Terörden temizlenen Güneydoğu’da hizmet atağı...

Giriş Tarihi 05 Ocak 2017, 00:00 Güncelleme 05 Ocak 2017, 01:55
Terörden temizlenen Güneydoğu’da hizmet atağı...

İÇİNDEKİLER

Güneydoğu illerinin PKK'dan temizlenmeye başlaması, hendeklerin kapatılması ve belediyelere kayyum atanmasının ardından bölgede yeniden inşa süreci başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dün Diyarbakır İçkale Hz. Süleyman Cami yakınında düzenlediği temel atma töreni ile 60 milyon liralık yatırımların startını verdi. Törene telekonferansla katılan Başbakan Binali Yıldırım, PKK'nın hain saldırıları neticesinde zarar gören 4 bin yıllık Suriçi bölgesinin yeniden ayağa kaldırılacağını belirterek, "Suri içi'nde yöresel mimari ile yapılacak konutlar, Kırklar Tepesi kentsel tasarım projesi bu yıl içinde tamamlanacak" dedi. Yapılan çalışmaların terör örgütünü rahatsız ettiğini belirten Yıldırım, "Bu badireleri atlatacağız" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise bölgenin çalışmaların tamamlanması ile turizm destinasyonu haline dönüşeceğini belirtti.

2 MİLYARLIK KONUT
TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Diyarbakır'da 15 bin 261 konut inşa ettiklerini ve bölgeye 2 milyarı lirayı aşkın yatırım yaptıklarını söyledi. Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve Mardin'de toplam 22 bin 700 konut planladıklarını anlattı. Törene katılan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise birlikberaberlik mesajı verdi.



ŞIRNAK'TA SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ
İçişleri Bakanlığı tarafından Şırnak Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Şırnak Vali Yardımcısı Turan Bedirhanoğlu, belediyecilik hizmetlerinin aksamaması için Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden yardım talebinde bulundu. Antalya'dan 10 kişilik uzman bir ekip içme suyu sorununu çözmek için kente geldi. 1 hafta yoğun ve zorlu çalışmanın ardından Şırnak'a su verilmeye başlandı. Şırnak Belediyesi, yıkık durumdaki kentte şebeke kaçağı sorununu çözmek, kentin kanalizasyonunu yenilemek ve geçici asfaltlama çalışmaları da yapıyor.

HAKKARİ'YE İLK SONDAJ
İçişleri Bakanlığı'nın 'terörle irtibatlı' oldukları gerekçesiyle belediyelere atadığı kayyumların hizmet atağı sürüyor. Hakkari'de kentin 7 kilometre uzağında bulunan Otluca Köyü'ndeki ilk sondaj çalışması vatandaşın yüzünü güldürdü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin uzman ekiplerinin de katıldığı sondajda kaynak suyu çıktı. Hakkâri'de büyük bir sevinç yaratan sondajla, kentin su sorunu çözülecek. Belediye Başkanı Cüneyt Epcim, Hakkâri'de ilk defa bir sondaj çalışmasının yapıldığını belirterek, "Buradan çıkan sonuçla sondaj çalışmalarına devam edip yeraltı kaynak sularının sayısını artıracağız. Bu suları mevcut kaynaklarla şehir şebeke hattına bağlayacağız" dedi.

24 SAATTE 864 TON
Bulunan yeraltı içme suyu kaynağından, 24 saatte çıkacak 864 ton içme suyunun bir kişinin günlük 170 litre su tüketimi baz alınarak şehirdeki 5 bin nüfuslu bir mahallenin ihtiyacını 24 saat karşılayabileceği belirtiliyor. Hakkâri'de yeni projeleri hızla hayata geçiren belediye, kış aylarının başlamasıyla birlikte don ve basınç sonucu meydana gelen yağmur suyu, drenaj ve kanalizasyon arızalarının onarılması için donanımlı dört özel ekip oluşturdu. Ekipler, kentin yeni altyapı çalışmaları tamamlanıncaya kadar vatandaşlardan gelen arıza taleplerini 7/24 karşılıyor.

ATIK YAĞ PROJESİ
Hakkari Belediyesi kentteki ev, otel, kurum, pastane, lokanta, cafe ve imalathanelerde potansiyel olarak kullanılan bitkisel atık yağların toplatılıp, yeniden çevreye kazandırılması ve daha ekolojik bir çevrenin oluşturulabilmesi için bir süre önce başlattığı biyodizel projesini de tanıttı. Kullanılan bitkisel atık yağların toplatılması için kent merkezinin değişik noktalarına bidonlar yerleştirildi.

SABAH