FETÖ'nün nefesini kesecek 6 tarihi adım

Terör örgütü FETÖ ile sadece ülke çapında değil uluslararası alanda da mücadele etmek için seferberlik ilan edildi.

Giriş Tarihi 22 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 22 Ağustos 2016, 02:23
FETÖ’nün nefesini kesecek 6 tarihi adım

İÇİNDEKİLER

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişiminin ardından yurt çapında operasyonlar tüm hızıyla devam ederken global düzeyde de 4 bakanlık harekete geçti. İçişleri, Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlığı FETÖ ile yurtdışında da mücadele kapsamında 6 tarihi adım attı. Örgütü bitirmek için atılan tarihi adımlar arasında, FETÖ tarafından organize edilen Türkçe olimpiyatlar, festivallerin yasaklanması, okulların kapatılması, dünyadaki yayın organlarının kapatılması, bankacılık işlemlerinin durdurulması, ticari faaliyetlerinin sonlandırılması, yurtdışına kaçırdıkları mal varlıklarının dondurulması konusunda diplomatik atak başlatıldı. Adalet Bakanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu da geçen hafta FETÖ'nün yurtdışına kaçırdığı varlıklar konusunda gerekli başvuruları yaptı.

KARA PARA TRAFİĞİ ORTAYA KONDU
Hükümet, FETÖ'nün dünyadaki eğitimden finansa her alandaki yapılanmasını içeren kapsamlı bir çalışma yaptı. Dünyadaki birçok ülkeden FETÖ'ye bankalar aracılığıyla aktarılan kara para trafiği de ilk kez resmi olarak ortaya kondu. İstihbarat birimleri, MASAK, Emniyet, okullar, dernekler başta olmak üzere dünyadaki yapılanmaları üzerinden milyarlarca dolarlık kara paranın izlediği yol haritasını da çıkardı. Terörün finansmanına destek veren, kara para aklayan kurum, kişilerin listesi çıkarıldı.

MASAK BAŞVURU YAPTI
Maliye şüpheli işleme dayalı transferleri durdurma yetkisini kullanırken, FETÖ'nün yurtdışındaki ve kaçırdıkları varlıklar için MASAK gerekli başvuruları yaptı. Darbe girişiminde doğrudan rol alan şirketlerin mal varlıklarının dondurulması için de girişimler başladı. İlgili kurumlara yapılan başvurularda soruşturmaların terörün finansmanı çerçevesinde yürütüldüğü, mal varlıklarının dondurulması istenen isimlerin de örgüte doğrudan destek verenler listesinde yer aldığı vurgulanıyor. Diğer yandan şaibeli ortaklık yapıları, mali haritaları, yurtdışı vakıf, dernek, örgüt birimlerine para aktarmada rol oynayan işadamlarına ilişkin bilgiler de ilgili mali istihbarat birimleri ile paylaşılıyor

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI, FESTİVALLER
Dışişleri Bakanlığı'nca ilgili ülkelerdeki büyükelçiler kanalıyla FETÖ tarafından organize edilen Türkçe olimpiyatları, festival, yarışma ve kültürel etkinliklerin yasaklanması için de atağa geçildi. Örgütün bu etkinliklerle yurtdışında propaganda yapmasının da önüne geçilmiş olacak. FETÖ'nün eğitim ve kültür yapılanmasının çökertilmesi için dört koldan çalışma yürütülüyor. Dışişleri Bakanlığı'nın yanı sıra ilgili bakanlıklar da muhataplarıyla birebir temasa geçerek örgütün tüm anaokulu, ortaokulu, lise ve üniversiteleri terör yuvası olduğuna dikkat çekerek, kapatılması gerektiğini anlatıyor. Bu okullara, vakıflara örgüt sempatizanları tarafından maddi kaynak aktarılmasının da önü kesilecek.

FETÖ'nün ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerinde çıkardıkları gazeteler, yayın kuruluşlarının kapatılması için de gerekli başvurular yapılıyor.

BARONLARIN İADESİ DE İSTENDİ
FETÖ'nün finans kaynaklarına yönelik operasyonlar sürerken, Afrika ülkelerinden de vergi işbirliği ve bilgi değişimi anlaşması kapsamında örgüte yakın işadamlarına ait bilgiler de isteniyor. Almanya'ya da örgütün finansörü, firmalar üzerinden doğrudan örgüte para aktaran 62 baronun iadesi için resmi başvuru yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, kumpas davalarının savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen'in ardından örgütün yönetici kadrosu için resmi başvuruları yapıyor. Bunlar hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olma, terörün finansmanına dair yasaya muhalefet, nitelikli dolandırıcılık" başlıklarında arama kararları çıkarıldı. İngiltere, Almanya, Avusturya, İsveç başta olmak üzere Avrupa ülkelerine kaçan örgüt yöneticilerinin iadesi için de diplomatik temaslar hız kazandı.

4 BİN KURULUŞ DİDİK DİDİK İNCELENİYOR
Örgütün iş dünyası ayağına yönelik operasyonlar devam ederken, Türkiye genelinde 4 bine yakın kurum ve kuruluşta incelemeler sürüyor. Döviz bürolarından finans kurumlarına kadar geniş bir alanda mali sistemdeki şüpheli işlemlere ilişkin de bir veri tabanı oluşturuldu.

BAKAN TÜFENKCİ: ULUSLARARASI MÜCADELE ÖNEMLİ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, küresel okullar, iş dernekleri ve kültürel örgütler olarak faaliyet gösteren FETÖ ile uluslararası alanda mücadelenin önemli olduğunu söyledi. Tüfenkci, "FETÖ sadece Türkiye için değil karanlık faaliyetlerini yürüttüğü diğer ülkeler için de tehdit oluşturuyor. Biz de tüm dünyadan teröre karşı ortak bir tavır bekliyoruz. Bu yapının faaliyetlerinin arkasında illegal yapı faaliyetleri bulunuyor" dedi.

140 ÜLKEDE ATAK
4 bakanlık ABD, Avrupa ve Afrika başta olmak üzere 140 ülkedeki okulları örgüt propagandası yaptığı ve üye yetiştirdikleri gerekçesiyle kapatılması için resmi başvurularda bulunmaya başladı. Örgütün 15 temmuz kanlı darbe girişimini örnek vererek bu okulların bulundukları ülkelerde de tehdit unsuru olduğuna dikkat çekiliyor. Aynı şekilde örgütün terörü finansman için kullandığı paraların bulunduğu bankalardaki hesaplarının kapatılması için bu ülkelerdeki birimlerle resmi yazışma yapıldı.

YAYIN ORGANLARI KAPATILACAK
ABD başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde haftalık ve aylık gazete ile dergi ve internet haber sitelerinin de kapatılması için Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlar muhatapları ile temasa geçti. Bu yayınlar aracılığıyla örgüt propagandası yapılarak sempatizan toplamaya çalıştığına dikkat çekilerek yayınlara son verilmesi istendi.

HAZAL ATEŞ