Yerli otoda babayiğitler bu hafta meydana çıkıyor

Yerli otomobili yapacak olan konsorsiyumun bu hafta sonuna kadar kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyuracağı üretim gurubunun en az 4 şirketten oluşacağı belirtiliyor.

Giriş Tarihi 31 Ekim 2017, 00:00 Güncelleme 31 Ekim 2017, 07:38
Yerli otoda babayiğitler bu hafta meydana çıkıyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin mega projelerinden 'Yerli otomobil' de nihayet perde iniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'nda "Bu işi TOBB yapar" çağrısının ardından harekete geçen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ekibi, çalışmalarını tamamlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu. Kulislerde bu hafta içinde yerli otomobili yapacak babayiğitlerin açıklanacağı konuşuluyor. Erdoğan'a sunulan son listede Karsan, Vestel, BMC, Fiba, Sanko, Koç ve Kale gibi Türk sanayisinin dev isimlerinin yer aldığı, ancak bu listenin son kez revizyondan geçerek 4 şirketlik bir konsorsiyum oluşturulacağı belirtildi. Yerli otomobili yapacak olan konsorsiyumun bu hafta bitimine kadar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı ifade edildi. Listede adı geçen şirketlerden daha önce otomotiv üretimi konusunda tecrübeli olanlarının ön plana çıktığı belirtildi.

ELEKTRİKLİ OLACAK
Elektrikli motor ile üretilecek yerli otomobilde, mevcut şirketlerin elektrikli motor üretimine yatkın olanlarında daha avantajlı olduğu söyleniyor. 2020'den önce yollarda olması beklenen yerli otomobilde binek, stationwagon ve hatcback 3 ayrı segmenti olacak. Yerli otomobil ile ilgili daha önce yapılan açıklamalarda, pazarda yer alabilmesi için kamu gücünün kullanılacağı belirtilmişti.

CUMHURBAŞKANI ÇAĞRIDA BULUNDU, TOBB SÖZÜNÜ TUTTU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Üniversitesinde düzenlenen TOBB'un 73. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Bir teklifim var. Bu milletin evladı olarak buna hasretim. Gelin, şu yerli yüzde 100 üretimi olan otomobilimizi TOBB camiası içerisinden çıkartalım. TOBB yüzde 100 yerli otomobili 'Made in Turkey' olarak çıkarsın. Biz bu konuda yanınızdayız" açıklaması yapmıştı. Erdoğan'ın bu sözleri üzerine de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu söz isteyip "Sayın Cumhurbaşkanım biz bunu yaparız. Siz yeter ki yanımızda olun. Siz bizim yanımızda olduktan sonra biz bunu yaparız" demişti. Bunun üzerine TOBB, yaklaşık 5 aylık çalışma yaptı. Yerli oto ile ilgili üretimin bir şirkete verilmemesi gerektiği konusunda ortaya fikir atan TOBB ekibi, bunun kendi konusunda tecrübe sahibi olan bir konsorsiyum tarafından yapılması gerektiği gündeme sundu.

ÖTV'SİZ OLACAK
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, daha önce yaptığı açıklamalarda başta taksicilerin olmak üzere tercihini yerli otomobilden yana kullananlar için kredi desteği başta olmak üzere farklı teşviklerin devreye gireceğini belirtmişti. Özlü, yerli otomobilin yaygınlaştırılması ve piyasaya güçlü bir giriş yapabilmesi için özel tüketim vergisinden (ÖTV) muaf tutulacağını daha önce yaptığı açıklamalarda belirtmiş ve içten yanmalı, elektrikli ve hibrit motor seçenekleri olacağını dile getirmişti.