SAT’lardan Süveyş’te 26 dakikada operasyon

Süveyş Kanalı açıklarında Kongo bandıralı bir gemiye, SAT komandolarıyla operasyon düzenlendi. Ele geçen 1 ton 71 kilo eroin, yakın tarihte ele geçen en yüksek miktar oldu

Giriş Tarihi 08 Haziran 2017, 00:00 Güncelleme 08 Haziran 2017, 01:31
SAT’lardan Süveyş’te 26 dakikada operasyon

İÇİNDEKİLER

SAT komandoları, Özel Harekât polisleri ile Sahil Güvenlik ekiplerinin Süveyş Kanalı açıklarında bir gemiye düzenlediği ve 1 ton 71 kilogram eroin ele geçirilen operasyonun detayları ortaya çıktı. Mürettebatının tamamı Türk olan Kongo bandralı gemiye 2 Haziran gecesi denizden ve havadan operasyon yapıldı.

ULUSLARARASI SULARDA
Polis ve Sahil Güvenlik birimlerinin de destek verdiği SAT komandoları, 26 dakika içinde geminin kontrolünü ele aldı. Gemi de yaklaşık 24 saatmlik bir yolculuğun ardından Marmaris'e getirildi. Operasyona ise, 22 Mayıs 2016'da Akdeniz'de düzenlenen bombalı terör saldırısında şehit olan Sahil Güvenlik Komutanlığı mensubu Er Alper Al'ın adı verildi.

Süveyş Kanalı açıklarında seyreden ve mürettebatının tamamı Türk olan "Commander Tide" adlı Kongo Bandralı gemiyle, Türkiye'ye yüklü miktarda uyuşturucu getirildiği ihbarını alan Emniyet Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri hemen harekete geçti. Milli Savunma Bakanlığı ile irtibat kurularak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan da destek sağlayan İçişleri Bakanlığı, uluslararası sözleşmeler çerçevesinde operasyon için düğmeye bastı.

DENİZDEN VE HAVADAN...
Çok gizli tutulan operasyona katılan tüm ekipler, operasyonun içeriğini gemiye yaklaştıklarında öğrendi. Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Mersin Özel Harekât Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı ekipler, gemiye 2 Haziran gecesi, Süveyş Kanalı açıklarındaki uluslararası sularda operasyon düzenledi.



'ZETA' DA KATILDI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da saniye saniye bilgi alarak takip ettiği operasyonda, SAT komandoları eş zamanlı olarak denizden botlarla ve helikopterden iple indirilerek gemiye çıktı. Bu esnada diğer birimler de operasyona destek verdi. Operasyon sadece 26 dakikada başarıyla tamamlandı. 9 kişilik mürettebatı gözaltına alınırken, dedektör köpek "Zeta" ile arama yapan ekipler gemide özel olarak hazırlanan zulalarda, 40 çuval içinde ve 25'erli paketler halinde toplam 1 ton 71 kilogram eroin ele geçirdi. Bu, yakın tarihte tek seferde ele geçen en yüksek muktardaki eroin oldu.
Gemi yaklaşık 24 saat süren yolculuğun ardından Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na getirildi. Yakın tarihte tek seferde ele geçen en yüklü miktar olan eroinin boşaltılmasının ardından gemi, Mersin'e gönderilirken, 9 zanlının ifade işlemlerinin sürdüğü öğrenrildi.

ŞEHİT ERİN ADI VERİLDİ
Operasyona ise Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda vatani görevlini yerine getirirken, 22 Mayıs 2016'da İskenderun'da bir cankurtaran botunca 2 ceset bulunduğu ihbarı ile bölgeye giden ve teröristlerin infaz ettikleri arkadaşlarının cesedinin altına tuzakladıkları bombanın patlaması sonucu şehit olan Er Alper Al'ın adı verildi.

YAKIN TARİHTEKİ EN BÜYÜK OPERASYONLAR
Ocak 1993'te ABD ile birlikte, Pakistan'ın Karaçi Limanı'ndan 14 ton eroinle yola çıkan "Lucky-S" gemisine Akdeniz'in uluslararası sularında operasyon düzenlemiş ve 14 ton eroin ele geçirmişti. Aynı tarihlerde yine ABD ile ve yine Akdeniz'de, 3.5 ton eroin bulunan "Kısmetim-1" adlı gemiye uyuşturucu operasyonu düzenlenmişti. Ancak personel, gemiyi içindeki uyuşturucu ile birlikte batırmıştı.
6 Ocak 2016'da Bolivya bandıralı "Joudi" adlı ticari gemiye, Sahil Güvenlik tarafından, Libya kıyısına 35 mil uzaklıktaki uluslararası sularda operasyon düzenlemişti. Operasyonda ise 13 ton esrar ele geçirilirken, 9 kişi de gözaltına alınmıştı.

AFGANİSTAN'DA PAKETLENMİŞ
Uyuşturucunun Afganistan'da paketlendiği, gemininse en son olarak Mısır'da bir limandan hareket ettiği, rotasının da Yunanistan olduğu öğrenildi. Ele geçen uyuşturucu Marmaris Emniyeti'nde sergilendi

Kenan GÜRBÜZ/SABAH