Adım adım Halkbank tezgahı!

Türkiye, 17-25 Aralık'ın uluslararası ayağı olan ABD'deki kumpas davaları ile ekonomik olarak diz çöktürülmeye çalışılıyor. Arkasında FETÖ ve faiz lobisinin bulunduğu bu kumpas ABD yargısı, kredi derecelendirme kuruluşları ve medya ile de desteklenerek sahneleniyor.

Giriş Tarihi 25 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 25 Kasım 2017, 12:25
Adım adım Halkbank tezgahı!

İÇİNDEKİLER

17-25 Aralık kumpasının global ayağı olan ABD'deki Halk Bank ve Rıza Sarraf davasıyla ilişkin şaibeler bitmek bilmiyor.

Davayı başlatan eski New York Güney Bölge Savcısı Preet Bharara'nın FETÖ kirli ilişkisi ayyuka çıkarken, Bharara sosyal medya hesabı üzerinden FETÖ'cülerin paylaşımlarını yapmaya devam ediyor.

FETÖ'nün ABD'de bulunan çatı kuruluşu Türk Amerikan Birliği ile ilişkileri bulunan Bharara'nın; FETÖ'ye danışmanlık hizmeti veren hukuk şirketi Steptoe&Johnson'ın önde gelen avukatlarından Chuck Schumer ile teması bulunuyor.

Bharara'nın görevden alınmasıyla birlikte davaya atanan Joon H.Kim'in adı da skandallara karışmış durumda. Bharara'nın tavsiyesiyle göreve atanan savcının 2014 yılında bir müvekkiliğini 1,5 milyon dolar dolandırdığı ortaya çıkarken; çalıştığı şirketin de 2006 ve 2013 yıllarında büyük skandallara karıştığı bildirildi. 2013-14 yıllarında da ABD mahkemelerinde avukatlığını yaptığı Arjantin'i de yarı yolda bırakarak davadan çekildiği öğrenildi.

Global kumpas davasının belki de en önemli isimlerinin başında gelen hakim Richard Berman'ın da FETÖ ile çok yakın ilişkiler içerisinde olduğu gün yüzüne çıktı. FETÖ'nün yayın organı Today's Zaman'a ropörtaj veren Berman, 2014 yılında da FETÖ'nün hukuk bürosu olan YKK'nın düzenlediği bir sempozyuma katılmıştı.

Skandallar bununla da bitmek bilmiyor. Kumpas davasına bilirkişi olarak atanan FDD ( Foundation for Defense of Democracies), sık sık Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine makale yayınlarken; 15 Temmuz darbe girişiminin ve Katar krizinin arkasındaki başrollerden biri olarak göze çarpıyor.

Kumpas davasına ilişkin ellerindeki sözde delillerin kaynağını açıklamaktan da çekinen ABD Adalet Bakanlığı ve New York Güney Bölge Savcılığı bu deliller üzerinden Türkiye'ye ekonomik operasyon çekmeye çalışıyor.

Türkiye'ye bu global kumpas davası üzerinden düzenlenen ekonomik operasyonun ise 3 farklı ayağı bulunuyor. Yargı, kredi derecelendirme kuruluşları ve medya üzerinden çekilen ayarlarla Türkiye ekonomik darboğaza sokularak diz çöktürülmeye çalışılıyor.

Ekonomik darbe girişiminin finans ayağını oluşturan Fitch Ratings; Türkiye'nin büyüme hedefi beklenti oranını düşürürken, enflasyon beklenti oranını ise yükselterek uluslararası alanda Türkiye'nin ekonomik görünümünü zayıflatıp yatırım gelmesini önlemeyi amaçlıyor.

Tüm bu kumpas, medya üzerinden yapılan yalan haberlerle de desteklenerek algı oluşturuluyor.