Ahmet Şık'ın mahkeme şovuna suç duyurusu

Cumhuriyet gazetesi davasında yargılanan Ahmet Şık teröristleri desteklerken devlete katil dedi. Attığı tweetlerle ve yaptığı haberle her fırsatta teröristlere destek olan Şık'ın basın özgürlüğü arkasına sığınması ise tepki çekti.

Giriş Tarihi 28 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 28 Temmuz 2017, 20:07
Ahmet Şık’ın mahkeme şovuna suç duyurusu

İÇİNDEKİLER

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında, "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda firari sanıklar, gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ve İlhan Tanır ile aralarında Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık'ın da bulunduğu 12'si tutuklu, 19 sanık hakkında açılan davada taleplere ilişkin görüşünü açıklayan Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, tutuklu sanıklar Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Hacı Musa Kart, Güray Tekin Öz ve Turhan Günay'ın tahliyesini talep etti.

Tutuklu sanıklar Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Hacı Musa Kart, Güray Tekin Öz, Turhan Günay, Önder Çelik ve Hakan Karasinir'in tahliyesine karar verildi..

Mahkeme verdiği kararda Kadri Gürsel, Akın Atalay, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk halinin devamına karar verdi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince büyük salonda görülen duruşmada, avukatların beyanlarının alınmasının ardından taleplere ilişkin görüşünü sorulan Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı taleplerini açıkladı.

Başsavcıvekili Bölükbaşı, yazılan yazıların cevaplarının beklenilmesini, sanıklara isnat olunan güveni kötüye kullanma suçlarıyla ilgili iddia ve eylemlerin teknik açıdan değerlendirme yapılarak bilirkişi raporu alınmasını istedi.

Bölükbaşı, vakıf yönetim kurulu başkanvekili olan sanık Akın Atalay'ın, 2014 yılında yayın koordinatörü olup son olarak 1 Eylül 2016'da genel yayın yönetmeni olan sanık Murat Sabuncu ile 8 Ekim 2013'den itibaren vakıf yönetim kurulu üyesi olan sanık Önder Çelik hakkındaki dosyada mevcut iddia ve delillerin yoğunluğu, sanıklardan Kadri Gürsel ve Hakan Karasinir ile ilgili iddia ve deliller, sanık Ahmet Şık'ın iddianamede belirtilen ve bir bütün olarak değerlendirilen Twitter'daki sosyal paylaşım sitesi, Cumhuriyet gazetesinin internet sitesinde yayınlanan ve firari sanık Can Dündar'ın MİT tırları haberinde olduğu gibi PKK/KCK, DHKP-C ve FETÖ örgütlerinin nihai amacı doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ulusal ve uluslararası mecrada terör örgütlerine lojistik destek sağlayan ve destek veren devlet olduğu yönünde algı ve izlenim yaratmaya yönelik paylaşım ve beyanları olduğunu söyledi.

Başsavcıvekili Bölükbaşı, sanık Şık'ın ayrıca iki gün önceki duruşmada yapmış olduğu ve iddianamedeki iddiaları cevaplamak yerine esasa ilişkin savunma yapmaktan uzak, önceki paylaşım ve beyanlarına benzer içerikte beyanlarda bulunduğunu belirterek, Şık'ın iddialarla ilgili esasa ilişkin savunma yapmaktan ısrarla kaçınması ve bu kapsamda suç işlem kastının yoğunluğu var olduğunu kaydetti.

AHMET ŞIK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Sanık Ahmet Kemal Aydoğdu hakkında mevut delil durumu ve suçun vasıf ve mahiyetini işaret eden Bölükbaşı, kuvvetli suç şüphesini gösteren yargılama dosyasındaki mevcut delil durumu, sanıklar açısından delillerin tamamının henüz toplanamamış olması, bu kapsamda olay ve eylemlerin niteliği delillerin karartma şüphesinin bulunması , tutuklama sebeplerinin henüz ortadan kalkmaması, bu aşamada adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağını dikkate alarak, sanıklar Şık, Atalay, Sabuncu, Çelik, Gürsel, Karasinir ve Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Başsavcıvekili Bölükbaşı, haklarındaki delilerin büyük bir kısmı toplanan ve bu aşmada daha hafifi koruma tedbiri olan adli kontrol tedbiri uygulamasının yeterli olacağı değerlendirilirken sanıklar Güray Tekin Öz, Hacı Musa Kart, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör'ün adli kontrol şartıyla tahliyesini, sanık Turhan Günay'ın ise koşulsuz serbest bırakılmasını talep etti.

Başsavcıvekili, ayrıca sanık Ahmet Şık'ın iki gün önceki oturumda esasa ve savunmaya ilişkin olmayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve yargı organlarıyla yargı görevini yapanlara yönelik yapmış olduğu beyanlar ile ilgili suç unsurunun bulunup bulunmadığı açısından gerekli değerlendirme yapılıp gereğinin takdiri için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, taleplere ilişkin ara kararını açıklamak amacıyla duruşmaya ara verdi.

DEVLETE SERİ KATİL DEDİ
Teröristleri destekleyen şık devlete katil deyip adalet istedi. Mahkemede Ahmet Şık ve savcı arasında şu diyalog geçti:


Savcı: Katil devlet demişsiniz.

Ahmet Şık: Devletin tarihi kanlıdır. Ermeniler, Hrant, Suriye, Berkin… Az söylemişim seri katildiR. Siyasal görüşüm, dünyadaki tüm devletlerin terör örgütü olduğudur. Terör dosyası diyorsunuz üç gündür gazetecilik faaliyetimizi soruyorsunuz. Tek örgüt sorusu soramadınız. Nokta. Aradığınız örgüt siyasi parti kılığında ülkeyi yönetiyor.

DHKP-C'Lİ HAİNLERİ SAVUNDU
Şık, Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Kiraz'ı şehit eden DHKP-C'li hainleri şu sözleriyle savundu.


Cumhuriyet Gazetesi davasında yargılanan Ahmet Şık davaya konu olan tweetlerinde de defalarca devleti ve güvenlik birimlerini katil olmakla suçlama cüretini göstermişti. Katilleri ve teröristleri açıkça destekleyen şık'ın basın özgürlüğü arkasına sığınması tepki çekti.