Erdoğan: Çocukların açlıktan öldüğü bir dünyada huzur olmaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika genelinde çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 14 milyon kişinin açlık çektiğini belirterek, "Birçok Batılı gelişmiş ülkenin bu tür insani trajediler karşısında üç maymunu oynadıklarını görüyoruz. Çocukların açlıktan öldüğü bir dünyada ne huzur ne barış ne istikrar olur" dedi.

Giriş Tarihi 26 Nisan 2017, 00:00 Güncelleme 26 Nisan 2017, 20:12
Erdoğan: Çocukların açlıktan öldüğü bir dünyada huzur olmaz

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahi Farmajo ile Beştepe'de başbaşa görüştü. İkili görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
Seçimlerin ardından demokratik olgunluk içinde gerçekleştirilen yönetim değişikliğini de takdirde karşıladığımızı da özellikle belirtmek isterim.

Somali çok ciddi bir değişim geçirdi her ziyaretimde farklı bir Somali'yi görmenin mutluluğuna eriştiğimizi de söyleyebilirim.

Somali halkı geleceğe daha bir umutla bakıyor. Her ziyaretimde bu ülkede şahit olduğum bu değişimin son ziyaretimde artık zirve yaptığını gördüm. Gerçekten en muhteşem diyebileceğim büyükelçiliği de Somali'de ve bütün unsurları ile Somali'deki bu büyükelçilik binamız sadece Türkiye için değil inanıyorum ki dünyanın bir çok ülkesi için de örnek teşkil edecektir.

Önümüzdeki dönemde Mogadişu'da yapılan askeri tesisimizin de açılışını yapacağız. Burada eğitim görecek Somali ordusunun askerleri daha sonra ordu içindeki yerlerini alacaklar. Sayın Cumhurbaşkanı ile bunları da konuştuk. Somali'nin ciddi sorunları var. Askeri ile yetişmiş kadroya da ihtiyacı var.

Türkiye ve Somali arasında balıkçılık ve su ürünleri arasında geniş bir işbirliği alanı bulunuyor. Bunu oluşturacak anlaşma inşallah Antalya'daki tarım bakanları arasında imzalanacaktır.

Türkiye ve Somali arasında balıkçılık ve su ürünleri arasında geniş bir işbirliği alanı bulunuyor. Bunu oluşturacak anlaşma inşallah Antalya'daki tarım bakanları arasında imzalanacaktır.

"BATI ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR"
Bugün ne yazık ki Doğu Afrika başta olmak üzere Afrika'da 2011 yılına benzer nitelikte kuraklık ve açlık felaketi yaşanıyor. Somali'de 6 milyon, Güney Sudan'da ise 1 milyon kişi yiyecek ekmek bulamıyor. Afrika genelinde çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 14 milyon kişi açlık çekiyor. Birçok Batılı gelişmiş ülkenin bu tür insani trajediler karşısında üç maymunu oynadıklarını görüyoruz. Biz Kızılay'ımızla, TİKA'mızla elimizden gelen bütün destekleri süratle yoğun bir şekilde buralara hazırladık, inşallah gönderiyoruz.

"NE BARIŞ NE İSTİKRAR OLUR"
Yokluk ve yoksulluk içinde hayata tutunmaya çalışan mazlumların görüntülerini görmemezlikten gelenlerin yanında biz onların yanında olmaya devam edeceğiz. Çocukların açlıktan öldüğü bir dünyada ne huzur ne barış ne istikrar olur. Geçtiğimiz Mart ayında, "İnsanlığın Umudu Ol" kampanyasını biz başlatmıştık.

"KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ"
15 Temmuz gecesi Somalili kardeşlerimiz bize dua etmişlerdir ve hemen takip eden süreçte FETO ile bağlantılı tüm kurumlar kapatılmıştır. Biz yanımızda olan kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız ve desteklemeye devam edeceğiz. İnsana yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır.