22 yıldır yüreklerde: Srebrenitsa

22 yıldır dinmeyen acı: Srebrenitsa Bosna Savaşı esnasında Sırpların 10 bine yakın Müslüman Boşnak erkeği katletmesinin ardından 22 yıl geçti. Sırplar, Müslüman Boşnakları sırtlarından vurmuştu.

Giriş Tarihi 11 Temmuz 2017, 00:00 Güncelleme 11 Temmuz 2017, 11:42
22 yıldır yüreklerde: Srebrenitsa

İÇİNDEKİLER

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 71 kurbanın tabutları, bugün defnedilecekleri Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşındı.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da, 1995 yılının temmuz ayında meydana gelen soykırımın 22. yılı dolayısıyla yarın düzenlenecek anma töreni ve kılınacak toplu cenaze namazının ardından 71 kurban daha toprağa verilecek.

SREBRENİTSA'DA NE OLDU?
Srebrenitsa'nın, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar o dönemde toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

ANIT MEZARDA 6 BİN 575 KİŞİ VAR
Kurbanlar, öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. Bu yılki törenin ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilenlerin sayısı 6 bin 575'e yükselecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Recep Tayyip Erdoğan ise, bu yaşananların ışığında Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı konuşmada Hollanda'nın Türk Bakanlara uyguladığı tavırlara sert tepki göstererek; "Hollanda'yı ve Hollandalıları Srebrnitsa katliamından tanırız. Onların karakterinin, cibiliyetinin ne kadar bozuk olduğunu 8 bin Boşnak'ı orada nasıl katlettiklerinden tanırız. Kimse bize medeniyet dersi vermesin. Bu milletin alnı aktır ama onların alnı kapkaradır." diye seslenmişti.