Myanmar'da ölüme yolculuk

Myanmar ordusunun Arakanlı Müslüman sivillere yönelik operasyonları sürüyor. Saldırılardan kaçmaya çalışan Arakanlılar bulabildikleri teknelerle veya yürüyerek nehri geçmeye çalışıyorlar.

Giriş Tarihi 04 Eylül 2017, 00:00 Güncelleme 04 Eylül 2017, 16:33
Myanmar’da ölüme yolculuk

İÇİNDEKİLER

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik sistematik şiddet ve katliamlar sürüyor. Bir yandan köyleri yakıp yıkan budist rahip caniliği devam ederken, diğer yandan da kaçan Müslümanların üzerlerine roketatarlarla vahşet saçıyor.

Bu durumdan kaçmaya, canını kurtarmaya çalışan on binlerce Müslüman Bangladeşsınırındaki Naf Nehrine akın ediyor.

TEKNELERLE KAÇIŞ
Arakanlı Müslümanlar'ın Naf Nehri kıyısından Bangladeş'e geçmeye çalıştığı görüntüler kameraya yansıdı. Görüntülerde son derece güvenliksiz ve ilkel teknelere doluşan yüzlerce mülteci karşı yakaya geçebilmek için adeta birbirleri ile yaşam mücadelesine girdi.

Arakanlı Müslümanların yaşam mücadelesiArakanlı Müslümanların yaşam mücadelesi

Tekneye sığamayan mülteciler ise Nehri geçmeye çalıştı, derin sulara doğru ilerledi. Yanlarında getirdikleri eşyaları ile Bangladeş sınırını, yani "umut yoluna" koyuldular.

Arakanlı Müslümanların yaşam mücadelesiArakanlı Müslümanların yaşam mücadelesi

ZORLU NEHİR YOLCULUĞU
Bir diğer seçenek olan Bengal Körfezi'ne çıkarak deniz yoluyla Bangladeş'e geçmek için açık denize çıkmak zorunda olan siviller, tehlikeli bir yolculuk yapıyor.

Yolculukları sırasında Arakanlı Müslümanların içinde olduğu derme çatma tekneler sık sık alabora oluyor. Kara, deniz nehir geçişleri sırasında Bangladeş ya da Myanmar güvenlik güçleri yer yer taciz ateşi açıyor.

ON BİNLERCE KİŞİ BANGLADEŞ'E GÖÇ ETTİ
Uluslararası Göç Örgütü, önceki gün 18 bin kişinin geçiş yaptığını duyurmuştu. Yerel kaynaklar ise son 48 saatte binlerce kişinin daha Bangladeş'e yasadışı yollarla geçtiğini bildiriyor. Birleşmiş Milletler son 10 günde ise en az 87 bin kişinin Bangladeş topraklarına sığınmak durumunda kaldığını açıkladı.

Arakanlı Müslümanların yaşam mücadelesiArakanlı Müslümanların yaşam mücadelesi