İşte 10 soruda yeni üniversite sınavı

Üniversiteye giriş sınavında yeni düzenleme yolda: Yeni düzenlemede sınav sadeleşecek, sorular daha kolay ve anlaşılır olacak. Eleme odaklı değil, seçme ve yerleştirme odaklı bir sistem öngörülüyor.

Giriş Tarihi 28 Eylül 2017, 00:00 Güncelleme 28 Eylül 2017, 03:44
İşte 10 soruda yeni üniversite sınavı

İÇİNDEKİLER

YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın üniversite sınavlarının değişeceğine yönelik yaptığı açıklama milyonlarca aday ve velinin kafasında birçok soruya neden oldu. Sınavın haftasonu tek oturumda yapılması ve puan türlerinin azaltılacak olması, adaylarda "Acaba üniversiteye giriş zorlaşacak mı?" endişelerine yol açtı. Adayların en çok kafasını karıştıran soruları ve yanıtları sizin için derledik. İşte yeni sistemle ilgili en çok merak edilen sorular ve yanıtları:

MÜFREDAT DEĞİŞMEDİ
1- Sınavın değiştirilmesine neden ihtiyaç duyuldu? Mevcut sistem adayları yerleştirme değil, eleme mantığına göre kurgulanmıştı. Bu yıl 322 bin boş kontenjanın kalması tamamen sistemin o eleyici vasfının bir sonucuydu.
2- Üniversite sınavı zorlaştı mı? Sorular kolay ve anlaşılır olacak. Soru sayıları azalabilir, ayrıntılardeğil genel sorular olacak.
3- Adayların çalışacağı konularda değişiklik söz konusu mu? Müfredat değişmeyecek. Elemeodaklı değil, seçme ve yerleştirme odaklı bir sistem öngörülüyor.

SORU TEKNİĞİ FARKLI
4- Sene başında alınan yardımcı kitaplar, testler ne olacak? Müfredat değişmeyeceği için böyle bir sıkıntı olmayacak. Öğrenci aynı konulara çalışacak. Ancak soru tekniği değişecek.
5- Puan türlerinin azaltılması adaylara nasıl bir kolaylık sağlayacak? Adaylar, hangi bölüm hangi puan türüyle öğrenci alıyor karmaşasını yaşamayacak. Daha anlaşılır bir sınav sonuç belgesi ilekarşılaşacaklar.
6- Türkçe ve matematiğin her puan türünde etkisinin artırılması tam olarak ne anlama geliyor?Sistemin en önemli farklılığı işte bu yeterlilikleri ön plana çıkaracak olması. Bu vasıflarla donanmış biröğrenci okuduğunu anlayabilecek ve karşılaştığı problemleri çözebilme becerisi geliştirecek.
7- Tıp, mühendislik veya hukuk isteyenler hangi derslere ağırlık vermeli? Geçmişte kim hangi bölüm için hangi derslere ağırlık veriyorsa yeni sistemde de aynı şey geçerli olacak. Özetle sadece sayısal puan olacaksa, tıp isteyen için de makine mühendisliği isteyen için de fizik ya da biyoloji dersleri eşit katsayılarla çarpılabilir.
8- YGS tamamen kaldırıldı mı? Fonksiyonları itibariyle kısmen ama uygulama bakı- mından evet, tamamen kaldırıldı. Meslek yüksekokullarına girişte kullanılacak puan türlerini belirlemedeki etkinliği devam edecek. Mart ayında uygulanan bir sınav olduğu için aday bu sınav sonucuna göre dağılıyor, motivasyonu kayboluyordu. Şimdi aday sene sonunda yapılacak sınava odaklanacak ve bölünmeyecek.

ÖNLİSANS TEK SINAVLA...
9- Önlisans bölümlerine geçiş nasıl olacak? Haziranda 2 günde yapılacak sınavların birinci gününde uygulanacak olan sınavın 2 yıllık önlisans bölümlerine geçiş için kullanılması öngörülüyor.

10-Puan türleri değiştiğine göre adaylar hangi kılavuzdan nasıl bir karşılaştırma yapacaklar?Referans olarak neye bakmak lazım? Puan türlerinin değişmesi hesaplama sisteminin ve derslerin etkinliğinin de az ya da çok değişmesi anlamına gelebilir. Öte yandan yükseköğretim programlarının puan türlerinin de değişmesini gerektirir. Bu nedenle adaylar açısından bu yıl en zor sürecin tercih dönemi olacak. Genelde referans olarak önceki yılın puan veya sıralamaları kullanılırdı. Ancak tercihe daha çok uzun bir süre olduğu için hem YÖK'ün hem de ÖSYM'nin bu konuyla ilgili kapsamlı bir referans çalışması yapması bekleniyor.

18 PUAN TÜRÜ SADELEŞECEK
Üniversiteye giriş sisteminin ilk adımı YGS mart, ikinci basamak LYS'ler ise haziranda düzenleniyor ve toplam 5 gün sürüyordu. Planlanan yeni düzenlemede, üniversiteye geçişte YGS ve LYS ayrımı ortadan kaldırılacak. Üniversiteye giriş sınavı süreci, haziranda bir hafta sonunda başlayıp bitirilecek. YÖK tarafından üzerinde çalışılan yeni modelde, yükseköğretime geçiş sisteminde kullanılan toplam 18 puan türünde de azaltmaya gidilecek.

SABAH