Asrın projesi yarın açılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin katılımıyla Bakü'den 30 Ekim'de ilk resmi tren seferi başlatılacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında taşınacak yükün yıllık 50 milyon tona ulaşması hedefleniyor.

Giriş Tarihi 29 Ekim 2017, 00:00 Güncelleme 29 Ekim 2017, 08:03
Asrın projesi yarın açılıyor

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın 829 kilometreden oluşan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin açılışını yapacak. Açılış Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'yle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın da katılacağı törenle yapılacak.

1.6 MİLYARA MAL OLDU
Türkiye kesiminin maliyeti yaklaşık 1.6 milyar liraya tamamlanan projede, Azerbaycan ve Gürcistan sınırlarından geçen hat, Sovyet standartlarında olup, ray açıklığı bin 520 milimetreden oluşuyor. Türkiye'de ise ray açıklığı bin 435 milimetre. Bu sebeple Gürcistan sınırlarında yer alan Ahalkalaki istasyonu içerisinde boji değiştirme istasyonu kurulurken, aktarma da buradan yapılacak.

14 ÜLKE TİCARETİ COŞACAK
Türkiye kesiminin maliyetinin öz kaynaklardan karşılandığı belirtildi. Gürcistan kesimi Azerbaycan tarafından finanse edilirken, projenin bütünü için Çin'in finansman anlamında herhangi bir katkısı olmadığı kaydedildi. Demiryolu İngiltere, Fransa, Belçika, Almanya, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Çin arasında yapılacak ticareti de kolaylaştırması amaçlanıyor.

3 MİLYON YOLCU 17 MİLYON TON YÜK
Başlangıçta yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak olan demiryoluyla, 2035 yılı sonunda 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük taşınması planlanıyor. Projeyle yük taşıma süreleri de ciddi oranda azalacak.