soru sorulacak. Soru sayısını 60'dan 90'a çıkardık.

SORU DAĞILIMI
20 fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabancı dil sorusu sorulacak.

90 SORU OLACAK
Tek oturumda 135 dakika sınav yapılacak.

90 soru sorulacak.

AÇIK UÇLU SORU OLACAK MI?
Açık uçlu soru olmayacak. Noktayı koyduk. Açık uçlu sormamayı bu sınavlarda kararlaştırdık. Doğru eğitim açık uçluyu gerektirir ama tartışmaya açmamak adına açık uçlu soru olmayacak.

LİSEYE SINAVSIZ GEÇİŞİ HEDEFLİYORUZ
Ortaokuldan liseye de sınavsız geçiş sağlamayı hedefliyoruz.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMASI
İlkokul kayıtlarımız adrese dayalı yapılıyor. Duydunuz mu, "Bundan dolayı evimi satacağım, şuradan ev alacağım" diyeni. Ortaokulda kayıtlarımız adrese dayalı. Bir aileden "Taşınacağım, şu okula kaydetmek için." Böyle duydunuz mu? İstisnai vardır. Bunlar sosyal medyada gündem oluşturur ama sosyal medya ile gerçek hayatın gündemi birbirine uygun değildir.

Öğrencilerin ikametgahıyla birlikte okulları da değişebilecek.

20 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK
Şubat ayında 20 bin öğretmen ataması için duyuruya çıkacağız."