Süper hücre yağışlarının etkisi ve sıklığı artabilir

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, 'Süper hücre' olarak tabir edilen fırtına ve yağışların etkisi ve sıklığı artabilir uyarısında bulundu.

Giriş Tarihi 29 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 29 Temmuz 2017, 10:57
Süper hücre yağışlarının etkisi ve sıklığı artabilir

İÇİNDEKİLER

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası, İstanbul'u üst üste vuran aşırı yağışları 'süper hücre'ye bağlarken, beton, asfalt ve deniz suyu sıcaklığının aşırı yağışları tetiklediğini söyledi. Meteoroloji Mühendisleri Odası, süper hücre yağışlarının etkisinin ve sıklığının artabileceği uyarısında bulundu. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, süper hücre yağışlarının deniz, beton ve asfalt sıcaklığındaki artış nedeniyle etkisinin daha yıkıcı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bu yağışla 9 gün önceki yağışın farkları var. İlk yağış konvektifti, bu yağış ise süper hücre yağışıdır. Süper hücre yağışlar 8-10 kilometrelik alanda oluşuyor. Marmara'da önceki gün sis ve pus vardı; bu büyük bir handikaptı. Hava bunaltıcıydı. Akşam saatlerinde birden 14 dereceye kadar sıcaklık düşüşü oldu. Bu, fırtınayı güçlendirdi. Ülkemizde 100 gök gürültülü yağışın 1 tanesi süper hücreye denk geliyor. İstanbul'da en son süper hücre yağışı 15 Ağustos 2004'te olmuş ve Alibeyköy Deresi taşmıştı.

Küresel iklim değişikliğinin en belirgin özelliği yağışta azalma olmamasına rağmen şiddetinde büyük artış yaşanmasıdır. Eskiden yağışlar bardaktan boşanırcasına olurdu. Ama son yağış tabiri caizse kovadan boşanırcasına oldu. Süper hücrenin en büyük özelliği 20 dakika sürmesi ve yıkıcı etkisinin fazla oluşudur. Nemli sıcak hava dolayısıyla bulut kalınlığı yükseldi. Bu da mikser yaptı, doluyu yere ulaştırdı. İstanbul'da 300'ün üzerinde ağaç devrildi, 160 çatı uçtu. Süper hücre bu tip zararları veriyor.

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: BEKLENEN BİR YAĞIŞTI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi İl Müdürü Ahmet Uçar, İstanbul'a 20 dakikada kâbus yaşatan yağışla ilgili şunları söyledi: "Perşembe günkü durum beklenmeyen bir yağış değildi. Aslında tahminlerimizde de vardı. Perşembe sabah saatlerinde Marmara'da gök gürültülü sağanak yağış uyarı yapılmıştı. Saat 10.45'te ilgili tüm kurum ve kuruluşlar konu hakkında bilgilendirilmişti. Perşembe saat 18.00 sonrasındaki yağışta dolu miktarı beklentilerden büyük çaptaydı. Özellikle birkaç gündür havanın 35 derecenin üzerinde seyretmesiyle ve anormal sıcaklık farklarından dolayı bu miktarda ve sertlikte dolu yağışı yaşandı. Yağış öncesi rüzgâr olması da durumu olumsuz etkiledi. Dünyada elbette bir iklim değişikliği durumu söz konusu ancak sadece bu yağışla, direkt olarak bu durumu ilişkilendirmek doğru olmaz. Çünkü bu tip hava olaylarının zaman zaman, yüzlerce yıldan beri yaşanabildiği gerçeğini değiştirmez."

BOĞAZ HATTINI VURDU
İstanbul'u önceki akşam vuran fırtınadan en çok İstanbul Boğazı hattı etkilendi. Kuvvetli sağanak ve fırtına Avrupa yakasında Büyükçekmece, Bahçelievler, Bakırköy, Şişli, Beşiktaş, Güngören, Fatih ve Beyoğlu'nu vurdu. Anadolu yakasında ise Üsküdar, Kadıköy, Acıbadem, Altunizade büyük hasar gördü. Bu bölgelerde birçok yerde su baskını, göllenme, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması olayları yaşandı.

MİNARELER HASAR GÖRDÜ
Şiddetli yağış ve fırtına camilerde de hasara yol açtı. Haydarpaşa Protokol Camisi'nin minaresi uçtu. Cami yakınında kafeterya işleten Galip Özcan, "Akşam hava karardıktan sonra fırtına koptu. Dalgalar Haydarpaşa'ya doğru vuruyordu. Garın üzerindeki tahtalar havada uçuyordu. Gar tabelasının koptuğunu gördüm. Etrafı izlerken caminin minaresi koptu. Parçaları etrafa saçıldı. Ölümden döndük. Hemen caminin içerisine sığındık" dedi. Küçükçekmece'deki Mareşal Fevzi Çakmak Camisi'nin minaresi de tamamen yıkıldı. Minare cami binasının üzerine devrilirken, olayda yaralanan olmadı.

UZMANLARDAN 'PİS SU' UYARISI
İSKİ içme suyunun kanalizasyonla karıştığı iddialarını yalanladı. Uzmanlar, salgın hastalıklar ve pis sudan etkilenmiş gıdalar için uyarılarda bulundu. Uzmanlara göre; yuvaları bozulan fare gibi kemirgenlerle ilgili sağlık risklerinde artış görülebilir. Sele maruz kalan vatandaşların sağlık kontrolünden geçmeleri gerek.

7 BİN 350 PERSONEL ÇALIŞTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Halkla İlişkiler 153 Beyaz Masa ekipleri 100 personelle hizmet verdi. İBB, İstanbul Valiliği koordinasyonuyla İtfaiye, İSKİ, Yol Bakım, İSTAÇ, Park Bahçeler, Çevre Koruma Daire Başkanlığı, Zabıta, Atık Yönetim Müdürlüğü, Fen İşleri Daire Başkanlığı, AFAD ve Karayolları ekipleri su baskını ve göllenmelere 7 bin 350 personel, 1194 araç, 417 motopomp, 786 dalgıç pompası ve ekipmanla mücadele etti.