“Erdoğan’ın liderliği Ortadoğu’yu onaracak”

ABD merkezli Huffington Post sitesindeki analizde, 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın attığı diplomatik adımların Ortadoğu’ya barışı getirebileceği belirtildi

Giriş Tarihi 18 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 18 Ağustos 2016, 02:05
“Erdoğan’ın liderliği Ortadoğu’yu onaracak”

İÇİNDEKİLER

ABD merkezli haber sitesi Huffington Post'ta yayımlanan bir analizde 15 Temmuz'daki alçak darbe girişiminden sonra Türkiye'nin hareketlenen diplomasi trafiği mercek altına alındı.

BARIŞ SAĞLAYICI ROL
Gazeteci Tara Kangarlou'nun imzasıyla çıkan "Başarısız darbeden sonra Erdoğan, Ortadoğu'daki ilişkileri düzeltiyor" başlıklı makalede "Ağustos ayı genellikle diplomasi açısında sessiz geçer. Ancak bu yıl farklı. 1 ay önce başarısız darbe girişiminin yaşandığı Türkiye'de durum hiç de böyle değil. Darbenin başarısız olmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya, İsrail ve İran gibi ülkelerle yoğun bir diplomasi trafiğine başladı. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da 24 Ağustos'ta Ankara'da olacak. Erdoğan'ın attığı bu pragmatist adımların, Suriye'deki kriz ile Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri etkileyeceğe benziyor" denildi. Ankara - Tel Aviv hattında onarılan ikili ilişkiler, Erdoğan ile Putin arasındaki olumlu zirve, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in geçen hafta Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Ankara'ya gelecek olmasından detaylı şekilde bahsedilen makalede öne çıkan diğer ayrıntılar ise şöyle: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enerjik liderliği sayesinde Türkiye, yine Ortadoğu'da 'barış sağlayıcı' role dönüyor. Özellikle, Ankara - Moskova - Tahran hattındaki yeni gelişmeler Suriye'deki savaşın bitmesi için çok önemli bir rol oynayabilir. Erdoğan, Türkiye'yi yeniden Ortadoğu'nun 'barış sağlayıcı' pozisyonuna getirmesi noktasındaki en büyük zorluğu Suudi Arabistan ve İran anlaşmazlığında yaşayacak. Ama bölgede bu iki ülke ile de güçlü ilişkilere sahip tek ülke olan Türkiye'nin lideri Erdoğan, Riyad ve Tahran'ı da daha yapıcı bir yola çekebilir. DAEŞ, Suriye savaşı, göçmen krizi ve çökmek üzere olan Ortadoğu ülkelerinin ekonomisi bölgenin karşılaştığı zorluklar arasında. Ama geçmiş yıllar gösteriyor ki; Türkiye'nin seçeceği yol, Ortadoğu'nun mevcut problemlerine sıkışıp kalacağını mı yoksa, refaha ve barışa mı kavuşacağını belirleyecek..."