PKK'nın 12 yıllık 'TAK' yalanı

Terör örgütü PKK'nın elebaşı Öcalan'ın 1999'da yakalanmasından sonra sözde tek taraflı ateşkes ilan eden PKK, 2004'ten itibaren sivil halkı da hedef alan kanlı eylemlerini "taşeron" örgütlerine üstlendirdi.

Giriş Tarihi 14 Aralık 2016, 00:00 Güncelleme 14 Aralık 2016, 15:53
PKK’nın 12 yıllık ’TAK’ yalanı

İÇİNDEKİLER

Bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın 1999'da yakalanmasından sonra sözde tek taraflı ateşkes ilan eden PKK, 2004'ten itibaren sivil halkı da hedef alan kanlı eylemlerini "TAK" ve "FAK" gibi iç içe olduğu taşeron örgütlere üstlendirdi. PKK/TAK'ın üstlendiği eylemlerin sorumluları arasında "PKK'nın silahlı kanadı" kabul edilen, "Halk Savunma Güçleri" (HPG) olarak anılan yapılanma mensuplarının da bulunması, aradaki organik bağı açıkça ortaya koyuyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bölücü terör örgütü PKK'nın "TAK" yalanının 12 yıllık geçmişi bulunuyor.

Terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın 1999'da yakalanmasından sonra sözde tek taraflı ateşkes ilan eden örgüt, HPG'nin Haziran-Temmuz 2001'deki sözde konferansında "misilleme" eylemlerine yönelmeyi, bunu da "Öz Savunma Birlikleri" (ÖSB) aracılığıyla gerçekleştirmeyi hedefledi.

HPG'nin kırsaldaki kadroları, gençler ve cezaevi çıkışlı "güvenilir" örgüt mensuplarının belirli bir eğitimden geçirilmeleri ile oluşturulan ÖSB, eylemlerini gerçekleştirmek amacıyla 2003'te "Kürdistan Özgürlük Şahinleri" adıyla "TAK"ı, "Kürdistan Özgürlük Fedaileri" adıyla da "FAK" adlı paravan oluşumların temelini attı.

BAYIK'TAN TALİMAT
Dönemin sözde HPG Ana Karargah Sorumlusu, "Cemal" kod adlı Murat Karayılan, Ekim 2003'te ÖSB'ye, "Başta şehir ve metropoller olmak üzere eylem sürecine girilmesi ve basın-yayın organlarına eylemleri bağımsız bir güç olan FAK'ın gerçekleştirdiğinin bildirilmesi" talimatını verdi.

Örgüt, sözde ateşkesi sona erdirdiğini açıkladığı Haziran 2004'ten itibaren metropollerde gerçekleştirdiği, özellikle sivil kayıpların öne çıktığı eylemlerin, örgüt ile bağlantısını gizlemek, uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmemek ve PKK'yı terör örgütleri listesinden çıkarmak amacıyla "TAK" ve "FAK" taşeron oluşumları tarafından üstlenilmesini sağladı.

PKK/TAK tarafından 2 Ocak 2010'da düzenlenen kongrenin sonuç bildirgesinde, "TAK'ın Öcalan'ın ideolojik çizgisini sahiplenme ve özgürlüğü için mücadele etme iddiasındaki her kesimle eşit ve bağımsız temelde dostane bir ilişki geliştirmeye açık olduğu" belirtildi.

Bu ifade, TAK'ın "farklı bir yapılanma olduğu" iddiasını pekiştirmeye yönelik gibi görünse de üstlenilen eylemlerin sorumluları arasında HPG'lilerin de bulunması, terör örgütüyle organik bağı açıkça ortaya koydu.

ABD, TAK'ı "PKK'nın uzantısı" kabul ederken, AB'nin terör örgütleri listesinde ise TAK, "PKK'dan ayrı örgüt" olarak yer alıyor.

EYLEMLER İKİ ŞEKİLDE KATEGORİZE EDİLİYOR
PKK/TAK'ın gerçekleştirdiği eylemler, TAK tarafından "fedai" ve "sabotaj" olarak iki şekilde kategorize ediliyor.

"SÖZDE" KINAMALAR
Terör örgütü PKK elebaşılarının, kuruluşundan bu yana TAK'ın, kendisi ve "şehir yapılanması" olarak tanımlanan KCK ile herhangi bir bağı bulunmadığını ispat etmek için sivillere yönelik eylemleri sonrası TAK'ı kınadığı da açıkça görülüyor.

PKK/TAK'ın sivil kayıplar verdirdiği terör eylemleri, 2005'te başladı. Kanlı "taşeron" örgüt, genç, yaşlı, çocuk ayrımı gözetmeksizin çok sayıda masum insanın ölümüne neden oldu.