Dev ortaklık

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez seferinde tarihi anlaşmalar yapıldı... Ekonomi, enerji, savunma sanayi, bilişim, alt yapı, üst yapı projelerinin en kısa sürede hayata geçirileceği açıklandı..

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Şubat 2017 Güncelleme 16 Şubat 2017, 01:58
Dev ortaklık

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar'ı kapsayan Körfez ülkeleri turundan, bu üç ülkeyle de ekonomiden, enerjiye, inşaattan savunma sanayi gibi her alanda işbirliği kararı çıktı. Suudi yetkililer, istihbarat ve terörle mücadelede işbirliğine hazır olduklarını belirterek, "Türkiye'nin güvenliği bizim güvenliğimizdir" mesajını verdi. Bahreyn ile Suudi Arabistan arasında yapılacak ikinci köprü projesine Türk firmaları da davet edildi. Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ise, Erdoğan'ın ziyareti anısına başkent Manama'ya 20 bin kişilik geleneksel Türk mimarisinde bir cami yaptıracağını açıkladı. Al Halife, Suudi Arabistan ile Bahreyn arasında ortak ikinci köprü kurulması konusunda Türk firmalarını da davet etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Suudi, Bahreyn ve Katarlı mevkidaşlarıyla istihbarat paylaşımı ve terörle mücadelede işbirliği konularını görüştü. Suudi yetkililer, Suriye meselesinin çözümüyle ilgili Astana ve Cenevre süreçlerine desteği vurguladı. 23 Şubat'ta başlayacak Cenevre görüşmelerine Suriye muhalefetinin birlik ve beraberlik içerisinde gitmesi konusunda da Türkiye ve Suudi Arabistan'ın mutabık olduğu belirtildi. Körfez ülkelerini kapsayan ziyarette Türk firmalarının daha fazla iş alması konusunda da anlaşma sağlandı. Bu doğrultuda Türkiye'den gelecek bir teknik heyet hem bu proje hem de diğer önemli alt yapı projeleriyle ilgili görüşmeleri gerçekleştirecekler. Doha'da da Katar Emiri Şeyh Sani ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinde, enerji başta olmak üzere birçok konuda ortak çalışma kararı alındı.


* Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, Katar Emiri Şeyh Sani ile yapılan heyetler arası görüşmede yer aldı.

KATAR'DA TÜRK OKULU AÇILDI
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Doha'da bir Türk okulunun açılışını yaptı. 250 öğrenci kapasiteli okul MEB müfredatına göre eğitim-öğretim verecek.

RESTORAN SÜRPRİZİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani tarafından Emirlik Divanı'nda resmi törenle karşılandı. İki lider baş başa ve heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirdi. Erdoğan ve Şeyh Sani, daha sonra Doha'da bulunan Türk restoranına geçti.