Halep'te ateşkes sağlandı

Esed rejimi ve destekçilerinin ağır saldırısı altındaki Halep'te ateşkes sağlandı. Anlaşma gereği ilk olarak bölgedeki siviller tahliye edilecek​.​

Giriş Tarihi 13 Aralık 2016, 00:00 Güncelleme 13 Aralık 2016, 21:03
Halep’te ateşkes sağlandı

İÇİNDEKİLER

Esed rejimi ve Şii milislerin yoğun saldırısı altında Suriye'nin Halep kentinde ateşkes ilan edildi.

Suriye'nin Halep kentinin doğusundaki silahlı muhalif gruplar ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında varılan ateşkes ve tahliye mukabatı, Türkiye'nin arabulucuğuyla gerçekleşti.

TÜRKİYE ARABULUCULUK YAPTI
AA'ya bilgi veren Türk istihbarat yetkilileri, Halep'te rejim güçlerinin kuşatmasında sıkışan onbinlerce sivilin güvenli şekilde tahliyesi ve silahlı muhalif grupların ayrılabilmesi için taraflar arasında yoğun bir arabulucuk çalışması yürüterek sonuca ulaştıklarını açıkladı.

Türkiye'nin arabulucuğu sayesinde gerçekleşen mutabakatın öncelikle sivillerin tahliyesini sağlayacağını belirten yetkililer, halkı Halep'in batısına taşıyacak otobüslerin bölgeye ulaştığını bildirdi.

MUHALİFLER DE BÖLGEDEN AYRILACAK
Yetkililer, mutabakatın, silahlı muhalif grupların bölgeden hafif silahlarıyla güvenli biçimde ayrılmasını da kapsadığını kaydetti.

AA'ya mutabakatla ilgili ilk açıklamayı yapan muhalif kaynaklar da silahlı muhalif grupların büyük bölümünün kentten ayrılmayı kabul ettiğini bildirmişti.

SİVİLLER TAHLİYE EDİLECEK
Anlaşma bu gece 5 otobüsün Halep'te Esed'in kontrolü altındaki bölgeden geçirilmesi ile başlayacak. Anlaşma gereği ilk olarak kuşatma altındaki siviller tahliye edilecek.

BM'DEN DESTEK AÇIKLAMASI
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'nin Halep kentinde sivillere yönelik saldırılar nedeniyle yaptığı acil toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban, "Halep'te tahliye için Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda tarafların müzakerelerinin sürdüğünü anlıyoruz. Biz bu çabaları destekliyoruz." dedi.