Bağımsızlık tam anlamıyla imkânsız

SETA Washington’ın düzenlediği panelde konuşan ABD’li uzmanlara göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, referandum ile bağımsızlığı hızlandırmadı, tam anlamıyla imkânsız hale getirdi.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2017, 00:00 Güncelleme 30 Eylül 2017, 08:26
Bağımsızlık tam anlamıyla imkânsız

İÇİNDEKİLER

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlediği referandumda ağırlıklı olarak bağımsızlığı destekleyen sonuç çıkması ortaya bir devlet çıkması için yeterli değil. SETA Washington'ın düzenlediği panelde konuşan uzmanlar, bağımsızlığın bölge ülkeleri, uluslararası kuruluşlar ve Bağdat tarafından tanınmadan gerçekleşmesinin imkânsız olduğunu söyledi. Johns Hopkins Üniversitesi'nden Çatışma Yönetimi Akademik Direktörü Daniel Serwer, bağımsızlık üzerine yapılan bir referandumun IKBY'nin devlet olma sürecini hızlandırmadığını aksine kısa sürede bunu neredeyse imkânsız hale getirdiğini söyledi. Serwer, bir bağımsızlık ilanının ancak Bağdat yönetimiyle yapılacak detaylı müzakereler sonucunda gerçekleşebileceğini belirtirken, "Sınırların tam olarak ne olacağı belli olmadan bağımsız olamazsınız. Burada IKBY'nin ihraç ettiği petrollerin büyük bir bölümüne ev sahipliği yapan Kerkük'ün durumunun ne olacağı önem kazanıyor" dedi.

ARAPLARA NE OLACAK?
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin müzakere etmesi gereken başlıklar içinde devlet mülkünün, hazinesinin, borçlarının bölünmesi, bir para birimi oluşturulması gibi zorlu konular bulunuyor. Irak Kürt Bölgesi'nde yaklaşık bir milyon Arap'ın yaşadığını ve bunların Bağdat'tan ayrılmayı desteklemediğini belirten Serwer, "1 milyondan çok daha fazla Kürt de bugün Bağdat'a bağlı bölgelerde yaşıyor. Bu kişilerin vatandaşlıkları ne olacak? Eğer göç ettirileceklerse, bunların malvarlıklarına ne olacak?" dedi. SETA Washington panelinde konuşan uzmanlar, Avrupa Birliği ve Körfez İşbirliği Örgütü gibi uluslararası kuruluşların bağımsızlığa destek vermediğini, İran ve Türkiye gibi bölge ülkelerinin ise savaşla tehdit edecek derecede buna karşı çıktıklarını vurguladı.

BMGK, DEVLET OLARAK TANIMAZ
Kürdistan'ın bağımsızlığını tek taraflı olarak ilan etmesinin ardından Birleşmiş Milletler üyesi olması için Güvenlik Konseyi (BMGK) tavsiye kararı gerekiyor. Çin'in kendi egemenlik alanları içerisindeki bölgeler nedeniyle böyle bir kararı kesinlikle veto edeceği belirtiliyor. Örneğin Kosova 100'den fazla ülke tarafından tanınmış olmasına rağmen hala Birleşmiş Milletler üyesi değil.

SİSTANİ: HERKES ANAYASAYA DÖNSÜN
Irak'ta Şii dini merci Ali es- Sistani, IKBY'nin düzenlediği gayrimeşru referanduma ilişkin, "ülkenin bölünmesine yönelik girişimlerden üzüntü duyduğunu" belirtti. Sistani mesajında, "Ülkenin bölünmesine yönelik girişimler ve kuzeyinin koparılmasından üzüntü duyuyoruz. Krizin çözümü için herkes anayasaya geri dönsün ve Federal Mahkeme'nin kararına uysun" ifadelerini kullandı.