İzmir'de hakkını arayan işinden oldu!

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işçi kıyımı devam ediyor. Son olarak 2 Ağustos’ta belediyeye karşı açtıkları muvazaa davasını kazanan 11 işçi daha işinden oldu.

Giriş Tarihi 10 Ağustos 2017, 00:00 Güncelleme 10 Ağustos 2017, 11:29
İzmir’de hakkını arayan işinden oldu!

İÇİNDEKİLER

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda kendi aleyhine muvazaa (hileli işçi çalıştırma) ve tediye (ikramiye) davası açan İZELMAN, İZENERJİ, Grand Plaza, İZULAŞ ve İZFAŞ gibi şirket personelinden 85 kişiyi farklı gerekçelerle işten atarken, en son kurbanlar ise 2 Ağustos'ta işten çıkarılan 11 işçi oldu.

1 Ağustos'ta İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan işçi kıyımı protestosunun hemen ardından 2 Ağustos günü 11 işçi daha işten çıkarıldı. Yıllarca ESHOT şoförü olarak çalışan ancak İZELMAN şirketinde taşeron olarak gösterilen işçiler, 2013 yılında açtıkları davayı kazandı ancak bu kez de işinden oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi 11 işçiyi "verimsiz çalışma", "mesai saatlerine uymama" gibi gerekçelerle işten çıkardı.

DAVA KAZANAN ATILDI
Yıllarca çalıştıkları işlerinden olan ve geçim sıkıntısına giren işçilerden 5'i derdini Yeni Asır'a anlattı. Muvazaa davasını kazanmalarına ve kararın Yargıtay tarafından onanmasına rağmen İZELMAN'dan ESHOT kadrosuna alınmak yerine iş akitleri feshedilen Bünyamin Esen (49), Güner Şen (29), Onur Şulan(36), Reşat Üzgün (39) ve Cem Sür (38) adlı işçiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden 'adalet' istedi.

"BİZ DE ADALET İSTİYORUZ"
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan İstanbul'a yaptığı ve 28 gün süren 450 kilometrelik adalet yürüyüşünü hatırlatan işçiler, "Biz de adalet istiyoruz. Hakkımızı aradığımız için işimizden olduk. Yıllardır ekmek kapımız olan belediyeden bizi sadece hakkımızı istediğimiz için ve haklı bulunduğumuz için attılar. Kocaoğlu'na hakkımızı helal etmiyoruz" diye konuştu.

İşten çıkarılan işçiler, en son geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediyesi'nde oturma eylemi yaparak işçi kıyımını protesto etmişlerdi. Belediyenin mağduriyetlerini gidermek bir yana işçi kıyımına devam ettiğini belirten işçiler, adaletin yerini bulmasını istedi.

DAVAYI GERİ ÇEK BASKISI
İlk işe girdiklerinde ESHOT kadrosunda çalıştırılacakları söylenmesine rağmen İZELMAN kadrosunda taşeron işçi olarak gösterilmeleri üzerine 2013 yılında bin 270 şoförün İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne muvazaa davası açtığını anlatan işçiler, "Belediye bizi devlet kadrosunda çalıştırması gerekirken yıllarca taşeron olarak çalıştırdı. Bizler de kadromuzun ESHOT'a alınması için dava açtık ve kazandık. Yargıtay 7. Hukuk Daire Başkanlığı da kararı onadı. Ancak bu sefer bize çeşitli baskılar yapıldı. Dava açanlardan 350'si davayı geri çekti. Biz davayı geri çekmeyip kazandığımız için en sonunda işimizden olduk. Bizim gibi davayı kazanan 120 işçi daha tedirginlik içinde bekliyor" diye konuştu.