Notadan çıkan skandal! Sarraf cezaevinde tehdit edildi

Türkiye, ABD'ye Rıza Sarraf'ın durumuyla ilgili nota verdi. Notadan da Sarraf’ın ABD’de tutuklu bulunduğu cezaevinde tehdit edildiği ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 15 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 16 Kasım 2017, 14:06
Notadan çıkan skandal! Sarraf cezaevinde tehdit edildi

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanlığı Rıza Sarraf için devreye girdi. Bakanlığın ABD'ye verdiği yazılı notada " Vatandaşımızın canından endişe ediyoruz" ifadelerine yer verildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, Rıza Sarraf hakkında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin ABD makamlarından resmen bilgi talep ettiğini, henüz yanıt alınamadığını bildirdi.

Bakanlık Sözcülüğü, Sarraf hakkında ABD makamları nezdinde girişimde bulunulup bulunulmadığı hakkındaki bir soruya yazılı yanıt verdi. Sözcülükten yapılan açıklamada, "Rıza Sarraf hakkında basına yansıyan haberler üzerine Washington Büyükelçiliğimizce ABD makamlarından resmen bilgi talep edilmiş olup; henüz bir yanıt alınamamıştır. Konu takip edilmektedir." ifadesi yer aldı.

ABD'de 27 Kasım'da jürili duruşması başlayacak olan Sarraf'ın nerede olduğu konusundaki belirsizlik sürüyor. ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı Federal Cezaevleri Bürosu'nun internet sitesindeki resmi kayıtlarda, '09135-104' kayıt numaralı Sarraf'ın 8 Kasım 2017 tarihinde cezaevinden tahliye edildiği bilgisi yalanlandı ancak Sarraf'ın avukatı Şeyda Yıldırım müvekkili hakkında "Serbest bırakıldığı bilgisi doğru değil. Başka bir bölüme alınmış olabilir. Bize de beş gündür bilgi vermiyorlar, hiçbir haber alamıyoruz" dedi.

NOTAYA GÖRE SARRAF TEHDİT EDİLMİŞ
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği notada yer alan bir detay, Rıza Sarraf ile ilgili dikkat çekici bir gerçeği de ortaya çıkardı. Dışişleri'nin ABD'ye verdiği notada Sarraf'ın tutuklu bulunduğu cezaevinde tehdit edildiği, güvenlik gereği de başka bir cezaevine nakledilmesi gerekliliğine dikkat çekildi. ABD'ye verilen notada, "ABD Dışişleri Bakanlığına 19 Mart 2016 tarihinden itibaren tutuklu bulunan ve duruşması için bekleyen Türk vatandaşı Rıza Sarraf'ın yattığı federal cezaevinde son zamanlarda tehdit edildiğini ve bu nedenle farklı bir cezaevine transfer edilmesi gerekliliğinin oluştuğuna vurgu yapıldı.

Notada ayrıca ABD devletinin tutuklu Türk vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması konusunda gerekli önlemlerin almasının büyük önem taşıdığı hatırlatılırken, aynı zamanda tutukluların yer değişikliği sözkonusu olduğunda bu kararın sebepleriyle birlikte Türk Büyükelçiliği ve tutukluların avukatlarına en kısa zamanda bildirilmesi gerektiği hatırlatıldı.

1 HAFTADIR SARRAF'A ULAŞILAMIYOR
Sarraf'ın avukatı bir haftadır kendisine ulaşamıyor. Cuma gününden itibaren internet kayıtlarında serbest bırakılmış olarak gözüküyordu. Fakat Sarraf'ın serbest bırakılmadığı halen federal bir hapishanede olduğunu söylüyorlardı. ABD hangi hapishanede olduğuna dair bilgi vermekten kaçınıyordu. Bunun üzerine Dışişleri, ABD'de tutuklu Türk vatandaşı Sarraf'ın sağlığının nasıl olduğu ve nerede tutulduğuyla ilgili ABD tarafından bilgi talep etti.