Atina'da kritik görüşme! O yasak devam ediyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Atina'da mevkidaşı ile görüştü. Bugün başlaması beklenen feribot yasağı uygulanmayacak, guletlere yasak devam edecek.

Giriş Tarihi 12 Ekim 2017, 00:00 Güncelleme 12 Ekim 2017, 13:11
Atina’da kritik görüşme! O yasak devam ediyor

İÇİNDEKİLER

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan'ın, Atina ziyareti kapsamında Yunanistan Denizcilik Bakanı Kouroumplis, Altyapı, Ulaştırma ve Şebekeler Bakanı Hristos Spirtzis ve Dijital Politikalar, Telekomünikasyon ve Medya Bakanı Nikos Pappas ile bir araya geldi. Arslan, Yunanistan'a mevzuatı ve taahhütlerini anımsatarak, "Taahhütler yerine getirilirse yasak kalkar; denizcilik ve turizm sektörleri rahat nefes alır" demişti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk bayraklı ticari yatların ardından Yunan adalarına düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin liman çıkışı yasağı öncesinde Atina'yla bugün son kez bir araya geldi. Arslan, Yunanistan'a mevzuatı ve taahhütlerini anımsatarak, "Taahhütler yerine getirilirse yasak kalkar; denizcilik ve turizm sektörleri rahat nefes alır" demişti.

NE OLMUŞTU?
Paris moU anlaşması gereği beyaz bayrağı bulunan Türkiye'nin gri bayrağa düşürülmesi için Yunan yetkililer tarafından Türk bayraklı teknelere ceza yazmayı sıklaştırdı. Anlaşmaya göre beyaz, gri ve siyah bayrak ile kodlandırılan teknelerde en üst seviyede olan beyaz bayrağı Türkiye de hak etmişti. Uzun yıllardır Yunan adalarına beyaz bayrak amblemi ile giren Türk bayraklı yatlar, tekneler ve gemilere limanlarda daha fazla kolaylık sağlanıyordu.

YUNANİSTAN'IN SKANDAL KARARINA KARŞI...
Geçmiş dönemlerde gri bayrağı olan Türkiye, yasalarında ve gemicilik tüzüklerinde düzenlemeler yaparak beyaz bayrak almıştı. Denetlemelere göre verilen bayraklara kota konulmuş. Türk bayraklı yatlara, teknelere ve gemilere sıklıkla ceza keserek, kendi limanlarında bağlı tutan Yunan yetkililer Türkiye'nin kotasını doldurarak gri bayrağa düşürmeye çalıştı. Son bir Türk bayraklı tekneye, yata veya gemiye ceza kesilmesi halinde gri bayrağa düşecek olan Türkiye için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan önlem olarak Türk bayraklı, gemi, tekne ve yatların yurtdışı çıkışını yasakladı.

TUTULAN GEMİ SAYISI
2017 yılında eylül ayı sonu itibarıyla 5'i Yunanistan'da olmak üzere 14 Türk bayraklı gemi, Paris MOU kapsamında tutuldu. Yunanistan'da tutulan 5 geminin 4'ünün ahşap ticari yat olduğu öğrenildi.