Türkiye-Rusya dostluğuna kurşun

Türkiye ile Rusya ilişkilerinin normalleşmesi, karanlık elleri rahatsız etti. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov, silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Saldırganın, emniyette görev yapan FETÖ’cü Mevlüt Mert Altıntaş olduğu ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 20 Aralık 2016, 00:00 Güncelleme 20 Aralık 2016, 02:07
Türkiye-Rusya dostluğuna kurşun

İÇİNDEKİLER

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bir kez daha Türkiye-Rusya ilişkilerini hedef aldı. Türkiye ile Rusya'nın Halep'te kuşatma altındaki sivillerin tahliye sürecini başarıyla yönetmesi, bir yandan da iki ülkenin yanı sıra İran'ın dışişleri bakanlarının katılımıyla bugün Moskova'da gerçekleştirilecek Suriye toplantısı, karanlık elleri rahatsız etti. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov (62), katıldığı sergide uğradığı silahlı saldırıda öldü. Saldırganın Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli Mevlüt Mert Altıntaş (22) olduğu tespit edildi. Altıntaş'ın, FETÖ sempatizanı olarak Emniyet'in gri listesinde yer aldığı öğrenildi. Türkiye-Rusya dostluğunu hedef alan saldırı, şöyle gelişti: Büyükelçi Karlov dün akşam Çankaya Belediyesi ve Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği tarafından Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" fotoğraf sergisine katıldı. Saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş salona girişinde, X-Ray'den geçtikten sonra üzerinde bulunan silahın sinyal vermesi üzerine polis kimliğini gösterdi. Kürsüde açılış konuşmasını yaparken Karlov'un arkasında duran Altıntaş, aniden silahını çekti. Büyükelçiyi arkasından vurduktan sonra birkaç el daha ateş etti. Sergiye katılanlar panik halde kaçarken, büyükelçinin sırt üstü yere düşmesinin ardından işaret parmağını havaya kaldıran saldırgan, "Halep'i unutmayın, Suriye'yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliği tadamayacaksınız. Beni buradan ancak ölüm alır. Bu zulümde payı olan kim varsa, hepsi tek tek hesabını verecek" diye bağırdı. Karlov yerdeyken de havaya ateş etmeyi sürdüren saldırganın, "Biz sizin gibi Halep'teki sivilleri öldürmüyoruz. Böyle intikam alıyoruz" dediği öğrenildi. Görgü tanıkları, saldırganın, "Sivillerle çocuklarla işimiz yok. Burayı boşaltın, ben buradan sağ çıkmayacağım, siz çıkın" dediğini de aktardı.

ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
Saldırı haberinin duyulmasının ardından olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Özel Harekat, saldırgan ve binada bulunan siviller için operasyon düzenledi. Saldırganla kısa süreli çatışma yaşandı. İkinci katta olduğu tespit edilen Altıntaş, kısa sürede etkisiz hale getirildi. 1994 doğumlu Altıntaş'ın, saldırıyı gerçekleştirmek için bir günlük rapor alarak işe gitmediği belirtildi. Saldırıda yaralanan Leyla Gündoğan, Anastas Zımbırıkalı ve Anıl Değer'li birlikte Güven Hastanesi'ne kaldırılan Büyükelçi Karlov, tüm müdahalelere rağmen hayata döndürülemedi.

FETÖ BAĞLANTISI ÇIKTI
Manisa nüfusuna kayıtlı Altıntaş, Aydın Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi'ni bitirdikten sonra, 2014'te İzmir Rüştü Ünsal Polis Okulu'ndan mezun oldu. FETÖ'ye ait Körfez Dershaneleri'ne gittiği belirlenen Altıntaş'ın, FETÖ'cü Emre Uslu ile yakın bağlantı içinde bulunduğu, Ankara'da yine terör örgütü bağlantılı yurtlarda kaldığı kaydedildi. 15 Temmuz'da Diyarbakır'da görev yapan Altıntaş'ın, FETÖ'cü darbe girişimi sırasında Ankara'da olabilmek için iki gün izin aldığı da belirlendi.

