Büyük İstanbul Tüneli için start verildi

İstanbul Boğazı'nın altında geçecek ve tek tüpte hem karayolu hem de demiryolunu barındıracak Büyük İstanbul Tüneli için düğmeye basıldı.

Giriş Tarihi 28 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 28 Temmuz 2017, 16:10
Büyük İstanbul Tüneli için start verildi

İÇİNDEKİLER

İstanbul Boğazı'nın altından karayolu ve demiryolu ulaşımını sağlayacak Büyük İstanbul Tüneli için çalışmalar başladı.

Panama bayraklı, 84 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğindeki Fugro Scout adlı araştırma gemisi, üç katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi kapsamındaki zemin etüdü çalışmalarını iki gündür yürütüyor.

Araştırma gemisinin çalışmaları Avrupa Yakası'nda Akıntı Burnu ile Kandilli-Mehmetçik Burnu arasındaki hatta 26 Ağustos'a kadar devam edecek.

Öte yandan, çalışmalarını 24 saat sürdüren gemiye güvenlik amacıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı römorkörler de eşlik ediyor. Gemide, mürettebatla birlikte mühendislerin de aralarında bulunduğu yerli ve yabancı 45 personel yer alıyor.

Büyük İstanbul tünelinin, orta katında geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve alt katında da araç geçisine uygun iki şeritli yol yer alacak. Tünel, TEM otouolu, E-5, karayolu, Kuzey Marmara otoyolu ve 9 metro hattıyla entegre edilecek. Hasdal kavşağından Çamlık kavşağına karayoluyla yaklaşık 14 dakikada geçilecek. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle 5 yılda tamamlanması hedefleniyor. Hattan günde 6,5 milyon yolcunun yararlanması bekleniyor.

4 FİRMA TEKLİF VERMİŞTİ
Proje ihalesinde 87,96 puan alan Tecnimont Civil Construction SPA 20 milyon 500 bin lira, 91,27 puan alan Italfer SPA-Sintagma Srl İş Ortaklığı 24 milyon 760 bin lira, 92,09 puan alan Arcadis-Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmetleri AŞ İş Ortaklığı 32 milyon 950 bin lira ve 100 puan alan Yüksel Proje Uluslararası AŞ 28 milyon 835 bin lira teklif vermişti.