İstihbaratta yeni dönemin şifreleri

694 sayılı KHK Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu'nun kurulması ulusal istihbaratta yeniden yapılanmanın habercisi. İstihbarata çatı modeli geldi. Bundan sonraki dönemde birbirinden ayrılan iç ve dış istihbaratın, bir üst kurum çatısı altında toplanıp Cumhurbaşkanı'na bağlanması gündemde.

Giriş Tarihi 25 Ağustos 2017, 00:00 Güncelleme 25 Ağustos 2017, 13:29
İstihbaratta yeni dönemin şifreleri

İÇİNDEKİLER

Yayınlanan yeni KHK ile birlikte istihbaratta yeni bir model gündemde. 694 sayılı KHK ile Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu kuruldu. İstihbarata çatı modeli geldi. İstihbarat teşkilatı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağlandı.

İstihbarat kurumları arasında koordinasyon işlevi görecek bir yapının oluşması zaten beklenen ve konuluşan bir şeydi. İstihbaratın tek çatı altında toplanması Türkiye için çok büyük bir gereklilikti.

İSTİHBARAT SİL BAŞTAN
Yeni KHK ile yapılan bu değişiklikler milli istihbaratın 'iç' ve 'dış' olarak ikiye bölünmesinin habercisi olarak yorumlanıyor. Bir sonraki adımın birbirinden ayrılan iç ve dış istihbaratın, bir üst kurum çatısı altında toplanıp Cumhurbaşkanı'na bağlanması ihtimaller dahilinde.

MİKK KURULDU
Değişikliklerin ilk adımı 694 sayılı KHK ile atıldı. Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yükümlülüklerini yerine getirmesiyle ilgili koordinasyonu sağlamak ve istihbarat çalışmalarının yönetilmesinde temel görüşleri oluşturmak, uygulamayı belirlemek üzere Cumhurbaşkanı başkanlığında Mili İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) kuruldu.

Bu yeni yapı ile ulusal istihbaratın daha etkili olacağı düşünülüyor.