SORU ÇALANLAR ARASINDA
Altıntaş'ın, 2012'de yapılan Polis Meslek Yüksekokulu Sınavı'nı, FETÖ'nün çaldığı sorularla kazanan 65 bin şüpheli arasında da olduğu öğrenildi. Yaklaşık iki ay önce ikametgah kaydını Manisa'dan Ankara'ya taşıyan Altıntaş'ın ev arkadaşı da soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Ailesinin tek çocuğu olan Altıntaş'ın anne ve babasının da Aydın'da gözaltına alındığı belirtildi.


Mevlüt Mert Altıntaş ölü ele geçirildi.

İŞARETİ FETÖ'CÜ BOZKURT VERDİ
Büyükelçi Karlov suikastinin sinyali, 17 Aralık'ta FETÖ'cü Abdullah Bozkurt'tan geldi. Eski Today's Zaman Ankara Temsilcisi firari Bozkurt, İngilizce Twitter mesajında "Türkiye yabancı elçiler için güvenli ülke değil" diye yazdı.




ERDOĞAN: SALDIRI TÜRK DEVLETİNE YAPILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak saldırı hakkında bilgi verdi. Erdoğan, saldırıya ilişkin açıklamasında da "Karlov suikastı, Türk-Rus ilişkilerine yönelik açık bir provokasyondur. Bu gerçeği, Rus dostlarımızın da gördüğüne eminiz. Olayın ardından Sayın Putin'le de görüştüm. Bu olayın ilişkilerimizi hedef alan bir provokasyon olduğunda hemfikiriz" dedi. Saldırının aydınlatılması için Türkiye ile Rusya'nın birlikte çalışacağını kaydeden Erdoğan, "Bu çerçevede bir ortak soruşturma komisyonu kurulmasında mutabık kaldık" diye konuştu. Herşeyden önce bu saldırıyı, Türkiye'deki Rusya Büyükelçisi nezdinde Türkiye'ye, Türk devletine ve Türk milletine yapılmış olarak gördüklerini de vurgulayan Erdoğan, "Saldırıyı nefretle kınıyor, Sayın Putin'in şahsında tüm dost Rus halkına ve müteveffanın ailesine başsığı dileklerimi sunuyorum" diye konuştu. Erdoğan, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: "Rusya-Türkiye başımız sağ olsun."

PUTİN: TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNE PROVOKASYON
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Büyükelçi Karlov'a yapılan saldırıya verilecek cevabın, terörizme karşı savaşı güçlendirmekten geçtiğini söyledi. Putin, "Söz konusu saldırı, Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de ilerlettiği iyi liişkilere ve çözüm sürecine yönelik bir provokasyondur. Türkiye ile bu cinayetin arkasında kimlerin olduğunu araştıracağız. Rusya olarak bu saldırının arkasında kimin olduğunu öğrenmek zorundayız" dedi. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de "Rusya bunu cezasız bırakmayacaktır" diye konuştu. Rusya Duması Güvenlik Komisyonu Başkanı Leonid Slutsikiy ise saldırının Türkiye-Rusya ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. Bu arada Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanlarının, Suriye'de çözüm arayışı için bugün Moskova'da yapacakları toplantının iptal edilmediği açıklandı.

YILDIRIM: SALDIRI TESADÜF DEĞİL
Başbakan Binali Yıldırım, saldırının ardından Rusya Başbakanı Medvedev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yıldırım, yaptığı açıklamada "Değerli Büyükelçi çok yakından tanıdığım, Rusya-Türkiye ilişkilerini geliştirmek için o zor dönemde bile, kritik dönemde bile, uçak krizinden sonra bile diplomasiyle olayı ustaca yönetmiş ve ilişkilerimizin tamir edilmesi için büyük hizmetler görmüştür. Tüm çabalara rağmen Büyükelçiyi kurtaramadık. Acımız büyük. Rus halkının acılarını paylaşıyoruz" dedi. Saldırıyı gerçekleştirenlerin kimler olduğunu, arkasında kimlerin bulunduğunu ortaya çıkarmak için çalışma başlatıldığını kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti: "Son zamanlarda gerek Rusya ile ikili ilişkilerimiz, gerekse Suriye başta olmak üzere bölgedeki sorunların çözümüne yönelik kuvvetli ve yoğun çalışmalarımızın devam ettiği bu dönemde gerçekleşen bu alçak saldırı elbette tesadüf değildir."